Aptiko egzoplanetą su antrine atmosfera: tyrėjai jau turi atsakymą, iš kur ji atsiranda  ()

Vos susiformavusios planetos turi pirmines, arba pirmykštes, atmosferas, sudarytas daugiausiai iš vandenilio ir helio – gausiausių dujų protoplanetiniame diske. Kai kurios planetos tokią atmosferą išlaiko visą gyvenimą, bet tos, kurių masė penelyg maža, arba kurios sukasi pernelyg arti savo žvaigždžių, jos netenka. Laikui bėgant, planetoje gali susiformuoti antrinė atmosfera, sudaryta iš sunkesnių junginių, atsparių žemai gravitacijai ir žvaigždės spinduliuotei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemės, Veneros ir Marso atmosferos tokios ir yra. O dabar antrinė atmosfera aptikta egzoplanetoje.

Planeta GJ 1132b atrasta dar 2015 metais tranzitų metodu – stebint, kaip pakinta žvaigždės šviesis, planetai praskrendant tarp jos ir mūsų. Metodas puikiai tinka ir atmosferos paieškoms – tam reikia išmatuoti žvaigždės spektrą tranzito metu ir tarp tranzitų. Planetos atmosfera sugeria tik dalį pro ją einančios žvaigždės spinduliuotės, taigi išmatuotų spektrų skirtumas atitinka planetos atmosferos spektrą. Dabar būtent tai ir padaryta, naudojant Hubble kosminiu teleskopu.

 

Paaiškėjo, kad planetos atmosferą sudaro vandenilis, metanas, vandenilio cianidas ir įvairūs aerozoliai, sudėtimi primenantys smogą. Pastarieji susidaro dėl daugybės fotocheminių reakcijų, vykstančių karštoje planetos atmosferoje: GJ 1132b aplink savo žvaigždę apskrieja vos per 1,6 Žemės paros. Vandenilio egzistavimas tokioje karštoje ir palyginus mažos masės planetoje rodo, kad atmosfera ten nuolatos atsinaujina – priešingu atveju dujos jau seniai būtų išgaravusios.

 

Tyrėjų teigimu, įkaitusioje planetoje nuolatos veržiasi ugnikalniai, kurių išmetami garai ir sudaro šią antrinę planetos atmosferą.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: