5 rimti susirgimai, apie kuriuos gali perspėti ir rėmuo - atsiminkite šiuos simptomus  ()

Deginimo krūtinėje pojūtis, kurį bent sykį gyvenime patiria kiekvienas žmogus, dažniausiai būna sukeltas nekaltų priežasčių, pavyzdžiui, aštraus maisto, alkoholio, nėštumo. Tačiau kartais būtent rėmuo būna pirmasis signalas, įspėjantis apie rimtą ar net labai pavojingą ligą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Reikia kreiptis į gydytoją, jeigu rėmuo nepraeina per parą ir ilgiau arba yra lydimas kitų keistų simptomų. Kokių ligų pranašas gali būti rėmuo?

Širdies infarktas

Ankstyvieji gresiančio širdies infarkto požymiai gali būti panašūs į rėmenį – tas pats maudimas, deginimo jausmas krūtinėje. Jeigu rėmens simptomus sukelia sudirginimas stemplėje, tai širdies infarkto atveju priežastis bus sumažėjęs kraujo pritekėjimas į širdį.

Rėmuo būna lydimas rūgštaus prieskonio burnoje, kuris sustiprėja atsigulus, tačiau tikslią diagnozę gali nustatyti tik gydytojas. Jeigu rėmenį lydi kiti infarkto simptomai (skausmas rankoje, žandikaulyje ar nugaroje, silpnumas, skrandžio skausmas), reikia skubiai kreiptis į medikus.

Akmenys tulžies pūslėje

 

Tulžies pūslės akmenys – sukietėjusios tulžies gabaliukai, kurie gali susikaupti pūslėje, – blokuoja tulžies tekėjimą ir gali sukelti skausmus viršutinėje pilvo dalyje. Skausmas paprastai kyla iškart pavalgius ir nenusilpsta pavartojus vaistų nuo rėmens. Jeigu tai jūsų atvejis, kreipkitės į gydytoją.

Gastroezofaginio refliukso liga

Gastroezofaginio refliukso liga (GERL) – lėtinis susirgimas, kai skrandžio sultys arba jo turinys pakyla į stemplę. Rėmuo – vienas dažniausių šio susirgimo simptomų. Jeigu jaučiate rėmenį ne rečiau kaip du kartus per savaitę, kreipkitės į gastroenterologą.

Skrandžio opa

Skausmai, kuriuos sukelia skrandžio opa, dažniausiai juntami viršutinėje pilvo dalyje arba skrandžio zonoje, bet kai kuriais atvejais gali pasireikšti deginimas viršutinėje stemplės dalyje, ypač ankstyvoje opos stadijoje. Kreipkitės į gydytoją, nes skrandžio opa yra sunki liga.

Stemplės arba skrandžio vėžys

 

Rėmuo – vienas ankstyvųjų simptomų, galinčių įspėti apie besivystantį stemplės ar skrandžio vėžį. Susirūpinimą turėtų sukelti nuolatinis rėmuo, kuris nenurimsta per ilgą laiką, pavyzdžiui, per tris savaites. Taip pat reikia skubiai kreiptis į gydytojus, jeigu rėmenį lydi nepaaiškinamas svorio praradimas, pykinimas, padidėjęs dujų kaupimasis pilve, skausmai viršutinėje skrandžio dalyje, išsipūtęs pilvas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()