Atnaujintas daugiausiai žmonių gyvybių pareikalavusių ligų dešimtukas: pirmą kartą įtraukta liga ypač daug nusinešė Europos ir Š. Amerikos gyventojų gyvybių  ()

Alzheimerio liga ir kitos demencijos (silpnaprotystės) formos dabar patenka tarp 10-ies pagrindinių mirčių priežasčių pasaulyje. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmą kartą įtraukė demenciją į 10-ies daugiausiai žmonių gyvybių nusinešančių ligų sąrašą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak PSO, remiantis 2019 metų statistika, demencijai teko septintoji vieta su beveik puse milijono mirčių visame pasaulyje. Europoje ir visame Amerikos žemyne demencija yra trečia daugiausiai gyvybių nusinešanti liga.

Pernai pasaulyje pagrindinės mirčių priežastys buvo širdies ligos, insultai, lėtinė obstrukcinė plaučių liga, apatinių kvėpavimo takų infekcijos ir naujagimių susirgimai.

Į dešimtuką taip pat pateko kvėpavimo takų vėžys, demencija, diarėja, diabetas ir inkstų ligos. Diabetas, kaip ir demencija, yra naujokas šiame sąraše. Kaip teigiama, per dešimtmetį mirčių nuo diabeto padaugėjo 70 proc., pernai siekė 1,5 mln.

PSO taip pat nurodo, kad 2019 metais vidutinė žmonių gyvenimo trukmė pasaulyje buvo 73 metai, maždaug šešeriais metais ilgesnė nei 2000-iais.

PSO atstovo spaudai teigimu, naujojo koronaviruso sukeliama liga gali patekti tarp 10-ies pagrindinių mirčių priežasčių 2020 metais. Nuo ligos šiemet mirė jau daugiau kaip 1,5 mln. žmonių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(4)
(0)

Komentarai ()