„Prancūziškos bulvytės“ atsirado visai ne Prancūzijoje? Nustebsite sužinoję, kaip šis paprastas garnyras tapo tikra kulinarine legenda  ()

Beveik kiekvienoje kavinėje, kurioje siūloma rinktis garnyrą, galima pamatyti gruzdintus bulvių šiaudelius, kuriuos mes labiau įpratę vadinti prancūziškomis bulvytėmis (angl. french fries). O greito maisto restorane bulvytės yra tarsi neatskiriamas mėsainio priedas. Jas mes mėgstame rinktis vietoje įprastų bulvių ar netgi ryžių. Tačiau kaip atsirado toks paprastos bulvės paruošimas? Ir kodėl jos vadinamos „prancūziškomis“?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors prancūziškų bulvyčių atsiradimas nėra visiškai aiškus, manoma, kad jos atsirado Prancūzijoje arba Belgijoje. Ispanams pristačius bulves Europoje, jos netruko išplisti. Tačiau problema buvo tame, kad jos neaugo visur – ir pasižymėjo ne visai maloniu karstelėjusiu skoniu. Tačiau po kelių dešimtmečių kultivavimo ir modifikavimo bulvės ėmė populiarėti.

Manoma, kad belgai buvo pirmieji, kurie ėmė gruzdinti bulvių šiaudelius: maždaug XVII amžiaus pabaigoje – XVIII amžiaus pradžioje. Pasakojama, kad vargingai gyvenantys Meuse kaimelio žmonės maitindavosi vietinėje upėje sužvejota žuvimi, kurią prieš valgant gruzdindavo. Kai žiemomis upė užšaldavo ir sužvejoti žuvį tapdavo neįmanoma, vietoje žuvies žmonės gruzdindavo bulves. Tai buvo pirmoji prancūziškų bulvyčių versija.

Žinoma, ši versija nepatinka Prancūzijai ir Ispanijai, kurios gruzdintų bulvyčių išpopuliarėjimą priskiria savo kulinariniam indėliui. Bet kokiu atveju, JAV „prancūziškų bulvyčių“ terminas pirmą kartą buvo pavartotas 1802 metais, kai prezidentas Thomas Jeffersonas paprašė patiekti bulves prancūziškai, kartu su pagrindiniu Baltųjų rūmų patiekalu. 1856 metais terminas „prancūziškai gruzdintos bulvytės“ buvo naudojamas jau ir spausdintuose leidiniuose – pirmiausiai ir plačiausiai E. Warreno kulinarinėje knygoje. Šis terminas nesunkiai įsibrovė į anglišką leksikoną ir toks paprastas garnyras iš paprasto maisto tapo tikra kulinarine legenda.

 

Šiandien prancūziškos bulvytės yra populiarus garnyras visame pasaulyje. JAV šios bulvytės yra siejamos su greito maisto restoranais. Kol kas nė vienas kitas garnyras populiarumu nepralenkė prancūziškų bulvyčių. Sūrios, traškios ir karštos bulvytės tinka su įvairiais pagardais – kečupu, majonezu ir įvairiais padažais. Be to, jos yra pigiai ir greitai pagaminamos – o parduoti jas taip pat labai lengva. Net jeigu jos nėra suvartojamos ir tenka jas išmesti, didelių nuostolių restoranams tai nepridaro.

O štai Belgijoje bulvytės yra valgomos netgi su midijomis. Anot pasakojimų, šie du nebrangūs maisto produktai flamandų pakrantės gyventojams leido sukurti šį legendinį patiekalą. Toks patiekalas populiarus ne tik Belgijoje, bet ir Prancūzijoje bei D.Britnaijai priklausančioje Džersio saloje.

 

Tad kodėl prancūziškos bulvytės yra tokios populiarios? Juk yra ir daugiau garnyrų, puikiai suderinamų su baltymais. Manoma, kad prancūziškos bulvytės pirmiausiai išpopuliarėjo Europoje dėl minėtų patiekalų – kepsnio su bulvytėmis ir midijų su bulvytėmis. Vėliau prancūziškos bulvytės tapo populiarios JAV kareivių tarpe, kurie pirmojo pasaulinio karo metu tarnavo užjūryje. Grįžę namo jie norėjo mėgautis šiuo maistu ir savo tėvynėje.

O tuo laikotarpiu JAV tikrą pakilimą išgyveno šiuolaikiniai greito maisto restoranai. Kadangi, kaip jau minėta, bulvytes paruošti nebuvo brangu ir sudėtinga, greitojo maisto restoranų tinklas „White Castle“ ėmė siūlyti prancūziškas bulvytes kartu su mėsainiais. Visa kita, kaip sakoma, jau yra istorija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()