Pompėjoje – nepaprastas radinys: surastas istorinis lobis nepanašus į jokį kitą (Video)  ()

Keturratis vežimas rastas netoli arklidės, kurioje dar 2018 m. buvo atkasti trys arkliai. Ekspertai mano, kad radinys greičiausiai buvo naudojamas šventėse ir paraduose, jis apibūdinamas kaip „išskirtinis“ ir „puikiai išsilaikęs“, rašo BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pompėjos miestas, kurio gyventojus 79 m. mūsų eros metais pražudė Vezuvijaus ugnikalnio išsiveržimas, yra tikras archeologinis lobynas.

Ugnikalnio išsiveržimas miestą padengė storu pelenų sluoksniu, išsaugodamas daugelį jo pastatų ir net gyventojų palaikų likučių.

Vežimas buvo rastas dviaukščiame portike (atviras prieangis su kolonomis, lrytas.lt past.), sujungtame su arklidėmis senovinėje viloje Civita Giuliana, esančioje į šiaurę nuo senovinio miesto sienų.

Pompėjos parko pranešime apeiginis vežimas apibūdintas kaip „turintis geležies komponentų ir gražias bronzos bei alavo dekoracijas“, taip pat virves ir puošmenas, kurios „beveik nepažeistos“.

Archeologai teigia, kad vežimas buvo surastas sausio 7 d., bet jo iškasimas užtruko kelias savaites.

Jie pasakoja, kad dėl medžiagų trapumo darbai buvo ypač sudėtingi, o norint atkasti radinį jo nepažeidžiant, buvo naudojamos specialios technikos, įskaitant gipso liejimą.

 

Beje, operacija buvo vykdoma bendradarbiaujant su vietos prokuratūra, kuri kovoja su kultūros paveldo objektų plėšimais iš šios radimvietės naudojant tokias priemones, kaip nelegalūs tuneliai.

„Nepaprastas atradimas“

Mokslininkai apibūdina, kad surastasis vežimas nėra panašus į jokį kitą, iki šiol rastą Italijoje.

„Tai nepaprastas atradimas, kuris praturtina mūsų supratimą apie senovės pasaulį“, – pranešime spaudai teigia Pompėjos archeologinių kasinėjimų direktorius Massimo Osanna.

Jis mano, kad kai kurie įmantrūs vežimėlio papuošimai teikia užuominas, jog jis buvo naudojamas bendruomenės šventėms, o galbūt ir vestuvių ceremonijose.

 

„Turint omenyje, kad senovės šaltiniuose užsimenama apie šventikių ir damų naudojimąsi tokiais vežimais, negalima atmesti galimybės, kad šis irgi galėjo būti vežimu, naudojamu ritualams, susijusiems su vedybomis, atvežant nuotaką į naujus namus“, – teigia archeologas.

Italijos kultūros ministras Dario Franceschini sako, kad Pompėja „ir toliau stebina savo atradimais, ir tai darys daugelį metų, nes dar likę 20 neiškasinėtų hektarų“.

Senovinis miestas, esantis už 23 kilometrų į pietryčius nuo Neapolio, yra UNESCO pasaulio paveldo objektas.

Paprastai tai yra viena populiariausių turistinių vietų Italijoje – tačiau šiuo metu ji uždaryta dėl koronaviruso pandemijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(25)
(0)
(25)

Komentarai ()

Susijusios žymos: