Kinija planuoja dideles orų modifikacijas - tokio masto orų kontrolės pasaulis dar nematė  (7)

Lietus pagal užsakymą - tai jau seniai nėra mokslinė fantastika. Debesų sėjimo technologijos naudojamos jau ne vieną dešimtmetį ir Kinija jas naudoja dažnai. Tačiau dabar šalis planuoja stipriai išplėsti orų valdymą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Klimato kaita yra blogos naujienos ūkininkams. Štai Indijos žemės ūkis yra priklausomas nuo musonų sezono, o jis tampa vis sunkiau prognozuojamas. Lietus svarbus yra miestų vėsinimui bei oro kokybei. Tačiau jo pakanka ne visada.

Keista, tačiau ir dabar, kai žmonija yra sukūrusi sudėtingą civilizaciją, esame priklausomi nuo gamtinių sąlygų. Kinija mano, kad tai yra nesąmonė, todėl technologijų pagalba plečia orų kontrolės zoną iki 14,2 milijonų kvadratinių kilometrų. Palyginimui, Kinijos plotas yra 9,6 milijonai kvadratinių kilometrų.

Sidabro molekulės danguje skatina kondensaciją ir taip kuria lietų. Jos dažnai yra sėjamos iš lėktuvų, bet Kinija taip pat naudoja specialias raketas ir antžeminius generatorius. Kitos priemonės leidžia užtikrinti, kad lietaus nebus. Šias priemones Kinija jau naudoja prieš svarbius renginius ir politinius susitikimus bei įvairioms gamtinėms krizėms spręsti.

 

Tačiau šįkart manoma, kad Kinijos planai nėra susiję tik su ekonomikos skatinimu. Baiminamasi, kad Kinija savo orų kontrolės technologijas gali panaudoti kaip ginklą. Dėl sienos su Indija nesutarianti Kinija gali imti vogti kaimynų lietų. Taivano universiteto mokslininkų nuomone, tai yra tiesiog prasta žinia, nes aplinkiniai regionai taps priklausomi nuo Kinijos.

 

Prieš pat Pekino olimpines žaidynes 2008 metais Kinija stipriai suaktyvino debesų sėjimą, kad lietus netrukdytų žaidynėms. 2009 metais taip Kinija kovojo su sausra - šiauriniuose regionuose sukeltas snygis privertė uždaryti 12 kelių. Panašius orų kontrolės metodus naudoja ir Indija, Indonezija, Iranas, Izraelis, Kuveitas, Jungtiniai Arabų Emyratai (2020 metais eksperimentas ten sukėlė potvynį), JAV, Australija ir kelios Europos šalys. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(60)
(11)
(49)

Komentarai (7)