Žmonija į ramybės neduodantį klausimą atsakymo ieško jau tūkstančius metų – kas yra laikas? Ar juodosiose skylėse laikas eina atbulai? (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Staska 2021-03-11 22:27
Su laiku makroskopiniame pasaulyje,daugmaž aišku,Einšteino realityvumo teorija patikrinta eksperimentais, jau n skaičių po kablelių tikslumų, n kartų. Įdomiausia, ar laikas egzistuoja Visatoje kaip fundamentalus dydis, taip kaip erdvė, krūvis, ar masė, į ką galėtų atsakyti tik kvantinė fizika, kurios, deja, yra ne viena teorija, nepatikrintos ekesperimentais ir visos galimai teoriškai teisingos. Pagal vieną interpretaciją laikas yra fundamentalus Visatos fizikinis dydis, kaip ir erdvė, pagal kitą, laiko iš viso nėra kvantinės fizikos formulėse, viskas kas fundamentaliai egzistuoja tai pokytis erdvėje (pvz. Carlo Rovelli quantum loop gravity teorija,pareklamuojant truputį, jo knyga yra į lietuvių kalba išversta ,,Laiko tvarka"). Pirmu atveju gauname labiausia tarp fizikų palitusį block universe modelį, kur erdvėlaikis egzistuoja iš karto visas, kaip koks ledo luitas ir jei įsivaizduotume, būdami už jo ribų matytume Visata visą nuo erdvėlaikio pradžios iki pabaigos, kuriame niekas nekinta, praeitis, dabartis ir ateitis - viskas egzistuoja kartu. Jei laikas iš viso yra tik makroskopiniame pasaulyje atsirandantis fizikinis reiškinys, išvengiama tokio preištaringo požiūrio, kad Visatoje egzistuoja viskas iš karto vienu metu laike, bet atsiranda problema, kaip paaiškinti laiko realityvumą, kad skirtingiems objektams, skirtingi įvykiai egzistuoja ne tuo pačių metu - ,,dabar" problema, tą patį įvyki vienas objektas šiuo metu gali matyti kaip jau įvykusį, o kitas, dar nežinoti, kad jis įvyks jo ateityje - taip vadinamas,,Riedijk - Putnam argumentas", arba kaip jį pavadino Roger Penrose - ,,Andromedos paradoksas". Pvz. Carlo Rovelli savo knygoje, tai sprendžia, požiūriu, kad įvykiai (pokyčiai) Visatoje vyksta ne tvarkingai, paeiliui vienas po kito,kaip mes tai jaučiame savo makroskopiniame pasaulyje, o yra netvarkingai persipynę erdvėje. Perskaitęs esu gal 5 - 6 knygas, skirtingu fizikos profesorių, nagrinėjančių laiką ir jo prigimtį, ir šiuo metu man kažkodėl Carlo Rovelli quantum loop gravity teorijos pagrindu, interpretuojamas laikas, kaip egzistuojantis tik makroskopiniame pasaulyje, kvantiniame lygmenyje yra tik nuolatinis pokytis, įvykiai, atrodo priimtiniausias. Kol kažkuri kvantinės fizika teorija, nebus patikrinta ir neduos konkretesnio atsakymą, kuris požiūris vis tik yra teisingas, galutinio atsakymo apie laiko progimtį neturėsime.
_alvydas_ 2021-03-12 09:41
Buvau kažkada panašų klausimą išsakęs: kas nutiks su apie Y ašį besisukančiu kosmonautu? Čia gi pagal bendrąjį reliatyvumą galva turi suktis lėčiau už kojas... Šiaip ir ant žemės tie patys dėsniai, tada gal geriau imt sukt manekeną pabandymui.
Dannas3 2021-03-12 09:46
Puikiai! Beje gal skaitei ir Julian Barbour naujausia knyga apie laika? Galvoju gal reiktu ir man pasigilint labiau sioj temoj. Parasysiu kelias mintis is pastaruju perklausytu knygu, kurios labai istrigo. Fizika laikosi ant triju bokstu- realityvumo teorijos, termodinamikos bei kvantines mechanikos. Ir visose jose, laikas interpretuojamas skirtingai. Aisku labiausiai stoga rauna kvantinis laikas, kaip procesai vykstantys dabar, itakoja ne tik ateiti, bet ir praeiti." There is no future or past, there is just eternal present". Labai jausmingai skamba ir block universe ideja, is kurios galima teigti, kad visus kuriuos mylejom, bet kurie jau mire, bet jie vis egzistuoja laike tik kazkur uz " kalniuko"
Staska 2021-03-12 10:50
,, Puikiai! Beje gal skaitei ir Julian Barbour naujausia knyga apie laika? " Būtent J. Barbour neskaičiau nei The end of time, nei naujausios The Janus Point: A New Theory of Time. Bet iš visų knygų, kurios yra konkrečiai apie laiką, man geriausiai susiskaitė: Paul Davies - About Time: Einstein's Unfinished Revolution (šita labai išsami ir lengvai skaitoma, parašyta stiliumi, kad galėtų suprasti visi žmonės su bent vidurinės mokyklos fizikos išsilavinimu, nuo jos užsikabinau domėtis laiku fizikoje), Sean Carroll - Something Deeply Hidden: Quantum Worlds and the Emergence of Spacetime (irgi labai lengavi skaitoma ir išsami, Sean Carroll viena pagrindinių sričių yra būtent laiko problema fizikoje, kvantinėje fizikoje), paskutinė mano skaityta C. Rovelli - Laiko tvarka (vienintelė mano žinoma knyga, skirta vient tik laiku fizikoje, kuri išversta į lietuvių kalbą), bei Brian Green - The Fabric of the Cosmos: Space, Time, and the Texture of Reality. Kitose, mano skaitytose knygose, kaip pvz. Roger Penrose - The Emperors new mind yra tik atskiri skyriai, skirti laikui fizikoje nagrinėti. ,,Labai jausmingai skamba ir block universe ideja , is kurios galima teigti, kad visus kuriuos mylejom, bet kurie jau mire, bet jie vis egzistuoja laike tik kazkur uz " kalniuko" " Taip, galima taip manyti, tik mes ęsame savo Visatos viduje ir mums jie vis tiek yra mūsų praeityje ir jau mirę. Jei laikas vis tik nėra išvestinis dydis, atsirandantis makroskopiniame pasaulyje ir ,,block universe" yra teisingas matematinis/fizikinis mūsų Visatos modelis galiojantis fundamentaliame lygmenyje, tai būtų tikrai stoga raunanti realybė: nėra jokio išskirtinio,, dabar" mes jau ęsame gimę ir mirę tik to negalime patirti, taip pat tai reiškia, kad nėra jokios visiškai fundamentalios laisvos valios, viskas jau yra apibrėžta visatoje nuo pradžios iki pabaigos ir mūsų visi visiškai laisvi pasirinkimai, bei veiksmai yra tik iliuzija. Tai reikštų, kad joks žmogus visiškai, iki galo, nėra atsakingas už savo pasirinkimus ir veiksmus, nes jis negali visiškai laisvai rinktis kas jis yra, bei nėra visiškai atsakingas užs savo mintis ir veiksmus. Žinoma, tai nereiškia, kad žmogus nėra atsakingas už savo poelgius mūsų pasaulyje ir neturi už juos atsakyti, bet jis negali ir nėra VISIŠKAI už juos atsakingas.
Dannas3 2021-03-12 13:09
Bet tai kaip ir kertasi su kvantine realybe, kur niekas nera apibrezta. Pacituosiu su klaidom gramatikoj, bet tikiuos suprasi. Quantum enteties in position of potentiality(superposition), comes to actuallity by ackt of observer. Bet kaip jau minejai, mikro ir makro lygmeniu, laika galim interpreruot labai skirtingai.
Staska 2021-03-12 13:30
,, Bet tai kaip ir kertasi su kvantine realybe, kur niekas nera apibrezta." Čia vėl gi yra dar viena didelė ir viena pagrindinių kvantinės fizikos problemų - kvantinio neapibrėžtumo interpretacija. Skirtingos kvantinės fizikos teorijos, jį gali interpretuoja skirtinai, paprasčiausias būdas bendrai pasiskaityti: https://en.wikipedia.org/wiki/Interpret ... _mechanics
Shinigami 2021-03-12 14:42
Taip taip pat reiškia, kad mes nebaudžiame nieko už jo padarytus pasirinkimus, nes bausti ar nebausti jau yra numatyta. Iš vis jau seniai buvo numatyta kad tu parašysi šita sakini ir aš į jį atsakysiu. Todėl galime visiems už bet kokius nusižengimus skirti mirties bausmes ir sakyti, kad mes mirties bausmių neskiriame, nes mirties bausmės jiems jau buvo paskirtos visatos susikūrimo momentu. Todėl ar bausti ar ne bausti kito asmens už jo pasirinkimus nėra mūsų pasirinkimas, tai jau yra numatyta ir nuspręsta už mus. Ir tai butu tiesa jei atmestume laisva valia ir visa kita kas dabartinėmis fizikos žiniomis neegzistuoja (kaip siela ir panašiai). Nes žinant visus faktorius galima paskaičiuoti busima rezultatą, vadinasi viską galima apskaičiuoti. Jei stebi elektroną erdvės taške A, tai gali apskaičiuoti kur tas elektronas bus po 1000 metų. Žinoma, faktorių skaičius bus didesnis negu yra elektronų visatoje, bet tai nekeičia faktoriaus kad po 1000 metų tas elektronas bus tik tame konkrečiame erdės taške B. Tuomet ir kiekviena mintis dabartinio žmogaus galvoje galėjo būti apskaičiuota net visatos atsiradimo pradžioje. Aš laikausi nuomonės, kad laikas neegzistuoja. Laikas tėra iliuzija sukurta kintančios aplinkos.
Staska 2021-03-12 15:08
,, Todėl ar bausti ar ne bausti kito asmens už jo pasirinkimus nėra mūsų pasirinkimas, tai jau yra numatyta ir nuspręsta už mus. Ir tai butu tiesa jei atmestume laisva valia". Teisingai, todel fizikos mokslas ir nera absoliuciai viskas, kuo zmogus grindzia savo veiksmus, gyvenima ar socialinius santykius. Yra daugybe kitu, aikstesnio organizacinio lygio disciplinu, kuriomis grindziami ir reguliuojami visuomenes nariu tarpusavio santykiai, ka sako fizikos formules apie subjektyvius dalykus: moralines, etines normas, zmogaus jausmus, emocijas, teises, estetika ir t. t.
Staska 2021-03-12 15:16
,, Aš laikausi nuomonės, kad laikas neegzistuoja. Laikas tėra iliuzija sukurta kintančios". Tuomet taip pat turetum manyti ir apie temperatura, tai yra tik iliuzija, sukurta netvarkingo atomu judejimo. Bet žmogus gali mirtinai sušalti nuogas išėjęs į lauką žemnoje temperatūroje ir iškepti aukštoje. Nepaisant visko tiek laikas, tiek temperatūra yra neatskiriama mūsų gyvenimo ir fizikos dalis:)
Shinigami 2021-03-12 15:37
Temperatūra nėra iliuzija, nes ji ir yra didesnis arba mažesnis dalelių judėjimas. Kuo atomai labiau juda tuo didesnė temperatūra. Laikas taip pat yra dalelių judėjimas. Jei tiksliau, tai jų judėjimas erdvėje, bet ne lokaliu mastu, o globaliu mastu. O jei dar tiksliau, tai ne dalelių judėjimas, o aplinkos kitimas. Net elektromagnetinės bangos judėjimas erdvėje yra kitimas ir ta kitimą galime suvokti kaip laiką. Bet pats laikas kaip fizikinis dėsnis (erdvė, masė ir t.t.) neegzistuoja.
AlvydasR 2021-03-12 15:57
Laikas tėra reiškinių veikimo sulyginimas, t.y. kiek įvyks vienų reiškinių, kol įvyks kitas. Painiava atsiranda, kai tuo pačiu terminu vadiname skirtingus dalykus. Reiktų pastebėti, kad pagal reliatyvumo teoriją, prie didelių greičių, ne tik sulėtėja laikas, bet ir padidėja masė, kitaip sakant keičiasi erdvės struktūra. Primityviai galima įsivaizduotini kaip ir prieš skrendantį lėktuvą oras sutankėja. Tai tikrai yra fundamentalus dydis, kurį dabartinė fizika taip pat vadina laiku, nes nuo jo priklauso vykstančių reiškinių trukmė, bet tiksliau būtų jį vadinti erdvės matavimu, nes nuo jo priklauso ne tik reiškinių greitis, bet ir masė (gravitacija).
Staska 2021-03-12 16:08
,, Bet pats laikas kaip fizikinis dėsnis (erdvė, masė ir t.t.) neegzistuoja". Ir man tas poziuris labiausiai patinka, dėl laiko fundamenatalumo Visatoje. ,,Temperatūra nėra iliuzija, nes ji ir yra didesnis arba mažesnis dalelių judėjimas."* ,, O jei dar tiksliau, tai ne dalelių judėjimas, o aplinkos kitimas. Net elektromagnetinės bangos judėjimas erdvėje yra kitimas ir ta kitimą galime suvokti kaip laiką." Tai kodel laikas yra pokyciu erdveje sarysis ir todėl yra tik iliuzija, bet temperatura yra tik daleliu judejimas, bet tai nera iliuzija, tavo nuomone ? Abu pavydziai yra panasus ir abu fizikiniai dydziai galbut (bent jau tepmeratura, tai tikrai - mokslinis faktas) nera fundamentalus fizikiniai dydziai, o isvestiniai ?
Dannas3 2021-03-12 16:48
ne, negalima- https://en.wikipedia.org/wiki/Uncertainty_principle tu tiesiog apibrezi laika vien tik entropijos remuose. Per moralinius argumentus, nemanau, kad eitu paneigti block universe teorija. Kaip jau minejau, laika galima apibrezti pagal tris fizikos bokstus. Ir visi turi stiprius pagrindus. Klausimas ar imanoma visus tris sujungti i viena teorija.
Shinigami 2021-03-12 17:07
Padidinęs dalelių energiją, padidini jų judėjimo intensyvumą, padidini temperatūrą. Sumažinęs dalelių energija, sumažini jų judėjimo intensyvumą, sumažini temperatūrą. Nors temperatūra yra išvestinis dydis, tų ją gali kontroliuoti. Tuo tarpu laiko kontroliuoti negali. Jo negali nei padidinti, nei pamažinti. Nei keisti krypties. Tu visiškai negali įtakoti laiko. Bet gali įtakoti materijos pasikeitimo intensyvumą didindamas gravitacija arba materijos judėjimo greiti, bet laikas nebus įtakojamas, bus įtakotas tik aplinkos pasikeitimas ir pasikeitimo suvokimas. Kaip dažnai duodamas palyginimas apie du dvynius. Vienas lieka žemėje, o kitas skrenda raketa artimu šviesai greičiu. Kai raketa nusileis atgal į žemę, astronautui raketoje bus praėjusios tik kelios dienos, o tam likusiam žemėje gali būti praėję ir 50 metų. Bet laiku niekas nekeliavo, paprasčiausiai tam dvyniui raketoje ir visai raketai, materijos pasikeitimai buvo smarkiai sulėtėję. Todėl jam praėjo tik kelio dienos (pagal jo laiko suvokimą). Net tas kuris yra žemėje "laikas" yra lėtesnis, nes jis taip pat juda erdve kartu su žeme, saule ir visa galaktika, o gal ir visata. Gravitacija galima įsivaizduoti kaip slėgį į materija. Kuo didesnė gravitacija, tuo didesnis slėgis į materija tuo materija lėčiau keičiasi. Kuo didesnis judėjimo greitis, tuo didesnis slėgis į materija, tuo materija lėčiau keičiasi. Kaip to lėktuvo pavyzdys. Kuo didesnis lėktuvo greitis, tuo didesnis oro pasipriešinimas (arba tuo didesnis slėgis į lėktuvo priekį).
_alvydas_ 2021-03-12 17:13
Aš čia prieš tai papostinau sarkazmo forma, turbūt nieks ir neatsakys nes ir nėr normalaus atsakymo reliatyvume. Dabar pasakykit kas nors kas girdėjo apie kokį nors eksperimentą, kuriame besisukantis diskas reliatyviškai sulėtėtų suktis dėl jo judėjimo ?? Na yra laikrodžių sulėtėjimas kur yra energijos osciliacija, tai yra kur energija osciliuoja tarp kinetinės ir potencinės. Bet ar tai jau laiko sulėtėjimas ar tik vienos rūšies laiko liniuotės ?? Jei kūnų kampinis greitis nesikeičia, jei šviesos kelionė uždara trajektorija nesikeičia, tai koks čia po galais laiko sulėtėjimas ? Kas nesutinka prašom paremti bent vienu žinomu eksperimentu. Na aišku ir tam kosmonautui iš ankstesnio posto galva nenusisuks, nes jo sukimosi kampinis dažnis bus vienodas! Net jei jo galva su kūnu silpnai tesiriša
Shinigami 2021-03-12 17:15
Tiek smarkiai nesigilinu į fiziką žinau tik paviršutiniškai kiek teko girdėti/skaityti viešai prieina informacija. Bet man labiau įdomu ar laikas tuose trijuose fizikos bokštuose yra tas pats laikas? O gal tau tris skirtingi dalykai kuriuos vadiname tuo pačių vardu, nes jie vienas į kita labai panašus suvokimo prasme. Butu juokinga, jei tiek daug fizikų, tiek daug laiko bandytu surišti tris visiškai nesusijusius dalykus (laikus) Man įdomesnis mūsų suvokiamas laikas.
Staska 2021-03-12 18:41
,, Nors temperatūra yra išvestinis dydis, tų ją gali kontroliuoti. Tuo tarpu laiko kontroliuoti negali. " O erdrdvę gali konroliuoti, sutraukti, ar ištempti kaip nori, ar ji irgi yra tik iliuzija, nes žmogus to kol kas negali padaryti ? Atsidurk prie didelės masės objekto su dideliu gravitacijos lauku ir laikas sulėtės realityviai, objektui, kuris tuščioje erdvėje, labai toli nuo bet kokių masyvių objektų. Skriek 70 % šivesos greičio ir laikas pagreitės realityviai žmogui vaikštančiam žemės paviršiumi.
Niemand 2021-03-12 18:44
Tas kur sulėtėja laukiant eilėje prie tuoleto?
Dannas3 2021-03-12 20:15
Geros izvalgos, bet atsakyt i tavo klausimus nesijauciu, kad turiu kompetencijos. Atrodytu, kad visi trys yra gan skirtingi dalykai. Is dabartines perspektyvos ziurint, sunku isivaizduot, kaip viskas apjungta i viena galetu but. Bet tai nereiskia, jog tai neimanoma.
vanduo4 2021-03-13 22:27
reali vertė - išplauti pinigai.