Visgi šis projektas gali būti sustabdytas? Europarlamentas pareikalavo sustabdyti „Nord Stream 2“ statybą ir įvesti sankcijas Kremliui - Berlynas laikosi kitos pozicijos  (5)

Europos parlamentarai beveik vienbalsiai palaikė prieš dujotiekio tiesimą ir Putino aplinką nukreiptas sankcijas. Tačiau Berlynas „Nord Stream 2“ tebegina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos parlamento deputatai priėmė rezoliuciją, reikalaujančią įvesti sankcijas prieš Rusiją dėl Aleksejaus Navalno areštavimo.

Įstatymdaviai reikalauja nedelsiant nutraukti dujotiekio „Nord Stream 2“ tiesimą ir įvesti tiesiogiai nukreiptas sankcijas prieš Rusijos valdininkus, susijusius su pasikėsinimu į A. Navalną, oligarchus iš artimos Putino aplinkos. Taip pat Europarlamentas paragino imtis griežtesnės politikos prieš „neaiškios kilmės rusiškus kapitalus“.

Kaip praneša „Kommersant“, balsavo 675 iš 750 Europarlamento deputatų. Rezoliuciją palaikė 581 parlamentaras, prieš balsavo 55, o 44 susilaikė. Rezoliucija priimta be svarstymo – debatai įvyko dar sausio 19 dieną.

Rezoliucija buvo parengta prieš ES šalių užsienio reikalų susitikimą sausio 25 dieną. Jame EC šalių URM vadovai be viso kito, rengiasi aptarti sankcijas prieš Rusiją dėl A. Navalno apnuodijimo ir arešto.

Sankcijas prieš kitas šalis ES gali taikyti tik jeigu joms pritaria visų jos narių vyriausybės. Todėl savarankiškai Europarlamentas negalės imtis jokių priemonių.

 

Reikalavimas sustabdyti „Nord Stream 2“ susilaukia pasipriešinimo iš Berlyno, pagrindinio naudos iš jo gavėjo. VFR kanclerė Angela Merkel dujotiekį vadina „privačiu projektu“, kuris labai svarbus Vokietijai, ir siekia pašalinti jį iš politinio lauko.

„Mes negalime sukliudyti kompanijoms jo [Nord Stream 2] statyti, jei Vokietijos vyriausybė jį palaiko. Jei šios kompanijos dujotiekį užbaigs, jos privalo žinoti, kad joms reikės dirbti pagal ES įstatymus. Tačiau tai daugiausiai, ką galime padaryti ES lygiu“, – pareiškė ES vyriausiasii užsienio reikalų įgaliotinis Josep Borrell.

Tačiau vilties yra – Europarlamente rezoliuciją palaikė keli Vokietijos valdančio CDU/CSU bloko deputatai, kas gali rodyti, kad VFR valdžios pozicija nėra tokia jau vieninga.

„Nord Stream 2“ dujotiekis skirtas transportuoti Rusijos dujas į Vakarų Europą. Jis susietų Leningrado srities Ust-Luga uostą su Vokietijos šiaurėje esančiu Greifsvaldo uostu. Dabar įvykdyta daugiau nei 90 % projekto, o darbus užbaigti planuojama 2021 metų vasarą-rudenį.

 

Sausio 19 dieną JAV įvedė naujas sankcijas prieš dujotiekį – juodajame sąraše atsidūrė kelios Rusijos vamzdžių klojimo kompanijos. Spaudžiant Vašingtonui, iš projekto jau pasitraukė kai kurie Vokietijos ir Danijos rangovai. Po to „Gazprom“ pranešė, kad prajektui iškilo uždarymo grėsmė. Tačiau kol kas statybos darbai tęsiami.


republic.ru

(34)
(2)
(32)

Komentarai (5)