Praėjo tūkstančiai metų, o mes vis dar naudojame toksišką ir net mirtį sukeliančią kosmetiką: pavojų keliančias medžiagas galime sutikti praktiškai visuose produktuose – štai į ką būtina atkreipti dėmesį (Video)  ()

Nuo arseno tablečių iki vėžį sukeliančių drėkinamųjų priemonių – kosmetika šimtmečius kenkia žmonėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai kurie pagrindiniai kosmetikos ingredientai yra labai kenksmingi žmonėms ir iš tikrųjų nuodija žmoniją šimtmečius.

Manote, kad tai jums neaktualu, nes nenaudojate kosmetikos? Pagalvokite dar kartą.

Į kosmetiką papuola ir tokie kasdieniniai produktai kaip dezodorantai, drėkikliai, lūpų balzamai, dantų pasta, šampūnai, kvepalai ir makiažas.

Turint omenyje, kad daugelis chemikalų, kurie liečiasi su oda, gali absorbuotis, svarbu žinoti, ką dedate ant savo odos, ypač jei jie naudojami ilgą laiką arba dideliais kiekiais.

Deja, tai nėra lengva užduotis. Tiek vyrai, tiek moterys kosmetiką naudoja daugiau nei 10 000 metų. Šiandien visame pasaulyje yra daugiau nei dešimt tūkstančių cheminių ingredientų, reguliariai naudojamų asmens higienos priemonėse.

Tautos visame pasaulyje sprendžia šį klausimą skirtingais būdais. Pavyzdžiui, JAV maisto ir vaistų administracija nereikalauja, kad kosmetikos gaminiai ir ingredientai, išskyrus spalvų priedus, turėtų būti patvirtinti prieš jiems pasirodant rinkoje, nors tarpvalstybinei kosmetikos prekybai taikomi įstatymai ir kiti teisės aktai.

Tiesą sakant, JAV kosmetikos gaminiuose uždraudė naudoti tik 11 chemikalų arba jų grupes. Palyginimui, ES uždraudė apie 1 300 cheminių medžiagų. Tai yra esminis skirtumas, dėl kurio vartotojams dar sunkiau žinoti, kuri kosmetika yra saugi, ar ne – tai yra šimtmečių problema.

Toksiška kosmetika praeityje

Kleopatros vaizdinį stipriai sukūrė 1963 m. filmas „Kleopatra“, kuriame garsiausią Egipto valdovę suvaidino legendinė Elizabeth Taylor, dėvinti išskirtinį tamsių akių kontūrą ir sunkų makiažą. Iš tikrųjų tai buvo senovės Egipto vyrų ir moterų norma, skelbia „National Geographic“. Žurnalas pabrėžia, kad vyrai ir moterys akių makiažui naudojo sunkias juodas ir žalias pudras.

 

Senovės egiptiečiai tikėjo, kad milteliai apsaugo juos nuo per didelio saulės poveikio, taip pat padeda išvengti ligų, tokių kaip akių infekcijos.

Tačiau „Science“ paskelbtame tyrime rašoma, kad makiažas, kurį senovės egiptiečiai naudojo kaip akių makiažą, susidėjo iš švino druskų, kurios naudojant ilgesnį laiką gali sukelti apnuodijimą švinu. Pasaulio sveikatos organizacija pabrėžia, kad švino poveikis gali sukelti rimtų sveikatos problemų, tokių kaip smegenų ir centrinės nervų sistemos pažeidimai.

Įdomu tai, kad 2010 m. atliktas tyrimas teigė, kad švino druskos padidino naudotojo azoto oksido gamybą, sustiprino jų imuninę sistemą ir užkirto kelią akių infekcijoms.

Taip pat tikėtina, kad dauguma senovės egiptiečių negyveno pakankamai ilgai, kad patirtų ilgalaikius stipraus apsinuodijimo švinu padarinius, nes greičiausiai vidutinis senovės egiptietis sulaukdavo vos maždaug 35 ar 40 metų.

Nusikėlus į XIX amžiaus pabaigą, amerikietės gerdavo arseno plokšteles, kurios turėjo pašalinti strazdanas, spuogus ir kitus veido pėdsakus.

Arsenas yra labai toksiškas cheminis elementas, kurį nurijus gali kilti daugybę rimtų problemų: vėžys, odos pažeidimai, diabetas, kognityvinės raidos problemos ir mirtis. Nors jį galima toleruoti nedideliais kiekiais, jo vartojimas buvo rimta rizika.

 

Deja, noras turėti blyškią ir aiškią veido spalvą buvo būdingas ne tik amerikietėms. Arseno pavojai buvo žinomi Viktorijos laikais, tačiau tai netrukdė Jungtinės Karalystės moterims vartoti arseno produktų dėl tų pačių priežasčių. Joms taip pat buvo patarta per naktį veidą padengti opiumu, o kitą rytą – nusiplauti amoniaku, kad veidas būtų skaistus.

Remiantis Niujorko valstijos sveikatos departamento duomenimis, dėl mažo amoniako poveikio gali atsirasti odos ir akių dirginimas. Didesnėje koncentracijoje tai gali sukelti sunkius nudegimus ir sužalojimus, nuolatinius akių pažeidimus ar apakimą. Be to, prarijus, jis gali pažeisti burnos, gerklės ir skrandžio gleivinę.

Tuo kenksmingos kosmetikos sąrašas nesibaigia. Nors šie ingredientai šiandien dažniausiai nebėra naudojami kosmetikoje, kova dėl saugios ir nekenksmingos kosmetikos dar nėra laimėta.

Tęsinys kitame puslapyje:




Šių dienų toksiška kosmetika

Nuo dušo želės iki dantų pastos, vidutinis kosmetikos gaminys šiandien sudarytas nuo 15 iki 50 ingredientų. Kai kurie iš jų yra nekenksmingi, tačiau kiti gali būti labai kenksmingi.

Tiesiog užmeskite akį į savo turimos kosmetikos sudėtį ir pamatysite mažyčius žodžius, kurie sudaro ilgą ingredientų sąrašą. Daugumos jų neatpažinsite, todėl nurodysime keletą plačiausiai paplitusių kasdieninėje kosmetikoje. Tokiu būdu galėsite priimti labiau pagrįstus sprendimus dėl to, kas patenka į jūsų kūną (ir galiausiai - į jūsų kūną).

 

Sodium Lauryl / Laureth Sulfate (SLS / SLES): šios putojančios medžiagos yra naudojamos šampūnui, dantų pastai, dušo želei, skutimosi kremui, makiažo valikliui, blakstienų tušui, veido valymo priemonėms ir kt. Šios cheminės medžiagos yra paviršinio aktyvumo medžiagos, o tai reiškia, kad jos sumažina paviršiaus įtampą tarp ingredientų. Jie taip pat pašalina natūralius aliejus, kurie gali sukelti akių, odos ir plaučių dirginimą.

Parabenai: tai vienas didžiausių šios cheminių medžiagų klasės sąrašų pavadinimų, kuris paprastai naudojamas kaip konservantai, kad kosmetikoje nebūtų bakterijų. Jų yra įvairiuose produktuose, pradedant muilu, baigiant losjonais ir makiažu, ir jų būna kelių formų: metilparabenas, etilparabenas, propilparabenas, butilparabenas ir izobutilparabenas. Tyrimai rodo, kad parabenai gali sutrikdyti hormonus, imituodami organizme estrogeną, o tai gali sukelti hormonų disbalansą, paveikti vaisingumą ir gimdymą, padidinti kai kurių rūšių vėžio riziką, taip pat kai kuriais atvejais sukelti odos dirginimą.

Ftalatai: tai pramoninių chemikalų šeima, naudojama minkštinti kai kurias plastiko rūšis ir kaip tirpiklis įvairiuose vartojimo produktuose. Kosmetikoje jų paprastai yra nagų lakuose, kvepaluose, plaukų lakuose ir losjonuose, kur jie pridedami siekiant pagerinti tepimą. Per pastaruosius kelerius metus kai kurie ftalatai buvo siejami su astma, dėmesio stokos hiperaktyvumo sutrikimais, krūties vėžiu, nutukimu, II tipo cukriniu diabetu, nervų vystymosi problemomis, vaisingumo ir reprodukcijos problemomis ir kt.

 

Triklozanas: iš pradžių sukurtas kaip antibakterinis agentas ligoninėse, dabar ši cheminė medžiaga taip pat randama įprastoje kosmetikoje, tokioje kaip dantų pasta ir dezodorantai. Tyrimai parodė, kad ilgalaikis triklozano poveikis gyvūnams gali pakeisti hormonų reguliavimą ir gali prisidėti prie kepenų fibrozės ir vėžio, sutrikusios raumenų ir imuninės funkcijos bei antibiotikams atsparių mikrobų vystymosi.

Toluolas: šio naftos cheminio tirpiklio galima rasti daugumoje nagų lakų ir plaukų dažų. Garai gali dirginti gerklę, akis, burną ir odą, sukelti galvos skausmą, galvos svaigimą, sumišimą ir nerimą. Padidėjęs ilgalaikis poveikis gali sukelti nuovargį, lėtą reakciją, miego sutrikimus, rankų ar kojų tirpimą, reprodukcinės sistemos pažeidimus ir persileidimą. Prarijus toluenas gali pakenkti kepenims ir inkstams.

Švinas: randamas daugelyje tradicinių akių kontūrų pieštukų, tokių kaip kohl ir kajal, šis sunkusis metalas naudojamas tam, kad šiems gaminiams būtų suteikiama tamsi spalva. PSO apibūdina šviną kaip kaupiamąjį toksiškumą, nes organizmas laikui bėgant jį kaupia. Vaikams apsinuodijus švinu gali kilti rimtų smegenų ir nervų sistemos vystymosi problemų, o suaugusiems – inkstų pažeidimas, persileidimas ir aukštas kraujospūdis.

 

Oksibenzonas (ir kitos cheminės priemonės nuo saulės): šie ingredientai veikia kaip šviesos ir UV spindulių absorbentai ir paprastai būna kremuose nuo saulės, lūpų balzamuose ir nagų lakuose. Tačiau jie daro daugiau žalos nei naudos žmonėms, taip pat aplinkai. Oksibenzonas ir kitos panašios cheminės medžiagos yra endokrininę sistemą ardančios medžiagos ir gali sukelti odos alergiją. Jie taip pat keičia skydliaukės funkciją, mažina vyrų vaisingumą, taip pat gali sukelti vėžį. Kai apsaugos nuo saulės priemonės nuplaunamos į vandenį, didelė šių cheminių medžiagų koncentracija taip pat gali paveikti jūrų gyvūniją.

Formaldehidas: skysta šio natūraliai atsirandančio organinio junginio forma dažnai naudojama kaip odos priežiūros produktų konservantas, kad jose nebūtų bakterijų. Jo taip pat galima rasti nagų lakuose, plaukų geliuose, šampūnuose, dezodorantuose, losjonuose ir kt. Paprastai jis sukelia odos dirginimą ir yra susijęs su vėžiu, astma, plaukų slinkimu, neurotoksiškumu ir galvos odos nudegimais. Įkvėpus, jis taip pat gali sukelti galvos svaigimą.

Tai tik keletas toksiškų ingredientų, kuriuos šiuo metu galima rasti įvairiuose kosmetikos gaminiuose visame pasaulyje. Norint jų išvengti tiesiog reikia šiek tiek atidžiau žiūrėti sudėtį ant etiketės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(0)
(18)

Komentarai ()