Nakties danguje plungiškis išvydo retą reiškinį: tai įmanoma tik spaudžiant tikram šaltukui  ()

Lietuvoje spaudžiant šalčiui, savaitgalį akyliausieji galėjo stebėti ypatingą reiškinį – tarsi į dangų ištįsusias šviesas. Šį fenomeną praėjusį sekmadienį pavyko išvysti ir plungiškiui Edvinui, kuris įamžino retą optinį reiškinį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai, kad šiuo metu galite naktį išvysti „šviesos stulpus“ sausio 15 dieną savo „Facebook“ paskyroje informavo Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Anot jų, „šviesos stulpus“ galime matyti dėl į Lietuvą atkeliavusios arktinio oro masės.

„Šviesos stulpai“, tai nuo šviesos šaltinio vertikaliai į viršų ištįsęs šviesos pluoštas. Šis reiškinys dažniausiai formuojasi esant žemai oro temperatūrai (nemažiau kaip 10 laipsnių šalčio) ir silpnam vėjui, kai ore plūduriuojantys labai maži plokštelės formos ledo kristalai išsidėsto horizontaliai ir atspindi nuo šviesos šaltinio sklindančią šviesą“, – rašoma Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos „Facebook“ puslapyje.

 

 

Mūsų platumose tai tikrai retas fenomenas, mat jo susidarymui reikia itin žema temperatūra ir didelis drėgmės kiekis ore. Kai yra tokios sąlygos, ima formuotis miniatiūriniai ledo kristalėliai, kurie išsidėsto ore beveik horizontaliai. Jų atspindima šviesa nuo bet kokio netoli žemės esančio šviesos šaltinio, pavirsta į šviesos stulpą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Vytautė Merkytė
(59)
(0)
(59)

Komentarai ()