Karantinas baigia išvesti iš proto? Mokslininkai turi gerų žinių - tyrimas parodė, kas labai efektyviai leidžia pasijausti puikiai  ()

Kai dėl pandemijos pirmą kartą buvo paskelbtas karantinas, žmonės pradėjo jausti prisilietimų trūkumą. Žmonių kontaktas yra gyvybiškai svarbus sveiko, laimingo gyvenimo ingredientas, tačiau kai karantinas priverčia žmones užsidaryti namuose, tai nėra taip lengva ištverti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujas tyrimas, paskelbtas „Journal of Behavioral Economics for Policy“, parodė, kad šiuo sunkiu metu kai kuriems iš mūsų gelbėtoju buvo mūsų augintiniai.

Daugeliui sunku ištverti visuotinio užsidarymo, nedarbo ir socialinės izoliacijos laikotarpį, todėl kai tokiu metu esame įsitempę ir nervingi, daugelis iš mūsų trokšta nusiraminimo fizinių kompanijų ir apkabinimų pavidalu.

Išeitį siūlo dr. Janette Young, savo naujame tyrime nustačiusi kaip augintiniai vaidino lemiamą vaidmenį apsaugant savo šeimininkus nuo gyvybei pavojingos socialinės izoliacijos.

 

Tyrimo metu buvo apklausti 32 naminių gyvūnėlių savininkai ir jų rezultatai parodė, kad 90 procentų apklaustųjų savo augintinius įvardijo kaip komforto ir atsipalaidavimo šaltinį.

Naminių gyvūnų draugija padėjo nuraminti savininkus, kurie jautėsi sunerimę, liūdni ar psichologiškai traumuoti. Teigiamas poveikis nėra būdingas tik šunims ir katėms, respondentai taip pat paminėjo paukščius, avis, arklius ir roplius, kurie abipusiai atsiliepė žmonių psichinei savijautai.

 

„Kai žmonės yra socialiai izoliuoti arba atstumti, naminiai gyvūnai yra ypač svarbūs, suteikiant komfortą, draugiją ir savivertės jausmą", - teigia dr. Janette Young.

Pasak mokslininkės, reikia atsižvelgti į teigiamą bendravimo su naminiais gyvūnais poveikį, nes ligoninėse ir senyvo amžiaus globos įstaigose izoliuotiems asmenims ryšiai su naminiais gyvūnais gali būti labai naudingi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(3)
(11)

Komentarai ()