Dėl valdžios Žemėje kaunasi šaltis ir karštis: štai kaip atrodys Lietuva ledynmečio gniaužtuose

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Misteris 2021-02-07 12:32
Supratau:įvyks "Arba" arba "AARBA". Nors yra dar ir trečias variantas:Saulės pliūpsnis,kuris pasiųs į PIRMYKŠTĘ BENDRUOMENINĘ pasimokyt rinkti sėklas ir šaknis.
bahuriux 2021-02-07 12:47
Apibendrinant staripsnį galima pasakyti, nėra to blogo kas neišina į gerą O aš dešimtis minusų gavau nuo jūsų čia esančių daugumos ekotriznių už praktiškai už tą patį 1:1 kas rašoma šitame straipsnyje. Nors buvau įkėles dešimtis nuoruodų apie makro klimatą ir planetų orbitas ir tuos pačius Saulės aktyvumo minimumus ir paneiges visus jūsų tridaliavimus, kai diskutavom, dar prieš karantiną tas buvo.
Evil Goku 2021-02-07 12:58
bahuriux 2021-02-07 13:24
Ir tam labai puikiai pasitarnaus visas tas mūsų išskirtas CO2 į atmosferą (abejoju ar jo užtenka, nu bet vis geriau nei nieko), bus kur gyventi, medžioti ir rinkti uogas. Vis geriau tą daryti žaliuojančiam miške nei ant 3km ledo sluoksnio.
Evil Goku 2021-02-07 13:41
Straipsnyje kalbama apie galimą mažąjį ledynmetį, tokį kuris buvo viduramžiais. Tai ir parodžiau, kaip atrodo toks mini "ledynmetis" palyginus jį su žmonių sukeliama klimato kaita. Nors nėra aišku, ar tą atšalimą tikrai sukėlė tik saulės aktyvumo pokytis. O realaus atšalimo (ledynmečio), kuris klimatui turėtų didesnę įtaką, nei žmogaus veikla nebus greičiau nei už 1500 metų (čia info iš šio straipsnio). Ar jau pradėjai jausti, kaip stipriai pjauni pro šalį?
ZigmasS 2021-02-07 14:49
Supratau, kad dėl šiltnamio efekto bus ledynmetis. O šiaip straipsnis kaip Palmyros pranašystės...
bahuriux 2021-02-07 14:59
Reiškia nieko nesupratai, skaityk straipsnį kol suprasi.
bahuriux 2021-02-07 15:02
Aš tau aiškiai parodžiau, kad mes dar pilnai nesam išėję iš paskutinio didelio ledynmečio. Apšalę ašigaliai žiema ir vasara yra aiškus indikatorius, kad ledynmetis nepasibaiges. Jūs tiesiog nesusivokiat geologinio laiko skalėse.
bmk1245 2021-02-07 21:21
Einu gamint CO...
mindaugas.vaitiekūnas 2021-02-07 21:51
Na jei nori pripažinimo, tai teks rašyti straipsnį, o ne komentarus po kito žmogaus straipsniu. Komentarai rašomi tada, kai tingi dirbti, neturi ką veikti ar tiesiog kai nori pasauliui parodyti "kas čia protingiausias" O kas liečia globalinio atšilimo temą, tai manau žmonija elgiasi bent kiek atsakingiau, kai dėl to "triznoja", o ne kai ranka numoja. Na paskutinis straipsnio sakinys tai puikiai iliustruoja. O mano požiūris čia nei kiek nepasikeitė: reikia atsisakyti iškastinio kuro, liautis tokiais tempais kirtus miškus, vienkartines plastikines pakuotes keisti greitai natūraliai suįrančiomis pakuotėmis ir žinoma stabdyti populiacijos augimą, nes darosi ankštoka
Misteris 2021-02-08 10:43
Ar tai reiškia ,kad vaitiekunų gamyba bus sustabdyta?
immortallt 2021-02-08 12:37
bahuriux, ciklai ciklams, o kurio ciklo metu užkonservuota anglis buvo paleidžiama į atmosferą tokiais tempais, kokiais žmogus daro? Kitas dalykas, ar paaštrinę pokyčius, mes patys juos išgyvensime? Ir kalba eina net ne apie ateinančius 1500 metų, kalba eina apie ateinančius 150-300 metų. Net nereikia atšilimo oro temperatūros, jei sunaikinsime vėžiagyvius, koralinius rifus, kas laukia mūsų vandenynų, planktono augimo? Dėl planetos dzin - išgyvens, klausimas ar mes išgyvensime. Tavo argumentas, kad arba žmonija yra iš viso nesvarbi, arba kad prisitaikys bet kokiomis sąlygomis. Kiti labiau linkę žmonijos įtaką sumažinti iki vėl nereikšmingos ir grąžinti planetą į natūralius ciklus, o ne žmogaus sukeltus.
Dannas3 2021-02-08 12:57
Straipsnis tikrai neblogas, kaip tik praeita savaite pabaigiau klausyt knyga "short history of nearly everything" tai toks jausmas kad sis straipsnis is tos knygos. Istrigus mintis del ledynmeciu praeityje, kad ju neimanoma suskaiciuoti, nes visu mazesniu ledynmeciu pedsakus, sunaikino didieji ledynmeciai. Stebina mane neigejai. Per pastaruosius 60 metu co2 daleliu padaugejo trecdaliu. Cia tas pats, kas sakyt kai rukorius surukantis po 3 pakelius, mirsta nuo plauciu vezio ir teigt kad ne rukymas tapo ligos priezastis. Vienas mano megstamesniu astrofiziku Lawrence Kraus isleidzia knyga "physics of climate change" keleta minciu is jos, galima isgirst naujausiam jo podcaste.
AAA000 2021-02-08 12:59
siaip tai paskutiniai du - nelabai matau problema kazkokia. ------- plastikines pakuotes geras dalykas - jos pvz nera pavojingos kaip sakykim stiklas. ar ilgaamzes - kaio duzis. o ir sudegint galima aukstoje temperaturoje neutraliai ekologiniu poziuriu - jei nebeiseina perdirbt. per daug jei suterstas. viskas ko truksta - tai plastiku standartizacijos ir kokio nors gabaritinio standarto supirkimui antriniam perdirbimui. nes kai per mazas sudukas ipakuotas - neverta palaikyt tinklo - kaip su pampaliais. manau isprest galima kisantis jau i gamybos etapa - pamazint visokiu spalvotu ir panasiu plastiku. sumazint maiseliu standartu. ir kad viska galima butu per taromatus-pastikomatus rinkt. ir manau nesurinkti plastikai tiesiog butu per mazi kiekiai uztersimui KIEKIU. ir pakaktu laiko suirimui net ir jei kelis simtus metu irtu. cia logistine ir valdzios problema - o ne plastiko tiesiogiai. tarsus tik termoreakciniai plastikai - o tokiu jau beveik nebenaudojama. ----- kas liecia populiacija (jos kiekius) - cia reikia naikit religijas ir visokias "tradicijas". remt svietimo sistemas. ir sita perteklinio bezdzioniu dauginimosi problema savaime susitvarko. neleist net gimt visokiems pazeistiems kudikiams - reikia kelt ypac tiriamosios medicinos lygi. ir kovot su senejimo problema. cia irgi is esmes valdymo problema - cia net demokratija reikia naikint. turetu but kitoks principas valdymo - kazkokia patobulinta demokratija - mokestiniu resursu skyrimas jei problemos liecia grupe virs 3-5%. dabartines demokrtatijos problema, kad resursus valdo visada 50+1 grupe. uzurpuoja tiesiog legaliai, o kitus paskelbia priesais. cia yra nesamone. prie mokestiniu resursu prieit turi bent 95% visuomenes. o ne tik demokratine dauguma. dabartine demokratine sistema ir sukuria sita problema, nes jai "apeit" reikia padaugint bezdzioniu salininku. tai va ir vyksta civilizacijos skiedimas pertekline populiacija... o ribot per valdiskus draudimus populiacija cia nesamone irgi... nes cia valdzios problema. valdiski ribojimai gilina tik sita perteklines populiacijos problema. o tu cia siulai butenr tiems kurie ir sukelia problema dar daugiau teisiu suteikt kinija nori ivest pasauliniu mastu ar ka? ------ tie ledynmeciai ir "globalus atsilimai" - cia isvis nematau jokiu problemu. viskas issprendziama technologiskai.
bahuriux 2021-02-08 13:07
Žmonės prisitaikys. Išnykimų ir katstrofų ir labai masinių yra buve praeityje net ir tada kol dar nebuvo žinduolių, galiausiai viskas išėjo tik į gerą, ar ne? Na pvz kol Žemėj dar buvo tik bakterijos o atmosfera daugiausia susidarė tik iš CO2, atsirado cianobakterijos, o jų gyvybinės veiklos šalutinis produktas O2 išnuodijo vos ne visas bakterijų ir vienalasčių rūšis tada gyvenusias, nes deguonis buvo nuodas toms rūšims. Dar buvo keltas didelių išnykimų, išnyko dinozaurai, ar tai labai baisu? Netgi priešingai atsirado erdvės vystytis žinduoliams, paskui ir žmonėms. O tie kas nori grįžti atgal į "gamtą", sulysti atgal į uolas ir sulipti atgal į medžius ir tapti nereikšmingais primatais, negi kas gali jiems uždrausti tą daryti. Arba kas nori nekenkti Žemei, prašau padarykit paslaugą visai Žemei, pradėkit nuo saves nebesidauginkit, o kas pažengę į "next lvl" pasidarykit autanaziją. Kiti tuo tarpu renkasi, jau nebe evoliuciuonuoti ir nebeprisitaikyti prie gamtos, bet gamtą taikyti prie saves, tas praktiškai ir vyksta nuo tada kai žmonių protėviai išmoko uždegti ugnį. Yra šancas, kad žmonija (gal tiksliau post žmonės) išliks ir išgyvens, bet kokia kaina, jei reiks net ne žemės planetoj. Va kaip atrodo Žemės vystimasis, tokiam kontekste ekopatridaliojimai ir atrodo tik kaip patridaliojimai. https://www.youtube.com/watch?v=NQ4CUw9RcuA
Dannas3 2021-02-08 14:00
Apie kokius prisitaikymus kalbam. Zinoma, kad tai neisnaikins zmonijos. Juokingiausia kaip reiks gyvent labiau krastutiniems desiniems, kurie nepakantus imigrantams, bei neigia klimato kaita. Juk klimato atsilimo esme ir yra ta, kad tai sukels didziulias emigracijos bangas. Neseniai ivykes musulmonu antpludis i europa, yra tik vaiku zaidimas, palyginus su tuo kas lauktu.
immortallt 2021-02-08 14:10
bahuriux, tas prisitaikys toks slidus. Nuo vandenyno dugno pakils dideli kiekiai metano - išmirs 200-300 km spinduliu nuo pakrančių gyvenantys daugmaž visi daugialąsčiai. Žmonių turbūt apie 80% gyvena prie pakrančių. Sugriausime vandenynų ekosistemą - kris žuvies ir pan. ištekliai, mažiau CO2 sugers, dar sparčiau atmosferoje kaupsis ŠESD. Pakils vandens lygis - prisitaikymas kainuos trilijonus (The Expanse seriale jau taip ir vaizduoja, kietai, man patiko). Auganti bendra temperatūrą kai kuriuos regionus padarys negyvenamus, o maisto gavybos kiekiai kris, plis ligos ne tik augalų, bet ir žmonių sparčiau, kitos senos, kurios buvo "palaidotos" ledynuose atgims. Taigi brangs būtiniausi maisto produktai. Žmonijai jei ir pavyktų išgyventi blogiausią klimato kaitos scenarijų, kai visai spjauname į viską, bet tikrai tai nebus gyvenimas, kurio pavydėtume. Saulės audros - tik laikina problema, atkurti tiekimą elektros ir elektronikos veikimą būtų galima. Dalį spėtume ir apsaugoti atjungiant įrangą. Bet jo, keisčiausi yra tie visi rasistai ir prieš imigrantus, bet kartu ir neigiantys žmogaus įtaką klimato kaitai. Pvz. indų koks 300-400 mln. žmonių paplūs kai baigsis vienas ledynas ir didelė dalis Indijos liks be vandens visai. Anksčiau tas ledynas pasipildydavo dėl kritulių. Pasikeitus klimatui, kritulių neliko. taigi, Europos ar JAV dydžio populiacija pasklis po pasaulį arba turės mirti iš bado ir troškulio.
HardAxe 2021-02-08 15:16
nebus taip, kad bum ir išjungė vandenį. Gėlinsis jūros vandenį ir gyvens, tik to vandens kaina ir prieinamumas nebebus toks koks dabar. Egipte jau šiandien didesni viešbučiai naudoja gėlintą vandenį, nes mokėti mokečius už "normalų" jiem brangiau atseina. + europa po dabartinės migracijos gali tapti ne tokia draugiška imigrantam. Savotiškai užsigrūdins su "demo" versija. Šiai dienai visi čia važiuoja, nes nori gyventi nenori dirbti. Bet pasikeitus tonui gali paieškoti ir kitų išeičių. Iš kitos pusės atsiveria geresnės gyvenimo/derliaus sąlygos rusijos platumose. Klimatas vis dar labai atšiaurus, bet šiltesnės oro sąlygos leis auginti maistą ir gyventi. Jei problemos sutaps su Carinės Rusijos nusipimu, visko gali nutikti tuose bekraščiuose plotuose.
mindaugas.vaitiekūnas 2021-02-08 15:45
Dėl plastiko tai tau turbūt tiesiog trūksta informacijos. Plastikas yra didžiausia taršos problema ir greit jis nesuyra. Na o žmonių kiekis (vartojimo mastas) būtent ir lemia tas globalias problemas: tiek iškastinio kuro problemą, tiek planetos užterštumą, perdirbtas, nenatūraliai užaugintas maistas daugelio ligų priežastis... Gal tu vertini tą savo egzistenciją namu, kuriame gyveni, ir manai, kad dar daug vietos liko kitiems namams pastatyti. Tačiau išmaitinti kiekvieną namą reikia dar didesnio žemės ploto. O kuo tas plotas mažesnis, tuo maisto kokybė prastesnė, o kuo prastesnė maisto kokybė, tuos prastesnė sveikata.
mindaugas.vaitiekūnas 2021-02-08 15:50
https://www.youtube.com/watch?v=d-F68RR7wMo