Nepatikėsite, kur yra didžiausia bananų plantacija Europoje: kaip šioje Šiaurės šalyje jie gali klestėti? (Video)  (5)

Išgirdę šį klausimą tikriausiai pirmiausiai pagalvojote apie pietų šalis – tokias kaip Ispanija, Graikija ar Italija. Tačiau didžiausia bananų plantacija yra šiaurinėje Europos šalyje. Klausiate, kaip taip gali būti? Juk bananai auga tik šilto klimato šalyse? Tačiau šioje šalyje bananai klesti dėl jos gamtos ypatybių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši šalis yra Islandija – ir jos klimatas yra tobulas bananų auginimui. O didžiausia bananų plantacija Europoje yra pietų Islandijos Reykiro kaimelio šiltnamyje. Bananų auginimu ir priežiūra rūpinasi Islandijos žemdirbystės universitetas.

Bananai Islandijoje pradėti auginti dar 1941 metais. Šiaurės Atlanto vandenyno valstybėje auginti bananus tapo įmanoma dėl šiltnamius apšildančios geoterminės energijos ir pigios elektros, kuris suteikia bananams šviesos tamsiausiais metų mėnesiais. Importo mokesčiai maistui ir vaisiams suteikė Islandijos bananams konkurencinio pranašumo, ir salos gyventojai vietoje užaugintus bananus vartojo iki pat praėjusio amžiaus šeštojo dešimtmečio. Tačiau nuo 1959 metų visi Islandijos parduotuvėse parduodami bananai yra importuoti.

 

Tiesa, kai kurie ginčijosi, kad Islandijoje esanti bananų plantacija nėra didžiausia Europoje. Kai kas sako, kad daugiausiai bananų Europoje užauginanti Ispanija – tik viena detalė: bananus ji augina Kanarų salose, kurios yra Afrikos dalimi, o ne Europos. Taigi Kanarų salose užauginti bananai yra afrikietiški, o ne europietiški.

Kaip jau minėta, bananų auginimą Islandijoje Reikiro miestelyje nuo 1950 metų prižiūri Islandijos žemdirbystės universitetas. Nuo to laiko bananai yra visiškai atskirti nuo išorinio pasaulio, saugūs nuo ligų, kurias platina kiti augalai – įskaitant Panamos ligą, kuri naikina bananų plantacijas visame pasaulyje. Net bijoma, kad grybelio sukeliama minėta bananų liga gali išnaikinti daugiausiai šiuo metu pasaulyje suvartojamų bananų rūšį – Kavendišo bananus.

 

Reykiro tyrimų centrui vadovaujanti Guðríður Helgadóttir sako, kad islandiškų bananų atskyrimas nuo išorinio pasaulio gali tapti labai svarbiu veiksniu blogiausio scenarijaus atveju. Jo teigimu, gali būti, kad tokiu atveju islandiški bananai taptų labai vertingi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(33)
(3)
(30)

Komentarai (5)