Didžiulio potraukio saldumynams galima atsikratyti per savaitę: dietistė sudėliojo tikslų planą  ()

Negaliu gyventi be saldumynų. Tokią frazę šiais laikais galima išgirsti kone iš kiekvieno. Ir iš tiesų, tas nelemtas potraukis saldumynams tikrai kamuoja daugelį. O bandant jų išvengti – dreba rankos, kojos ir visos mintys sukasi tik apie juos. Šis potraukis saldumynams ne tik kankina, bet ir sukelia įvairių sveikatos problemų – nuo galvos skausmų, lėtinio nuovargio, iki labai sunkių lėtinių ligų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Štai ir vilnietę šviesą kamuoja nenumaldomas saldumynų noras. Moteris laidoje „Sveikai su Vaida Kurpiene“ pasakojo, kad potraukis saldumynams atsirado jau vaikystėje – šeimoje buvo įprasta vaikus lepinti saldainiais ar šokoladais.

Dietistė ir mitybos specialistė Vaida Kurpienė pastebi, kad šiais laikais cukraus perteklius yra kritinis ir taip vaikų lepinti nederėtų. Prieš kelis dešimtmečius saldumynų buvo labai mažai, jų vaikai gaudavo tik per šventes. Pavyzdžiui, ir kramtomosios gumos gauti būdavo šventė.

Tačiau dabar saldumynai supa visur ir jų yra tikrai per daug. Dietistės teigimu, geriau vaikus džiuginti ne saldumynais, o muilo burbulais, lipdukais ar tiesiog savo laiku. O jei vaikas nuliūdo ar jam skauda pirštą, tikrai nederėtų duoti kažko saldaus nuraminimui, nes užaugęs taip pat norės save lepinti ir raminti saldumynais.

Šviesa nori pakeisti savo mitybą dėl pradėjusių kilti sveikatos problemų ir dėl atsiradusio antsvorio.

„Gydytoja patarė mažinti cukraus vartojimą, nes randa insulino rezistensiją. Taip pat dėl antsvorio. Kai man seniau priaugdavo svoris, aš sportuodama ir minimaliai sumažinus saldumynus jį numesdavau. Dabar taip nebeišeina, svoris nebenukrenta“, – sakė pašnekovė.

Šviesa bandė pati įveikti šią problemą, tačiau pastangos bevaisės – jei vieną dieną laikosi puikiai, kitą dieną suvalgo jau už dvi dienas.

„Bandžiau mažinti saldumynus, stebėti, rašyti, ką valgau, kada ir kiek, bet matau, kad svoris stovi vietoje ir rezultatų nėra. Saldumynų norisi, būna, kad visą dieną jų nevalgai ir kitą dieną, vietoje vienos bandelės suvalgau tris“, – kalbėjo moteris.

Pradėkite nuo mitybos dienoraščio

 

Pasak V. Kurpienės – nereikėtų nieko sau radikaliai drausti. Pirmiausia turėtų būti sprendžiamos priežastys, o kol jų nežinome, geriau ne drausti, o riboti – vietoje didelio saldėsio geriau mažesnį, arba vietoje kelių kartų per dieną, vienąkart. Dažniausia saldumynų noro priežastis – nesubalansuota mityba. Norėdami pamatyti bendrą vaizdą ir suprasti priežastis, kodėl taip norisi saldumynų, turėtume pildyti mitybos dienoraštį.

„Mitybos dienoraštį reikėtų pildyti mažiausiai 7 dienas. Nes dažniausiai būna taip, kad atsimename arba labai geras dienas, arba tokias, kurias norėtųsi pamiršti, dėl kurių save graužiame. O įprastų dienų neatsimename“, – sakė V. Kurpienė.

Ypač užsimiršta nesąmoningi, nesuplanuoti valgymai – pas kolegą, virtuvėje gaminant ar pačiumpant kokį nors užkandį nuo stalo. Jei mityba subalansuota, nebesinori nei užkandžių, nei saldumynų ar miltinių produktų, išlieka tik įprotis.

Šviesa mitybos dienoraštį pildė savaitę. Išnagrinėjus dienoraštį tapo akivaizdu, kad moters mityba yra chaotiška, valgymo režimo nėra. Kadangi Šviesa dirba iki 22 val., dažniausiai grįžusi namo nori valgyti.

Kaip laidoje sakė V. Kurpienė, taip tikriausiai nutinka dėl to, kad dienos metu moteris suvartoja per mažai maisto. Visada reikėtų atskirti emocinį ir fiziologinį alkį, o kai esi pavargęs, sunku tai atskirti. Šiuo atveju pirmiausia reikėtų įvesti mitybos režimą, o tada žiūrėti ar tikrai norisi vakare valgyti.

4 svarbūs dietistės patarimai, kaip numesti svorio

 

„Manau, kad jums reikėtų išbandyti kelis dalykus. Ir rekomenduoju tą daryti ne visam gyvenimui, o dviem savaitėms. Visų pirma, tai pradėti valgyti pusryčius. Viena iš priežasčių, kodėl nesinori valgyti ryte, tai dėl to, kad žmogus per daug prisivalgo vakare“, – kalbėjo dietistė.

Tad pirmas patarimas – valgyti pusryčius. Galbūt pasirodys keista, tačiau jie labai susiję su vakaru. Viena iš priežasčių, kodėl nesinori valgyti rytais, tai todėl, kad per daug prisivalgoma vakarais, o iš ryto skrandis dar būna dar pilnas.

„Ryte niekas nenori ilgai ruošti pusryčių, dėl to patogu jų nevalgyti. Bet tą galima daryti vakare – užmerkti kruopas, jos išbrinksta, pasikeičia cheminė struktūra, ryte pridedame prieskonių, užverdame, išjungiame ir galime valgyti. Tai labai greitai gaminamas patiekalas“, – sakė V. Kurpienė.

Antra – į savo racioną įtraukti gerųjų angliavandenių. Norint maitintis pilnavertiškai, būtina vartoti geruosius angliavandenius – grūdus, ankštines daržoves, kai kurias krakmolingesnės daržoves, pavyzdžiui, morkas ar burokėlius.

Sveikų grūdų būna įvairiausių – tai grikiai, perlinės kruopos, soros, bolivinė balanda ir kiti, svarbiausia, kad grūdų košė nebūtų saldi, be uogienės ir vaisių. Geriau įdėti sviesto, pesto, patarkuoti sūrio ar grietinės, prieskonių. Pavyzdžiui, grikiai labai dera su kmynais, avižinės kruopos ar soros – su cinamonu.

 

Labai svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kiek laiko kruopas verdame. Jos turėtų būti ganėtinai kietos, kad tektų pakramtyti. Saldumynų poreikis priklauso ir nuo to, per kiek laiko angliavandeniai yra suskaidomi. Jei košė pervirsime, ji skatins saldumynų poreikį, o jei grūdai bus kietoki, jie po truputėlį dienos metu duos energijos.

Trečia – vaisių ribojimas. Vilnietė Šviesa per dieną suvalgo daug vaisių, ypač obuolių. Mitybos dienoraštyje matyti, kad vieną dieną Šviesa suvalgė net 7 obuolius ir dar slyvų.

Žinoma, vaisiai yra reikalingas produktas kūnui, juose gausu įvairių naudingų medžiagų. Tačiau taip pat tai yra natūralus gamtos desertas. Jis tinka priešpiečiams ir pusvalandį po sporto, kaip užkandis jėgų atstatymui. Jei sportuojama intensyviai, galima suvalgyti ir pusvalandį prieš treniruotę.

V. Kurpienė pasakoja, kad tokie vaisiai kokie yra dabar – mažiau rūgštūs ir kartais net labai saldūs, tiesiog netinkami dažnam užkandžiavimui. Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja, kad vaisių ir daržovių santykis būtų 1 prie 3, tai yra, jei suvalgome 100 gramų vaisių, turime suvalgyti 300 gramų daržovių. Ir būtina prisiminti, kad vaisiai nekeičia daržovių.

„Esu pati girdėjusi, kai moteris sporto klube treneriui sakė, kad vakare tai nieko nevalgo, tik obuolių maišiuką. O tas obuolių krepšelis turi maždaug 5 obuolius ir sudaro apie 1 kg. Tame kilograme bus apie 500 kalorijų, tai jau tarsi sotūs pietūs. Tačiau jausmas yra tarsi lengvas, atrodo, kad lyg ir nieko nevalgiau. Didelis fruktozės kiekis kenkia“, – kalbėjo dietistė.

 

Ketvirta, mitybos režimas. Valgymus, pasak mitybos specialistės, reikia planuoti. Jei dar neatėjo laikas valgyti, maisto reikėtų atsisakyti. Taip pat reikėtų vengti didelių laiko tarpų tarp valgymų. Jei dienos metu ištinka bado jausmas, vadinasi, stipriai svyruoja gliukozė, o šią problemą reikėtų spręsti.

Nukritus gliukozei ir pasireiškus didžiuliam alkiui, dažniausiai norisi valgyti skubiai, todėl rankos pačios tiesiasi link nevertingo, greitai virškinamo maisto. Maisto režimas reikalingas tam, kad išvengtume peralkimo.

Labai svarbu sąmoningumas ir motyvacija

Dietistės teigimu, valgyti norimą saldumyną galime bet kada, svarbiausia yra jo kiekis. Pasitenkinimas panašus suvalgius ir mažesnį desertą, tačiau sveikatai poveikis ir įtaka talijai jau būtų kitokia. Taip pat labai svarbu mėgautis, valgyti be televizoriaus, be pašnekesių.

Apibendrinant – susidėliokite režimą, venkite didžiulio alkio, apribokite desertus, valgykite vieną kartą per dieną. Į racioną įtraukite geruosius angliavandenius ir pusryčius, jei iki šiol jų nevalgėte. Letai kramtykite ir mėgaukitės.

V. Kurpienė pataria galvoti apie dabar ir pamiršti kas bus po metų. Kuo esame arčiau numatyto termino pasikeisti, tuo labiau esame motyvuoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Gabrielė Grinkaitė
(2)
(3)
(-1)

Komentarai ()