Neįtikėtina, ką gali puodelis kavos: ši gudrybė Jums labai patiks  ()

Daugelis neįsivaizduoja ryto be puodelio kavos. Visi puikiai žino apie šio gėrimo teikiamą naudą. Dabar naujo tyrimo rezultatai atskleidė dar vieną kavomanams patiksiančią kavos gudrybę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jeigu norite maksimaliai padidinti sudegintų riebalų kiekį sekančioje treniruotėje, pagalvokite apie kavos gėrimą pusvalandį prieš pradėdami sportuoti – kaip rodo naujas tyrimas, tai gali reikšmingai pakeisti riebalų deginimą, ypač vėliau tą dieną.

Remiantis 15 savanorių vyrų gautais rezultatais, tyrėjai nustatė, kad 3 miligramai kofeino kilogramui kūno svorio – maždaug pusė vienos kofeino dozės, paprastai laikoma maždaug 6 mg/kg – gali padidinti riebalų deginimo greitį aerobikos metu.

Įrodyta, kad kavos dozė padidina maksimalų riebalų oksidacijos greitį (angl. maximal fat oxidation, MFO – rodiklis, kaip efektyviai organizmas degina riebalus) vidutiniškai 10,7 proc. ryte ir 29 proc. po pietų.

Tyrimo išvados papildo tai, ką mes jau žinome apie MFO: kad jis yra mažesnis ryte nei po pietų, kaip ir bendras aerobinis pajėgumas.

„Rekomendacija ryte mankštintis nevalgius, kad padidėtų riebalų oksidacija, yra įprasta“, – sako fiziologas Francisco José Amaro-Gahete iš Granados universiteto Ispanijoje.

 

„Tačiau šiai rekomendacijai gali trūkti mokslinio pagrindo, nes nežinoma, ar šis padidėjimas atsiranda dėl mankštos ryte, ar dėl ilgesnio laiko praleidimo be maisto“.

Tyrėjai taip pat norėjo išsamiau išnagrinėti kofeino ir fizinio krūvio santykį. Stimuliatorius dažnai siejamas su pagerėjusiais sportiniais rezultatais, nors moksliškai tai nėra taip aiškiai įrodyta, kaip galėtų būti.

Per keturias savaites 15 tyrime dalyvavusių savanorių atsitiktine tvarka atliko keturis testus: vartojo placebą 8 val. ryte, vartojo placebą 17 val., vartojo kofeino priedą 8 val. ryte ir vartojo kofeino priedą 17 val.

Vėlesniuose dviračių testuose, kai buvo paskirtas stimuliatorius ar placebas, buvo išmatuotas kūno riebalų deginimo pajėgumas, parodant kofeino poveikį MFO. Taip pat padidėjo maksimalus deguonies pasisavinimas (VO2max), kaip ir fizinio krūvio intensyvumas, sukėlęs MFO (kurį komanda vadina „Fatmax“).

 

„Mūsų tyrimo rezultatai parodė, kad ūmus kofeino suvartojimas likus 30 minučių prieš atliekant aerobinio pratimo testą, padidino maksimalią riebalų oksidaciją fizinio krūvio metu, neatsižvelgiant į dienos laiką“, – sako Amaro-Gahete.

Tai yra tyrimas, kuriame dalyvauja gana nedidelė dalyvių imtis, todėl svarbu atsargiai vertinti išvadas, tačiau rezultatai yra pakankamai aiškūs, leidžiantys manyti, kad yra kažkokia asociacija.

Išvados prideda dar vieną aspektą tęstiniams mokslininkų atradimams apie tai, kaip kofeinas gali paveikti mūsų smegenų ir kūno veiklą, ir dar reikia daug ko išmokti – nuo jo poveikio miegui iki poveikio, kurį jis daro mūsų žarnynui.

 

Tuo tarpu, jeigu jums įdomu, kaip išnaudoti įprastą mankštą riebalų deginimo srityje, šis tyrimas pateikia keletą užuominų: puodelis kavos prieš kitą treniruotę gali būti naudingas.

„Apskritai šie rezultatai rodo, kad ūmaus kofeino suvartojimo ir vidutinio intensyvumo mankštos derinys po pietų yra geriausias scenarijus asmenims, norintiems padidinti viso kūno riebalų oksidaciją per aerobinius pratimus“, – daro išvadą mokslininkai.

Tyrimas paskelbtas „Journal of the International Society of Sports Nutrition“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(31)
(6)
(25)

Komentarai ()