Vyksta priešingai nei galvojome: kaip tokie oro valymo įrenginiai iš tikrųjų gali padidinti COVID-19 plitimą? (Video)  ()

Apskaičiuota, kad liftuose ir kitose uždarose patalpose esantys oro valymo įrenginiai iš tikrųjų gali padidinti seilių lašelių sklaidą – ir taip labiau platinti COVID-19 sukeliantį virusą SARS-CoV-2.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oro įleidimo ir išpūtimo angų padėtis uždarose patalpose – pavyzdžiui, liftuose – stipriai nulemia viruso pernešimą ore. Moksliniame žurnale „Physics of Fluids“ publikuotame straipsnyje mokslininkai iš Nikosijos universiteto Kipre įrodė, kad nors tikimasi, jog oro valymo įrenginiai turėtų padėti, tačiau jie iš tikrųjų gali padidinti viruso plitimą.

Oro kokybė mažose erdvėse be ventiliacijos gali greitai pablogėti. Tačiau esant ventiliacijai, padidėja greitis, kuriuo oras – galimai su virusais – gali cirkuliuoti mažoje erdvėje. Liftų gamintojai oro valymo įrenginius įrengė tam, kad išspręstų šią problemą – tačiau sistemos nebuvo sukurtos atsižvelgiant į jų poveikį bendrai oro cirkuliacijai.

Oro valymo įrenginiai virusų ir kitų mikrobų naikinimui naudoja ultravioletinę spinduliuotę, tačiau jie taip pat kuria oro cirkuliaciją – įsiurbdami ir išpūsdami jau išvalytą orą. Tai padidina bendrą cirkuliaciją – aspektas, į kurį nebuvo atsižvelgta ankstesniuose tyrimuose.

 

Ankstesni mokslininkų darbai parodė, kad žmogui kosėjant, seilių lašai gali per penkias sekundes nukeliauti 6 metrus. Autoriai išplėtė tą patį modelį, kad ištirtų veido kaukių ir oro sąlygų poveikį.

Tyrėjai atliko trimatės erdvės, prilygstančios liftui, kuriame telpa penki žmonės, skaičiavimus. Vienoje erdvės vietoje buvo imituojamas lengvas kosulys, o įvairiose vietose buvo pridedamos oro įsiurbimo ir išpūtimo angos, siekiant ištirti jų įtaką oro cirkuliacijai. Į modeliavimą taip pat buvo įtrauktas oro valytuvas.

„Mes kiekybiškai įvertinome cirkuliacijos poveikį pernešimui ore ir parodėme, kad įrengus oro valytuvą lifto viduje, cirkuliacija žymiai pasikeičia – tačiau pats pernešimas oru nepašalinamas“, – sako tyrimo autorius Dimitris Drikakis.

Tyrėjai nustatė, kad esant mažai ventiliacijai, viruso perdavimo ore rizika yra mažiausia.

„Taip yra dėl sumažėjusio srauto maišymosi lifto viduje, – teigia kitas tyrimo autorius Talibas Dboukas. – Atsakingi darbuotojai turėtų nustatyti minimalų reikalingą vėdinimą, atsižvelgiant į pastato tipą“.

 

Tyrimo metu buvo nagrinėjamas oro valymo įrenginio vaidmuo, atsižvelgiant tik į oro išsiurbimą ir išpūtimą, susijusį su valytuvu – bet ne valymo įrenginio viduje esantį mechanizmą, kuris naikina virusą. Net ir įrengus oro valymo įrenginį, viruso perdavimas ore vis dar išlieka reikšmingu.

„Mūsų rezultatai rodo, kad sumontavus oro valytuvą, lašelių plitimas gali padidėti, – sako D.Drikakis. – Valymo įrangos viduje integruotas oro įsiurbimas sukelia srauto cirkuliaciją, kuri gali padidinti užterštų seilių lašelių keliavimą kabinoje“.

Pastebėtas poveikis padidėja, kai lifte yra užsikrėtusių asmenų. Apribojus lifte leidžiamų žmonių skaičių, būtų sumažintas viruso plitimas – kaip ir geriau suprojektavus oro valymo ir vėdinimo sistemas.

Parengta pagal „ScienceTechDaily“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()