Kaip po sekso su patele netapti užkandžiu? Iki šiol niekada nestebėtas dalykas – maldininkų patinėliai išsiugdė žiaurų būdą kaip to išvengti  (0)

Vabzdžiui maldininkui, ieškančiam patelės susiporuoti, yra labai didelė tikimybė, kad ji nukąs jam galvą, ir jis tai žino.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tikrųjų 60 procentų seksualinių santykių tarp miomantis caffra – vienos iš beveik 2000 maldininkų rūšių – patinėliai yra patelių suėdami kaip užkandžiai.

„Patinėliai žaidžia rusišką ruletę, kai tik susiduria su kanibalėmis patelėmis“, - teigia Oklando universiteto entomologas, maldinių poravimosi ritualų ekspertas Natlandas Burkas.

Tačiau, miomantis caffra rūšies maldininkai turi visiškai kitokią ir anksčiau nežinotą strategiją, kaip išlikti gyvam, rodo „Biology Letters“ paskelbtos tyrimo išvados.

„Patinėliai, jausdami kanibalizmo grėsmę, bando nuslopinti pateles, nugalėdami jas smurtinėse kovose. Tai rodo, kad imtynės yra ir poravimosi, ir išlikimo taktika“, - teigia Burkas, kartu su kolega Gregory Holwello, tyrimo bendraautoriumi.

 

Jei patinas buvo greitesnis ir pirmas sugriebė patelę dantytomis priekinėmis priekinėmis kojomis, jis turėjo 78 procentų galimybę ištrūkti gyvas.

Be to, patinas padaro rimtą, bet nemirtiną patelės pilvo žaizdą.

„Labai nustebau sužinojęs, kad patinėliai sužeidžia pateles, bandydami susiporuoti. Maldininkų elgsenoje iki šiol nebuvo pastebėta nieko panašaus“, - sakė Burkas.

Tačiau jei patelė pirma sugriebdavo patinėlį, jie visada būdavo nužudomi ir praryjami.

Viena tokia poravimosi kova vidutiniškai truko 13 sekundžių.

Kovos laimėjimas automatiškai nesuteikė teisės į poravimasį –  tik maždaug du trečdaliai tokių kovų baigdavosi sėkmingais susiporavimais.

Ryškiai žali miomantis caffra rūšies maldininkai yra kilę iš Pietų Afrikos, tačiau išplito po Naująją Zelandiją, Pietų Europą ir Kaliforniją, tikriausiai per prekybą naminiais gyvūnais.

Patelės gautos maistinės medžiagos, suėdus savo partnerį, yra naudingos augti jos atžaloms.

 

Seksualinis kanibalizmas, kai rūšies patelė suėda patiną poravimosi metu ar po jo, taip pat paplitęs tarp vorų, tokių kaip juodoji našlė, ir skorpionų.

Seksualinių konfliktų teorija, teigia, kad šioje situacijoje patinai turėtų sukurti priešpriešines priemones, kurios padėtų jiems poruotis ir išlikti gyviems.

Paprastai už patelę mažesni patinėliai daro viską, ką gali, kad tik išvengtų tokio likimo, pavyzdžiui, apsimeta negyvais.

Tačiau miomantis caffra maldininkų patelės turi dar vieną gudrybę: gebėjimą daugintis nelytiniu būdu – be jokios patinėlių pagalbos.

Esant šiam patelių sugebėjimui, kyla įdomus klausimas: jei patelės taip gerai sugeba suėsti patinus ir gali daugintis be jų, kam reikalingi maldininkų patinėliai?

„Tai ir paskatino mane taip atidžiai pažvelgti į maldininkų poravimosi taktiką“, - teigia Burkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(44)
(5)
(39)

Komentarai (0)