Antrasis „Starship“ bandymas: raketa sprogo vos nusileidus, bet Elonas Muskas džiūgauja (Video, Papildyta)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

conjurer 2020-12-11 15:33
SpaceX naudoja metaną (mano nuomone), nes jie planuoja jo pasigaminti marse. Tai leistų pasipildyti kuro ir pakilti su tais pačiais varikliais. Metanui pagaminti reikia anglies ir tarkim vandens, ko ten galima rasti. Tik vandenį reikės kasti, o anglį turbūt gaudyt iš oro, kas gaunas biškį atvirkščiai nei žemėje.
Niemand 2020-12-11 15:54
Marse kuro gaminti jie neketina, bent jau tokių pranešimų nebuvo. Metanas dėl trijų priežasčių: pigu, didelė trauka kuro kilogramui ir tausoja variklį (Muskas buvo sakęs, iki 1000 pakartotinų degimų). Minusas vienas - variklis sudėtingas, naujai išrastas ir nepatikrintas, t.y. daug galimybių kažkam sugesti. Dėl to ir žada "susprogdinti" iki 100 testinių egzempliorių prieš pradedant naudoti realiai.
conjurer 2020-12-11 16:22
Bet gal tu ir teisus, nes Musko stilius yra sukurti 10 idėjų, ir įgyvendinti 2 iš jų.
Niemand 2020-12-11 17:30
Muskas tiesiog samprotavo apie tolimos ateities galimybes gerokai po pirmu skrydžiu. Kol kas net apie tokio fabriko marse prototipą negalvojama. Pirma reikalinga pora testiniu misiju su geologais, kad bandytu tą vandenį surasti ir patikrinti praktines jo išgavimo galimybes. Nesiusi gi 100 tadžiku su kastuvais. Yra labai daug dalyku, kuriuos reikės išbandyti praktiškai.
conjurer 2020-12-11 17:46
Kam geologai, kai roveriai jau tą daro? Vandens po žeme tai yra, dėl slėgio jis išgaruoja. Todėl to kastuvai nepadės, reikia gražto ir kažkokios distiliavimo sistemos, didesniame slėgyje. Nors tai dar mokslinė fantastika, kaip ir daug Musko planų, bet manau kad vienas iš metano pasirinkimo kriterijų buvo galimybė jį išgauti marse.
NekenciuReklamos 2020-12-11 18:18
Netiesa, stai net visas procesas jau sumodeliuotas: In order to create both the oxygen and methane fuel on Mars, SpaceX will need to collect water and carbon dioxide. Mars’ atmosphere is 95% carbon dioxide, and frozen water is plentiful on the poles, making them both relatively easy to collect. Then, they will split the water into hydrogen and oxygen gas through a process known as electrolysis. Electrolysis is naturally energy intensive, which is where their plan to use solar energy comes into play. After that, they will add the hydrogen gas to carbon dioxide that they’ve collected from either Mars or Earth and run them both through something called the Sebatier Process, which will produce methane, and water as a side product. All that’s left is to liquify the methane and oxygen gas through a cryogenic system, and the rocket has all the fuel it needs" ir visa misija laikosi ant sitos "asies" kuri ygalins papildyti raketas kuru gryzimui y Zeme. Kitas vienintelis variantas siusti raketas link Marso, kaip tarpines "degalines", bet tai prarastu visa Musko ekonominio zavesio prasme.
conjurer 2020-12-11 19:02
Na šito varianto nepagaunu. Tarp pusiaukelėje į marsą nereikia jokio kuro naudoti, nebent kaip knygoje "marsietis" naudotum jonų variklį kuris dirba visą kelią, tik pusiaukelėje pereina iš akseleracijos, į stabdymą. Kuro reikia tik išėjimui į tranzitą link marso, ir orbitos suformavimui aplink marsą, kai esi pakankamai arti. Na ir aišku nusileidumui. Pvz prie starship pritvirtini kelis papildomus kuro bakus, ir kai jie baigiasi, numeti jų svorį. Jei tai būtų daroma įsibėgėjimui link marso, ir bakai būtų numetami dar neišskirdus už mėnulio orbitos, tada stabdymą ties marsu starship pradėtų su pilnu vidiniu baku (ale kaip darė shutlle su tuo rudu baku). Šiap prieš leidžiantis žmonėms reikia nugebenti didelę dalį infrastruktūros į vietą (kaip knygoje marsietis), nes čia ne savaitės ekspedicija, kaip į kalnus ar į mėnulį, kur maistą galima į kuprinę susikraut. Tai spėju "tarpinės degalines" reiškia, kurą kuris jau nugabentas į marsą, ar orbitą aplink jį?
AAA000 2020-12-11 19:18
zemej kasam sulinius ir hidro grezinius. angli is oro gaudo augalai, o mes sodinam augalus ir statom co2 gaudymo-perdirbimo fabrikus. kuri vieta tau cia atvirksciai? kad zemeje daugiau pasirinkimo variantu, ar galima isiterpt i siauresne anglies ciklo dali (pvz tiesiog sudegint augalus mazaoksidej aplinkoj ir pasimt dali sugaudytos anglies, cia butu atvirkstinio proceso pagalba, bet irgi neatvirksciai), kaip tau cia isvirsta atvirksciai, pazenges technologe?
azaur 2020-12-12 11:37
as manau kad tai bus saugiausios raketos is visu, nes testavimas ir bandymu atlikimas sumazina katastrofu tikimybe, griaiciausiai muskas tikisi padaryt saugumo lygi toki koki yra pasieke lektuvai, rasot kad dar kazkokius bosteriu reikia prideti del ko dides svoris ir bus sunkesnis isibegejimas, zemej gravitacija pakankamai stipri, jei jin butu biski didesne mes niekada negaletume siusti raketu i kosmosa..na aisku cia dar tik pradzia gali visko buti kazkokiu patobulinimu ar dar ko
conjurer 2020-12-12 15:50
Apie kasimą tą vandenį labiau reikės kasti kaip akmenis. Aišku marse ne tokia situacija, kad akmenys būtų tiesiog iš vandens, bet yra požeminiai sniego klodai. Nors gal yra ir tekančio vandens, nežinau, niekas su tais dviem strypais dar nevaikščiojo marse. Augalus beje irgi labiau kasam, jie kaip co2 gaudymo mechanizmas patys anglies nesudeda į maišelį. Bet tu teisus, turim tiek būdų, kad galim visaip. Įdomu kas marse bus efektyviausia. Jei bus ilgalaikė kolonija be augalų neapsieisim, bet pradžiai jie turbūt bus skirti maistui, o ne rastinėms trobelėms statyt.