Kaip marihuana veikia IQ: mokslinių tyrimų apžvalga  (26)

Visuotinio konsensuso nėra, tačiau yra įdomių pastebėjimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Klausimas, kaip marihuana veikia jos vartotojų protinius gebėjimus, kol kas dar iki galo neišspręstas. Jis kaskart kyla diskusijose dėl jos legalizavimo tiek medicininiais, tiek rekreaciniais tikslais.

Pačių jos rūkytojų liudijimai irgi nėra vienareikšmiai: kai kas pastebi padidėjusį kūrybingumą, kai kas mini užmaršumą ir išsiblaškymą. O ką šia tema sako tyrimai?

Trumpą, toli gražu ne visų, tačiau, panašu, ryškiausių, mokslo darbų apžvalgą parengė Medium platformos leidinio Illumination žurnalistas Viktor Marchev.

Vienas iš stambiausių šio klausimo tyrimų buvo atliktas Naujojoje Zelandijoje (rezultatai publikuoti 2012 metais), jame dalyvavo 1037 žmonės, kurių veikla stebėta nuo pat gimimo (1972/1973) iki 38 metų amžiaus. Mokslininkai pateikė tokias išvadas:

Nuolatiniams marihuanos vartotojams psichoneurologinė degradacija pasireiškia nuo vaikystės iki vidutinio amžiaus. Marihuaną kasdien pradėjusiems vartoti jaunystėje ir nenutraukiant brandžiame amžiuje, fiksuojamas IQ sumažėjimas vidutiniškai 6–8 punktais. Jei marihuanos vartojimas nutraukiamas brandžiame amžiuje, į ankstesnį lygį IQ negrįš. Tačiau „žolyte smagintis“ pradėjus brandžiame amžiuje, IQ nesumažėja.

Tad, galima daryti išvadą, kad šis tyrimas pateikia įtikimus neurotoksinio marihuanos poveikio jaunų žmonių smegenims įrodymus. Tačiau šis tyrimas turi savo apribojimų. Juos 2013 metais laiške PNAS žurnalui nurodė Sterlingo universitete elgesio problemas tyrinėjantis Michael Daly. O būtent, jis pažymėjo, kad Naujosios Zelandijos mokslininkų tyrime neatsižvelgta į svarbų faktorių – tyrimo dalyvių charakterio skirtumus, galėjusius paveikti intelekto ir marihuanos vartojimo ryšį. Tarkime, žemas individo sąmoningumas galėjo lemti priklausomybės išsivystymą ir žemus IQ testo rezultatus.

 

Panašų tyrimą (tik jau su žiurkėmis) atliko Romos La Sapienza universiteto fiziologijos ir farmokologijos profesorė Patrizia Campolongo su kolegomis. Jie padarė išvadą, kad jaunas žiurkes paveikus tetrahidrokanabinoliu (THC), vėliau joms kilo žymios mokymosi ir trumpalaikių užduočių atlikimo problemos.

Dar vieno tyrimo (su beždžionėmis) rezultatai akivaizdžiai rodo trumpus darbinės (trumpalaikės) atminties pažeidimus. Tačiau negatyvus poveikis, praėjus 7–20 val. nuo vartojimo suaugusioms beždžionėms pasireiškė menkiau, nei jaunoms.

 

Tad, darytina išvada, kad dauguma tyrimų (atliktų su žmonėmis ar gyvūnais) sutaria dėl vieno: panaudojus marihuanos, jaunų žmonių smegenys paveikiamos stipriau, nei suaugusiųjų. Kaip tvirtina vienas iš tyrimų, jaunystėje įgytas marihuanos vartojimo įprotis gali lemti mažesnį IQ suaugus. Gi susirinkti šiuo įpročiu „išbarstytą“ intelektą neįmanoma.

Antra vertus, 2013 metų tyrimo autoriai tvirtina, kad nuolatinis marihuanos vartojimas gali pakeisti tiek suaugusiojo, tiek ir paauglio smegenų struktūrą ir funkciją. Kitame tų pačių metų moksliniame darbe sakoma, kad marihuanos mėgėjų hipokampas (jis būtent ir dalyvauja atminties konsolidavime, tai yra trumpalaikės atminties virtime ilgalaike) yra mažesnis, nei šios medžiagos nevartojantiems.

2016 metais visuomenei buvo pateikti ilgalaikio (25 metų) marihuanos poveikio intelektualiniams žmogaus gebėjimams tyrimo rezultatai – mokslininkai susiejo narkotiko poveikį su prastesniais verbalinės atminties testo rezultatais, tačiau neaptiko jokios įtakos kitiems žmogaus kognityviniams gebėjimams, pavyzdžiui, informacijos apdorojimo greičiui ar motorinėms smegenų funkcijoms.

 

Tad, galima daryti išvadą, kad tyrimai, atlikti, siekiant geriau suprasti ryšį tarp marihuanos ir žmogaus intelekto, konsensuso kol kas nepasiekė. Galime išskirti tokius bendrus bruožus:

  • jaunų žmonių smegenys kur kas jautresnės marihuanos sukeliamiems kognityvinių gebėjimų pokyčiams, nei suaugusiųjų žmonių smegenys;
  • nuo jaunumės reguliariai ilgai vartojant marihuaną, pastebimai degraduoja kognityviniai gebėjimai;
  • marihuanos vartojimas negatyviai veikia hipokampą.

Tačiau kol kas nebuvo atliktas platus ir ilgalaikis tyrimas, kuriame būtų atsižvelgta į visus faktorius, kurie galėtų turėti įtaką marihuanos vartojimo ir IQ sumažėjimo ryšiui – genetika, vartojimo dažnis/reguliarumas, vartojimo pradžios amžius, klimatas ir taip toliau.


republic.ru

(17)
(6)
(11)

Komentarai (26)