Juodos, oranžinės bei geltonos: nustebsite kiek daug apie pelėdas pasako vien jų akių spalva  ()

Ar kada nors susimąstėte, kodėl pelėdų akių spalvos skiriasi? Pasirodo, akių spalva ne tik padeda nustatyti pelėdos rūšį, bet ir parodo jų medžioklės laiko pasirinkimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tamsiai rudos/juodos akys

Rudas ar juodas akis turinčios pelėdos yra naktinės – o tai reiškia, kad jos mėgsta medžioti naktį. Daugybė pelėdų rūšių turi tamsias akis, kadangi dauguma pelėdų medžioja naktį. Tiesa, reikėtų pažymėti, kad pelėdos naktį geriau mato ne dėl tamsių akių. Tiesiog akių spalva nurodo jų aktyvaus gyvenimo ir medžioklės laiką, ir dar šį bei tą.

Tamsios spalvos akys padeda pelėdoms geriau užsimaskuoti tamsoje, nei šviesios akys. Tamsią akių spalvą turi šiaurinė dėmėtoji pelėda, ruožuotoji pelėda, paprastoji liepsnotoji pelėda ir kt. Šios pelėdos savo auką sugeba sumedžioti net ir aklinoje tamsoje – dėl savo įspūdingos klausos. Retkarčiais šias pelėdas galima pamatyti dieną – tačiau labai retai, ir tai būna debesuotomis dienomis.

 

Oranžinės akys

Jeigu pamatėte pelėdą oranžinėmis akimis, tai reiškia, kad ji yra aktyvi aušros ir sutemų metu. Šios pelėdos mėgsta medžioti ankstyvą rytą, dar tik kylant saulei. Oranžines akis turi didysis apuokas, didysis raguotasis apuokas, šiaurinis baltaveidis apuokėlis ir kiti. Šių apuokų galima rasti visame pasaulyje.

Geltonos akys

 

Geltonos akys reiškia, kad pelėda yra dieninė – ji medžioja dienos metu. Yra daugybė geltonas akis turinčių pelėdų ir jų įpročiai sutampa su žmonių įpročiais – jos būna aktyvios dieną, o miega naktį. Geltonas akis turi rausiančioji pelėda, laplandinė pelėda, Kapo apuokas, baltoji pelėda ir kitos. Jų grožis yra tiesiog nepaneigiamas.

Ar pelėdos turi mėlynas akis?

Atsakymas yra neigiamas – nėra pelėdos, kuri turėtų mėlynas akis, tai tėra mitas. Tikriausiai yra tekę matyti pelėdų internete mėlynomis/žydromis akimis – tačiau tai tėra pakoreguotos nuotraukos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: