Geriausia 2020 metų koncepcija – savarankiškai plūduriuojantis „8-asis žemynas“: panaudoti inovatyvūs sprendimai padės spręsti vieną aktualiausių vandenynų problemų (Video)  (2)

Apdovanojimą pelniusi koncepcija stebina inovatyviais sprendimais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įspūdinga dizaino koncepcija, vadinama „8-uoju žemynu“, yra plūduriuojančių stočių koncepcija, siūlanti išspręsti vieną iš aktualiausių mūsų planetos klausimų – vandenyno taršą.

Lenkos Petrakovos sukurtas dizainas surenka vandenyno šiukšles ir jas suskaido. Koncepcija laimėjo Jacqueso Rougerie fondo 2020 m. „Grand Prix“ apdovanojimą už architektūrą ir inovacijas.

Petráková yra vyresnioji dizainerė „Zaha Hadid Architects“ biure Londone. Pirmą kartą savo idėją ji sukūrė prieš kelerius metus Vienos taikomojo meno universitete, Austrijoje, studijavusi vandenynų taršą.

 

Sukurtą plūduriuoti Ramiajame vandenyne, „8-ąjį žemyną“ sudaro penkios pagrindinės dalys: barjeras, kuris renka  atliekas ir kaupia potvynių energiją, surinkėjas, kuris rūšiuoja, biologiškai skaido ir saugo atliekas, tyrimų ir švietimo centras, šiltnamiuose, kuriuose auginami augalai, o vanduo nudruskinamas ir gyvenamosios patalpos.

„Žemynas“ keičiasi pagal savo padėtį, vidinę aplinką ir vandenyno judėjimą. Visa platforma yra savarankiška, naudojanti bangų energiją, taip pat Saulės energiją, gaminamą saulės kolektorių virš šiltnamių.

Petrakova paaiškino, kad projektą įkvėpė jūrų gyvybė – kaip ir savaime išsilaikantys gyvi vandens organizmai, „8-asis žemynas“ taip pat yra visiškai savarankiškas.

Pagrindinis koncepcijos variklis buvo mūsų aplinka. „Supratau, kaip stipriai užteršti yra vandenynai ir kiek rūšių yra išnykę, ir kad tos vandenyno dalys, kurios galbūt niekada nematė žmogaus, jaučia mūsų veiklos padarinius“, - sakė dizainerė.

 

Atsižvelgiant į tai, kad pagal Tarptautinę gamtos apsaugos sąjungą, plastiko kiekis, kuris patenka į mūsų vandenynus, yra mažiausiai aštuoni milijonai tonų, „8-asis žemynas“ ir kitos naujovės padės atkreipti dėmesį ir paskatins pokyčius.

Video apie „8-ąjį žemyną“:

Video apie „Didžiąją Ramiojo vandenyno plastiko salą":

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai (2)