Chirurgas: ilgalaikio rūkymo pasekmes nesunku pastebėti ant kojų – neretai jas tenka ir amputuoti  (2)

Tai, kad rūkymas kenkia sveikatai, žino kiekvienas. Tačiau ne visada susimąstoma, kokią iš tiesų tragišką įtaką visam kūnui turi toks įprotis. Tauragės rajono pirminės sveikatos priežiūros centro gydytojas chirurgas traumatologas Vaclovas Straukas papasakojo, ką iš tiesų gydytojams tenka pamatyti, kai žmogus į kabinetą ateina keliasdešimt metų rūkęs pacientas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rūkančių ateitis – kraujagyslių operacijos arba amputacijos

Kaip pasakoja pašnekovas, gydytoju jis dirba jau apie 35 metus. V. Straukui teko padirbėti ir priėmime, ir operacinės palatoje, be to, gydytojas ypač domisi kraujotakos sistema ir kraujagyslėmis.

„Esu daug gyvenime matęs žmonių, kurie sugriovė savo gyvenimą dėl rūkymo. Teko dirbti Vilniuje, kituose miestuose, dabar dirbu rajone. Matydavau realybėje tą patį, ką dabar mato lietuviai, nusipirkę cigarečių pakelius – tokius pat vaizdus“, – kalbėjo V. Straukas.

Gydytojo teigimu, rūkant 20 metų, nesunku pastebėti didelius pokyčius kojose. Jei žmogus intensyviai rūko daugiau nei 20 metų, be angiochirurgo pagalbos jau neišsiverčiama – neretai reikia keisti kraujagysles arba amputuoti koją iki kelio.

„Uždegęs cigaretę ir pradėjęs rūkyti žmogus įkvepia dūmų ir nikotino. Nikotinas sukelia kraujagyslių spazmus, nusėda ant kraujagyslių sienelių ir skatina cholesterolio gamybą. Cholesterolis užkemša kraujagysles ir žmogui pradeda tirpti kojos, kai jis eina, vis reikia sustoti ir truputį pastovėti“, – pasakojo chirurgas.

 

Jei žmogus rūko daugiau nei 30 metų, dažniausiai kraujagyslių operacijos nebeužtenka ir reikia amputuoti kojas iki kirkšnių.

„Žmonės apie tai, kad teks amputuoti kojas, dažniausiai nė nesusimąsto“, – priduria V. Straukas.

Gydytojo teigimu, jei žmogus, rūkęs 30-40 metų, nespėja numirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų, tikriausiai susirgs plaučiu vėžiu. Mat net apie 90 proc. plaučių vėžio atvejų yra būtent dėl nikotino vartojimo.

„Dirbu kasdien, per dieną apsilanko apie 20-30 ligonių. Kasdien maždaug 2-3 pacientus, kurie rūko, tenka išsiųsti pas kraujagyslių chirurgus. Jie operuoja kraujagysles arba tenka amputuoti kojas iki kirkšnių. Kartais būna užsikimšusi aorta, tada prireikia drastiškų operacijų, po kurių žmogus lieka sėdėti neįgaliojo vežimėlyje“, – apie padarinius kalbėjo pašnekovas.

Kraujagyslės tampa tarsi užsikišęs kaminas

V. Strauko teigimu, jei rūkantį žmogų ištinka kokios nors kitos ligos, nesusijusios su rūkymu, jų komplikacijų rizika taip pat išauga. Negana to, rūkančiojo sveikimo laikotarpis bus sunkesnis ir ilgesnis nei to, kuris šio žalingo įpročio neturi.

 

„Kiek žmogus rūko metų, tiek sutrumpina savo gyvenimo kokybę ir patį gyvenimą. Žinoma, jei prieš tai nespėja mirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Jei Lietuvoje būtų sumažintas nikotino vartojimas, širdies ir kraujagyslių ligų sumažėtų 50 proc. Ir žmonių darbingumas, gyvenimo kokybė smarkiai pagerėtų“, – sakė V. Straukas.

Nikotinas pažeidžia ne tik kojų, bet ir viso organizmo kraujotaką. Gydytojas rūkymą palygina su kaminu – rūkant, kaip ir kūrenant krosnį, kaminas kemšasi. Tik kai pastarasis užsikemša, yra išvalomas. O kraujagyslių, atvirkščiai nei kamino, taip greitai išvalyti nepavyks.

Be to, rūkymas padaro įtaką ne tik plaučio vėžio atsiradimui, o ir kitų rūšių onkologinėms ligoms – odos, burnos gleivinės, skrandžio, žarnyno vėžiui.

Prieinamumą reikia riboti dar smarkiau

Gydytojas chirurgas pabrėžia, kad dėl rūkymo ir alkoholio vartojimo kasmet Lietuvoje prarandame daugybę žmonių. Pasak jo, alkoholis ir cigaretės yra smarkiai susijusios dvi blogybės – mat jei žmogus vartoja alkoholį, dažniausiai užtrauks ir dūmą, o jei rūko, nevengs ir išgerti.

 

Taip pat pašnekovas pastebi, kad rūkyti pradeda vis daugiau jaunų žmonių.

„Suprantu, kad verslas yra verslas, bet alkoholį ir cigaretes reikia riboti dar labiau, jei norime išsaugoti savo žmones“, – savo nuomonę išsakė gydytojas.

Pasak V. Strauko, nėra tokio vaisto, kuris padės mesti rūkyti. Vienintelė išeitis – tvirtai apsispręsti ir tiesiog nebepirkti cigarečių. Taip pat gydytojas pabrėžia, kad jau nuo pat pradinių klasių vaikams reikia aiškinti, kokią didžiulę žalą sveikatai daro rūkymas.

„Šiuo metu Lietuvoje yra kiek mažiau nei 3 milijonai gyventojų. Jei nebūtų nikotino, mirtingumas tikrai sumažėtų bent 30 procentų ir vietoje 3 milijonų turėtume 4-5 milijonus gyventojų. Mačiau daugybę žmonių, kurie mirė arba smarkiai sutrumpino savo gyvenimą dėl rūkymo. Gaila, kad žmogaus gyvenimas ir taip trumpas, o jis jį trumpina dar labiau“, – kalbėjo V. Straukas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Gabrielė Grinkaitė
(16)
(5)
(11)

Komentarai (2)