Karantinas buvo naudingas sergantiems širdies ligomis? Mokslininkai pateikė įdomų faktą apie stresą, širdį ir darbą namuose  ()

Istoriškai pasaulinės krizės ir kiti nemalonūs įvykiai pablogindavo širdies smūgių statistiką. Tačiau šįkart mokslininkai to nepastebi, nors COVID-19 tikrai tapo didžiule pasauline problema. Dar daugiau - širdies aritmijos atvejų net sumažėjo. Tik kodėl?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasaulyje yra daugybė žmonių, kurie gyvena su implantuojamais kardioverteriais defibriliatoriais (IKD), kurie gelbėja gyvybes. Jie pastebi aritmijos atvejus ir elektriniais impulsais padeda sureguliuoti širdies ritmą. Šiaip ūmūs aritmijos atvejai gali būti labai pavojingi - sutrikus širdies ritmui gali ištikti staigi mirtis. Ir ji gali ištikti bet kokios amžiaus grupės žmones.

Mokslininkai nusprendė patikrinti, kaip atrodo 2020-ųjų aritmijos statistika prieš 2019-ųjų skaičius. Į šį tyrimą jie įtraukė 5963-ių amerikiečių, kurie gyvena su IKD prietaisais, duomenis. Mokslininkai palygino 100 2020-ųjų dienų (nuo sausio 21 iki balandžio 29 d.) su tuo pačių 2019-ųjų periodu. Ir skaičiai iš tikrųjų stebina.

 

Į tyrimą įtraukti pacientai per tyrimo laikotarpį 2019-aisiais vidutiniškai patyrė po 3,9 atvejus, kuomet jų implantai turėjo padėti atstatyti širdies ritmą. Tuo tarpu 2020-aisiais šis skaičius nukrito iki 2,8. Tai - 39 % geresnė statistika.

Gali pasirodyti, kad tai - tik statistinė anomalija, sutapimas neturintis nieko bendro su pandemija ir karantinu. Tačiau mokslininkai pastebėjo, kad didžiausią pagerėjimą juto pacientai iš labiausiai COVID-19 paveiktų JAV vietų. Tai kas vyksta?

Ogi nieko labai neįprasto - žmonės dirba iš namų. Darbas žmonėms kelia didžiulį stresą, kurio pavyksta išvengti dirbant iš namų. Pirmadienis įprastai yra sunkiausia diena, tačiau šiame tyrime šis efektas nebuvo pastebėtas. Jokių intrigų tarp bendradarbių, jokio pikto viršininkų žvilgsnio, jokio bėgiojimo koridoriais - tik arbata, šuo ir pažįstamas vaizdas pro langą.

 

Šis tyrimas parodė, kaip stipriai darbo stresas veikia širdį. Ir tai svarbu ne tik tiems, kurie gyvena su žinomomis širdies problemomis. Tiesą sakant, tai yra svarbu ir jums, net jei manote, kad esate visiškai sveikas.

COVID-19 mums pateikė daug pamokų ir ne visos jos yra susijusios su virusais, vakcinomis ir švara. Galbūt darbas namie kai kuriems žmonėms tiesiog yra tinkamesnis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()