Kodėl vienos planetos miglotos, o kitos ne? Pirmą kartą aptikta į Jupiterį panaši planeta su giedru dangumi  ()

Egzoplanetų tyrimams labai svarbi yra tranzitų spektroskopija – planetos ir žvaigždės sistemos spektro matavimas planetai judant priešais žvaigždės diską. Atėmę šį spektrą iš vien žvaigždės spektro, sužinome, kokias bangas sugeria ir kokias praleidžia planetos atmosfera, o tai leidžia įvertinti atmosferos cheminę sudėtį. Visgi praktikoje dažnai iškyla problema – daugumos planetų, bent jau dujinių milžinių, atmosferos labai miglotos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Migla paslepia daugumą spektro linijų, taigi nustatyti, kokių atomų ar molekulių yra atmosferoje, tampa labai sudėtinga. Dabar pirmą kartą aptikta į Jupiterį panaši planeta su giedru dangumi. Planeta WASP-62b atrasta dar 2012 metais; jos masė siekia pusę Jupiterio masės, o vieną ratą aplink žvaigždę ji apsuka per puspenktos Žemės paros.

Naujam tyrimui atlikti trijų planetos tranzitų stebėjimai; tai buvo didesnio tyrimo, skirto charakterizuoti daugelio egzoplanetų atmosferas, dalis. Priešingai nei kitų, šios planetos spektre pavyko labai aiškiai įžiūrėti daugybę natrio spektro linijų. Natrio randama daugelio planetų atmosferose, bet įprastai matomos vos kelios linijos – likusias slepia migla. Toks aiškus spektras leidžia tvirtai teigti, kad WASP-62b atmosfera yra skaidri. Vos 7% žinomų egzoplanetų atmosferų yra skaidrios; pirmoji skaidri atmosfera užfiksuota 2018 metais.

 

Kodėl vienos planetos miglotos, o kitos – ne, kol kas neaišku, bet tokie atradimai, kaip šis, padės atsakyti į šį klausimą. Gali būti, kad skiriasi jų formavimosi istorija arba dabartinės sąlygos. Be to, skaidrias atmosferas tyrinėti lengviau, taigi tokie atradimai apskritai padeda praplėsti žinias apie egzoplanetų sandarų įvairovę.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()