Sunku tuo patikėti: mokslininkai paskaičiavo kiek per sekundę mūsų kūnai pagamina naujų ląstelių - neprilygstamas tempas ir labai išsiskirianti ląstelių grupė  (2)

Giliai, ląstelių mastu, jūsų kūnas yra nuolatinio aktyvumo būsenos, kad išlaikytų jus gyvą. Tarp šių procesų yra ląstelių kaita, pakeičiant mirusias ląsteles naujomis, kad jūsų organizmas toliau funkcionuotų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Plačiai paplitęs mitas, kad jūsų kūnas kas septynerius metus visiškai regeneruoja visas kūno ląsteles. Realybė yra daug sudėtingesnė. Kai kurios ląstelės gyvena vos kelias dienas, o kitos - pavyzdžiui, smegenėlių neuronus ir jūsų akių lęšiuose esančius lipidus riboja tik šeimininko (jūsų) gyvenimo trukmė.

Taigi žmonės yra labai toli nuo Tesėjo laivo situacijos – Tesėjo laivas arba Tesėjo paradoksas, iškelia klausimą, ar daiktas, kurio visos detalės palaipsniui pakeistos naujienos, išlieka tuo pačiu daiktu.

Vis dėlto, nors mokslininkai anksčiau yra apskaičiavę, kiek ląstelių yra kūne, kokios jos yra ir kokia yra jų gyvenimo trukmė, buvo labai nedaug žinoma apie ląstelių apyvartos greitį.

Naujas skaičiavimas atskleidžia, koks intensyvus tai procesas. Pasak, Izraelio Weizmanno mokslo instituto biologų Ronio Senderio ir Ronio Milo, jūsų kūnas per dieną pakeičia maždaug 330 milijardų ląstelių arba 80 gramų. Tokiu greičiu jūsų kūnas kas sekundę sukuria daugiau nei 3,8 milijono.

 

Daugumą jų, arba 86 procentus sudaro kraujo kūneliai, daugiausia eritrocitai (raudonieji kraujo kūneliai, gausiausias organizmo ląstelių tipas) ir neutrofilai (gausiausia baltųjų kraujo kūnelių rūšis). Dar 12 proc. sudaro virškinamojo trakto epitelio ląstelės, nedidelis kiekis odos ląstelių (1,1 proc.), endotelio ląstelės, išklojančios kraujagysles, ir plaučių ląstelės (po 0,1 proc.).

Nors kraujo ląstelės sudaro didžiausią ląstelių kaitą, kalbant apie atskirų ląstelių skaičių, pagal masę yra kitaip. 48,6 proc. masės yra visų rūšių kraujo ląstelės. Virškinimo trakto ląstelės sudaro dar 41 proc., odos ląstelės 4 proc., o adipocitai arba riebalų ląstelės, sudaro dar 4 procentus masės.

 

Biologai Senderis ir Milas savo skaičiavimus grindė standartiniu referentu: sveiku vyru nuo 20 iki 30 metų, sveriančiu 70 kilogramų ir siekiančiu 170 centimetrų ūgį. Tada, norėdami įvertinti ląstelių apyvartos rodiklius, jie įtraukė visus ląstelių tipus, kurie sudaro daugiau kaip 0,1 procento visos ląstelių populiacijos.

Ląstelių gyvenimo trukmė buvo surinkta iš ankstesnių tyrimų išvadų, naudojant tik tuos darbus, kuriuose buvo tiesiogiai matuojama žmogaus ląstelių gyvenimo trukmė. Tada jie nustatė bendrą kiekvieno tipo ląstelių masę, remdamiesi vidutine ląstelių mase.

Svarbu pažymėti, kad šie skaičiai gali skirtis priklausomai nuo žmogaus, atsižvelgiant į tokius veiksnius kaip amžius, sveikata, kūno masė ir lytis. Bet šis darbas suteikia pagrindą, iš kurio galime geriau suprasti, kaip ląstelių kaita veikia žmogaus organizme.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(2)
(16)

Komentarai (2)