Atrodo lyg vartai į pragarą – paskelbta ryškiausia istorijoje Saulės dėmės nuotrauka (FOTO)  ()

JAV Nacionalinio mokslo fondo (NSF) Danielio K. Inouye Saulės teleskopas Havajuose, didžiausia Saulės observatorija pasaulyje, neseniai paskelbė savo pirmąją Saulės dėmės nuotrauką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši nuotrauka, užfiksuota 2020 m. sausio 28 dieną, yra pats ryškiausias Saulės dėmės vaizdas per visą istoriją.

„Saulės dėmės vaizdo erdvinė skiriamoji geba yra maždaug 2,5 karto didesnė nei kada nors anksčiau.

Nuotraukoje matomos magnetinės struktūros Saulės paviršiuje siekia 20 kilometrų“, - teigia NSF Nacionalinės Saulės observatorijos asocijuotas direktorius Thomas Rimmele.

Saulės dėmė yra tamsi vieta Saulės paviršiuje. Mokslininkai mano, kad jas lemia magnetinio lauko srautai, dėl kurių aplinkinės paviršiaus teritorijos laikinai atvėsta.

Dėmės gali būti nepaprastai didelės. Pavyzdžiui, „Inouye“ teleskopo užfiksuotas naujasis vaizdas apima 16 000 kilometrų skersmens teritoriją - pakankamai didelę, kad joje pilnai tilptų visa Žemė.

 

Nuotraukoje matomos karštos ir vėsios dujos, sklindančios iš tamsaus centro. Nepaisant to, kad dėmė yra vėsesnė nei aplinkinis Saulės paviršius, tamsios zonos centre temperatūra vis tiek viršija 4100 laipsnius pagal Celsijų.

Maždaug kas 11 Žemės metų Saulė pradeda naują Saulės veiklos ciklą. Šioje naujai paskelbtoje nuotraukoje matoma viena pirmųjų naujo Saulės ciklo, prasidėjusio 2019 m. gruodžio mėn., dėmių.

 

Saulės dėmės yra panašios į Saulės žybsnius ir vainikinių masių išstūmimus, kurių metu yra išmetami didžiuliai plazmos ir magnetinių laukų pliūpsniai iš Saulės vainiko į išorinę jos atmosferą.

Šie didžiuliai pliūpsniai gali būti tokie stiprūs, kad jų poveikį galima pajusti visoje Žemėje, kur jie paveikia elektros tinklus, GPS palydovus ir netgi keliones lėktuvu.

Saulės žybsnių ir dėmių studijavimas mums padėtų patobulinti savo infrastruktūrą atsparesnę šiems Saulės reiškiniams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(21)
(0)
(21)

Komentarai ()