Kosminio bendradarbiavimo era baigėsi? Rusija traukiasi iš TKS projekto: paaiškino tokio poelgio priežastis (Video)  (6)

TKS programa artėja prie pabaigos, o tai rodo ambicingo mokslinio bendradarbiavimo eros pabaigą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos kosmoso agentūra „Roscosmos“  balandžio 20 d., paskelbė, kad tikisi pradėti statyti savo orbitinę kosminę stotį jau 2025 m. Pranešama, kad Maskva planuoja pasitraukti iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) programos.

1998 m. JAV ir Rusijos kosmoso agentūrų pradėta programa yra pasaulinio mokslinio bendradarbiavimo bastionas ir tapo sėkminga Maskvos ir Vašingtono bendradarbiavimo sritimi.

Šis žingsnis įvyks tuo metu, kai NASA ir Rusijos kosmoso agentūros planuoja tolimesnę kosmoso programą po to, kai TKS nustos veikti – tarptautiniai susitarimai dėl TKS veikimo baigiasi 2024 m. Skaičiuojama, kad kosminė stotis vėl nukris į Žemę kada nors tarp 2030 ir 2050 m.

Kaip praneša „The Moscow Times“, per praėjusią savaitę minėtą Jurijaus Gagarino tapimo pirmuoju žmogumi kosmose 60-metį, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paragino per ateinantį dešimtmetį įgyvendinti naują kosmoso plėtros strategiją.

Toje pačioje ataskaitoje cituojamas Rusijos vicepremjeras Jurijus Borisovas, kuris teigia, kad Maskva svarsto, ar palikti TKS programą nuo 2025 m. dėl stoties amžiaus.

 

Nuo tada „Roscosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas pareiškė, kad pradėti darbai dėl pirmojo naujos stoties modulio. „Rengiamas pirmasis pagrindinis naujosios Rusijos orbitinės stoties modulis“, - sakoma Rogozino pranešime.

Pasak Rogozino, Rusijos kosminė korporacija „Energia“ siekia, kad modulis būtų „paruoštas paleidimui“ 2025 m.

Artėja TKS pabaiga?

Nors TKS programa netrukus turėtų baigtis, o nenumatytų atvejų planai yra neišvengiami, pasaulinės žiniasklaidos pranešimai atkreipia dėmesį į didėjančią įtampą tarp Rusijos ir JAV dėl  šnipinėjimo pretenzijų ir prekybos įtampos.

Deja, pasibaigus TKS bendradarbiavimo epochai, galime pamatyti naują militarizuotos erdvės erą, kuriai būdinga JAV karinė doktrina „Kosmoso galia“, pagal kurią šalis nusigręžia nuo dešimtmečius trunkančių pasaulio pastangų išlaikyti kosmosą nemilitarizuota erdve.

 

Nuo paleidimo 1998 m., TKS projekte bendradarbiavo mokslininkai iš Rusijos, JAV, Kanados, Japonijos ir Europos kosmoso agentūros (ESA), todėl tai buvo vienas ambicingiausių mokslinių bendradarbiavimų istorijoje.

Kosminė stotis atliko daugybę proveržio tyrimų, įskaitant naujausius eksperimentus su Bose-Einšteino kvantinės būsenos arba „penktosios materijos būsenos“ tyrimais.

Nors Rusija dar neįformina jokių planų palikti TKS, „Roscosmos“ jau yra „priėmę sprendimą pradėsti derybas su savo partneriais dėl bendradarbiavimo formų ir sąlygų po 2024 m.“.

Rusija neseniai atmetė kvietimą dalyvauti JAV „Mėnulio orbitos“ stotyje „Gateway“ ir nusprendė su Kinija planuoti savo mėnulio kosminę stotį. Praėjusiais metais po pirmosios sėkmingos JAV privačios kosmoso įmonės „SpaceX“ įgulos misijos Rusija prarado pilotuojamų skrydžių į TKS monopoliją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(59)
(6)
(53)

Komentarai (6)