Mokslininkai sukūrė ypatingos struktūros medžiagą: pigi, lengva ir atspari smūgiams - ateityje bus naudojama laivuose, automobiliuose ir lėktuvuose  ()

Elektromobiliai dėl savo masyvių baterijų yra gana sunkūs. Norėdami juos išlaikyti pakankamai lengvus turėsime kurti naujas lengvas medžiagas. Mokslininkai Glazgo universitete jau sukūrė ypatingai kietą, tvirtą ir ilgaamžę kompozitinę medžiagą, kuri ateityje galės būti naudojama ne tik automobiliuose, bet ir lėktuvuose bei erdvėlaiviuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ta medžiaga - tai 3D spausdintuvais gaminamas kompozitinis plastikas su anglies nanovamzdeliais.

Tiksliau, tai yra metamedžiaga - ląstelinę struktūrą primenanti medžiaga, kurios savybės nėra sutinkamos gamtoje.

Savo struktūra ji primena persipynusias plokštelines trimates groteles, todėl yra ypatingai standi ir tvirta, nepaisant to, kad tarp plokštelių yra pakankamai dideli tarpai. Tas porėtumas šiai medžiagai suteikia tą išsvajotą lengvumą.

Mokslininkai glazge tokią plokštelinę gardelių struktūrą sukūrė iš pigaus plastiko. Tiksliau, iš polipropileno ir polietileno - plastikų, iš kurių įprastai gaminamos pigios vienkartinės pakuotės ir maišeliai. Šie plastikai nėra labai tvirti, todėl mokslininkai naują medžiagą praturtino anglies nanovamzdeliais, kurie veikia panašiai kaip armatūra betone.

 

Tuomet mokslininkai išbandė savo medžiagą ant jos mėtydami 16,7 kg svorį iš įvairaus aukščio. Jie išbandė kelias skirtingas medžiagas ir išsiaiškino, kad geriausiai smūgius sugeria hibridinė polipropileno kompozitinė medžiaga su anglies nanovamzdeliais (19,9 džauliai gramui). Ši metamedžiaga bandymuose pasirodė geriau už panašios struktūros aliuminį.

Tiesą sakant, mokslininkai mano, kad jų sukurta plokštelinį gardelių struktūros metamedžiaga (kuriai akivaizdžiai reikės geresnio pavadinimo) automobilių pramonėje kartais keis aliuminį.

 

Ji yra atsparesnė smūgiams, labai lengva ir tvirta. Tobulėjant 3D spausdinimo technologijoms tokios medžiagos tikrai pigs ir galiausiai iš hibridinių plastikų su anglies nanovamzdeliais bus galima spausdinti ir labai sudėtingas struktūras. Be to, taip bus panaudota dalis mūsų plastiko atliekų. Šią medžiagą mokslininkai įsivaizduoja visur - automobiliuose, laivuose, lėktuvuose, erdvėlaiviuose. Tačiau prireiks laiko, kol ji bus išvystyta iki masinei gamybai reikalingo lygio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()