Pirmasis žvilgsnis į „super-Žemės“ atmosferą (Video)  (0)

Mokslininkai džiaugiasi, jog jiems pavyko pirmą kartą žvilgtelėti į paslaptingos „super-Žemės“ atmosferą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau išanalizavę jos sudėtį mokslininkai iškart nuramina, jog ateityje ten apsilankyti tikriausiai nebus galimybės ir poreikio.

Ši planeta yra itin arti savo motininės žvaigždės ir jos paviršiuje temperatūra siekia apie 2 tūkstančius laipsnių pagal Celsijų. Maža to, „super-Žemės“ atmosferą didžiąja dalimi sudaro helis ir itin nuodinga vandenilio forma.

55 Cancri e vardu pavadinta planeta yra maždaug du kartus didesnė bei aštuonis kartus sunkesnė už Žemę. Anksčiau šią planetą mokslininkai neoficialiai vadino „deimantine planeta“, kadangi buvo manoma, jog jos sudėtyje yra itin daug anglies.

Pasitelkus naujas technikas NASA mokslininkams kosminio teleskopo „Hubble“ pagalba pavyko surinkti daugiau medžiagos apie 55 Cancri e planetą. Duomenys atskleidė, jog šios planetos atmosferoje gausu vandenilio ir helio, tačiau vandens pėdsakų nepavyko pastebėti.

Dėl aukštos temperatūros ir nuodingos atmosferos egzistuoti gyvybei čia nėra susiformavusios palankios sąlygos.

Kadangi minėtoji planeta yra itin arti savo žvaigždės, tai joje metai tetrunka vos 18 valandų. Beje, stebėtina, tačiau 55 Cancri e nesisuka aplink savo ašį kaip Žemė, todėl planetoje diena ir naktis yra nuolatinės tam tikroje dalyje.

Kol kas tai yra arčiausiai Žemės aptikta „super-Žemė“, todėl mokslininkai džiaugiasi, jog jie turi puikią galimybę ištirti, kas yra būdingi tokio tipo planetoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(16)
(4)
(12)

Komentarai (0)