Rusijos karinė jėga taikosi į Arktį: JAV rengiasi atkirčiui, bet susiduria su problemomis  ()

Nors mes įpratę matyti Rusijos grėsmę tik savo valstybei ar Baltijos regionui, tačiau Rusijos grėsmė yra gerokai didesnio pobūdžio nei mes matome iš savo daugiabučio balkono, teigia Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak jo, Rusijos biudžetas didele dalimi pildomas iš prekybos ginklais bei naudingų iškasenų gavybos. „Natūralu, kad Rusijos valdžia ir toliau planuoja pildyti savo biudžetą iš senųjų šaltinių. Jeigu prekybos ginklais skatinimas vykdomas įvairiais ateities ginklų animaciniais filmukais ir propagandiniais klyksmais, tai naudingų iškasenų gavybos užtikrinimas yra tvaresnis ir rimtesnis“, – sako karininkas.

Anot jo, tai, kad valstybių kariuomenės neegzistuoja kaip kažkoks savarankiškai gyvuojantis organizmas, kuris yra tik valstybės biudžeto lėšų naudotojas, yra normalu. „Kariuomenė skirta užtikrinti valstybės politinių ir ekonominių interesų gynybą. Tačiau svarstant apie Rusijos kariuomenę, turime kalbėti ne apie esamų plotų gynybą, bet apie naujų plotų užėmimą ir išlaikymą karine jėga. Tuo jau įsitikino Norvegija bei kitos Šiaurės valstybės“, – teigia karys.

 

Jo teigimu, Rusija agresyviai vykdo Arkties regiono militarizaciją. Ir to priežastys – nauji gavybos plotai Arkties vandenyne, ginčytinos vietos ir kitų valstybių menkai ginamų plotų atėmimas.

„Rusija gana meistriškai moka nukreipti dėmesį nuo tikrųjų tikslų: karas Ukrainoje, karas Sirijoje, įtampa Rusijos pietuose, nuolatinis grasinimas NATO ir ES šiaurės ir rytų valstybėms“, – sako D.Antanaitis.

Jis pasakoja, kad norėdama pasiruošti būsimiems kovos veiksmams Arktyje, JAV kariuomenė ieško būdų parengti savo karius ginti JAV ir NATO sąjungininkų interesus Arktyje. Tačiau tam vien ginklų nepakanka.

 

„Reikalingi mokomieji laukai. Čia JAV susiduria su tomis pačiomis problemomis, kaip ir Lietuva: nėra tinkamų plotų kariuomenės treniruotėms – arba juos sudėtinga rasti. Bet be mokamųjų laukų, ginkluotės ir personalo yra dar vienas iššūkis – magnetinis ašigalis, kuris nuolat yra „keliaujantis“, todėl navigacijai bei kitiems veiksmams užtikrinti reikalingi sprendimai, kurie galėtų tinkamai prisitaikyti prie magnetinio ašigalio dreifo ir kariai turėtų gebėti tinkamai veikti esant palydovinės sistemos GPS trikdymo sąlygomis“, – teigia atsargos majoras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(14)
(-5)

Komentarai ()