Seniai laukiamas proveržis: SR2S jėgos lauko skydas atvers naujas galimybes tolimojo kosmoso misijoms (Video)  (6)

Superlaidininkų kuriami magnetiniai laukai apie erdvėlaivį gali padėti įgyvendinti tolimas kosmines keliones.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pilotuojamose tolimojo kosmoso kelionėse astronautams kyla daug grėsmių, įskaitant ir tą, su kuria žmonės susiduria Žemėje — vėžys. Tačiau kosminių misijų metu rizika taip išauga, kad dabar tai yra pagrindinė tolimojo kosmoso tyrimų kliūtis.

Tačiau Europos kosminės radiacijos superlaidžiojo skydo (European Space Radiation Superconducting Shield – SR2S) projektu tikimasi pateikti astronautų apsaugos sprendimą, sukuriant jėgos lauką superlaidžiaisias magnetais. Jo koncepcija panaši į jėgos laukų, tad magnetinis skydas turėtų veikti kaip Žemę supanti magnetosfera, ir taip apsaugoti astronautus nuo kosminių spindulių.

Naudojant specialius laidininkus, magnetinis skydas visiškai radiacijos neužblokuos, tik sumažins apšvitą iki lygio, kurį mokslininkai laikys priimtinu.

Dabartinėse erdvėlaivių technologijose radiacijos poveikio sumažinimui naudojami pasyvūs skydai. Nors šiek tiek ir padeda, pasyvūs skydai neapsaugo nuo labiausiai žalojančių ir didžiausią riziką keliančių radiacijos šaltinių. Galaktikų kosminiai spinduliai skrieja taip greitai, kad pasyvūs skydai negali jų sustabdyti.

SR2S technologijoje naudojama aktyvi apsauga. Superlaidūs magnetai gali sukurti 3 000 kartų stipresnį lauką už saugantį mūsų planetą ir taip apie erdvėlaivį sukurti 10 metrų kosminius spindulius nukreipiantį jėgos lauką.

Jėgos laukas

Jei technologijos bandymai pavyks, NASA į pilotuojamas misijas galės siųsti daugiau astronautų. NASA riboja astronautų mirties nuo vėžio rizikos padidėjimą iki 3 procentų. Kai astronautai pasiekia tokį gautos kosminės radiacijos lygį, į kosmines misijas jie skristi nebegali. Sumažinus apšvitą, misijose jiems būtų leidžiama dalyvauti ilgiau. Taipogi taip atsirastų daugiau galimybių moterims, kurių jautrumas radiacijos poveikiui didesnis.

Skydų galimybės turėtų būti pademonstruotos jau neilgai trukus, ir jei viskas klostysis gerai, tikrose misijose jos galės būti įgyvendintos jau per artimiausius 20 metų.

futurism.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(63)
(0)
(63)

Komentarai (6)