NASA zondas baigė savo misiją: apšaudė kulkomis asteroidą Bennu, pridarė nuotraukų ir su ypatingai vertingu kroviniu ruošiasi grįžti į Žemę  ()

NASA zondas OSIRIS-REx, nuo 2018 metų pabaigos tyrinėjantis asteroidą Bennu, pagaliau pasuko namo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praeitą savaitę jis atliko paskutinį artimą skrydį aplink asteroidą, kurio metu priartėjo vos 3,5 kilometrų atstumu iki paviršiaus. Asteroido dydis siekia apie pusę kilometro.

Apskrisdamas Bennu padarė daugybę labai tikslių asteroido nuotraukų – jos leis suprasti, kaip pasikeitė visas asteroido paviršius po pernai spalį atlikto mėginių paėmimo. Tuomet OSIRIS-REx iššovė kulką į asteroidą ir paėmė medžiagos iš naujo kraterio – taip buvo siekiama paimti medžiagos, kurios nebuvo paveikusi ilgalaikė Saulės spinduliuotė.

Nuotraukos kol kas dar keliauja į Žemę – persiųsti daugiau nei keturis gigabaitus duomenų užtrunka keletą dienų. Pats zondas dar liks Bennu apylinkėse apie mėnesį, bet vis tols nuo asteroido.

Gegužės 10 dieną turėtų pasiekti saugų atstumą, kad galėtų įjungti pagrindinius variklius ir pakeisti trajektoriją Žemės link. Kelionė namo truks daugiau nei dvejus metus – planuojama, kad surinkti mėginiai į Žemę grįš 2023-ųjų rugsėjį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(23)
(0)
(23)

Komentarai ()