Nuo tos akimirkos – viskas pasikeitė: Perl Harboro tragedijai prilygęs SSRS smūgis JAV ir astronauto Edo Whiteo žygdarbis, galutinai leidęs prisivyti bei aplenkti SSRS (FOTO, Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vanduo4 2021-03-21 17:56
O kas apskritai paskatino tas kosmoso lenktynes? Nes iš visko matosi, kad nebuvo kokių turtu paieška, kaip atrandant Ameriką. Tiesiog kas pirmas papuls į kosmosą? Beje, kas rusams padėjo sukurti tokias technologijas, turint omenyje jog net menkiausi žinomi produktai buvo kažkieno kopija? pvz.: garsusis automatas AK47 sukurta vokiečių belaisvių. Amerikiečiai išsilaipino mėnulyje su patobulinta nacistinės vokietijos FAU raketa.
Tomasziukas 2021-03-21 18:21
Visiskai teisingai, toji ssrs pazanga nebuvo imanoma be vokieciu protu, intelekto ir inzinerijos derinio
Evil Goku 2021-03-21 18:47
Sovietų mokslininkai, savo laiku buvo vieni geriausių pasaulyje raketų srityje. Kad galėtų kaip lygūs su lygiais varžytis prieš JAV ir vokiečių mokslininkus ir inžinierius, jiems nesutrukdė net Stalino represijos.
iPienius 2021-03-21 20:30
https://lt.wikipedia.org/wiki/Sergejus_Koroliovas praktiskai visos sovietu kosmines technologijos buvo pradetos sito asmens. ta pati Souyuz raketa buvo jo sukurta ir dar dabar toliau naudojama. be jo sovietai nieko nebutu pasieke. jeigu jis nebutu mires, tai butu garantuotai ir zmogu i menuli nusiunte. gal net anksciau uz amerikiecius. taciau po jo mirties praktiskai viskas sustojo ir sovietai nebebuvo pirmi. o mire todel, kad Stalinas buvo ikalines koncentracijos stovykloje ir veliau jis buvo prastos sveikatos.
iPienius 2021-03-21 20:36
vokieciu mokslininkai nelabai prie sovietu prisidejo. dauguma patys pasidave amerikieciams, nes nenorejo dirbti sovietams. pradzioje sovietai buvo labiau pazenge kosmoso srityje nei amerikieciai, todel nemanau, kad buvo daug kopijavimo, o greiciau priesingai. paskui jau Burana atsirado, kuris buvo nukopijuotas nuo Shutlo.
conjurer 2021-03-22 11:33
Reikia atsiminti, kad palydovo paleidimas į orbitą buvo beprecedentinis įvykis, kol nei vienas nebuvo paleistas. Tai buvo galima traktuoti kaip karinį veiksmą. Tai irgi įtakojo kas pirmas išmes kažką į orbitą. Rusai buvo aplenkti visose srityse išskyrus veneros zondus. Spėju jei ne politinė įtampa amerikonai ir pirmą orbitą būtų pasiekę.
HardAxe 2021-03-22 12:45
buvo noras įrodyti kad komunizmas <kapitalizmas> yra geresnis.
Sausis 2021-03-22 21:09
Ir tas visko kūrimas buvo komplikuotas. Jau paleidus Gagariną į kosmosą, jam tekdavo kovot dėl savo kosmoso programos finansavimo, nes jo norėjo ir karinių programų vadovai. O visas modulis nusileist į mėnulį kiek žinau buvo sukurtas ir yra kažkur muziejuj, ir net paleidimo raketa buvo pradėta kurt, bet nebebuvo skirtas finansavimas jos varikliams, pinigai atiduoti karinėms raketoms vystyti. Nes kariškių manymu buvo svarbesnės raketos nešti branduolinį ginklą, negu kosmoso programa. Jeigu jam būtų leidę dirbt, nuo pat pradžių, dar prieškary, o nesodinę į lagerį, SSRS turbūt ne tik mėnulį pirmoji būtų pasiekusi. Nors ir daug ką sovietai nukovijavo, bet jų kosmoso programa kuriai vadovavo Koroliovas, jo suburtas konstruktorių biuras, tikrai yra jų pačių nuopelnas ir kogero vienintelis visoj sovietų technikos pokario industrijoj. Nes kogero visa sovietų pokario pramonė naudojo vokiečių belaisvius inžinierius, pavogtus nukopijuotus brėžinius ir net visus vokiečių irengimus išvežtus iš Vokietijos po karo.
conjurer 2021-03-22 21:52
Vienas žmogus vargu ar kažką pakeistų. Skrydis į mėnulį yra politinis sprendimas, kuriam reikia didelio finansavimo. Be to technologijas tam reikėjo sukurti, jų nebuvo. O ir dabar, kai technologijos yra, niekas daugiau tam nesiryžta.
who 2021-03-23 11:09
Sputnikas buvo sukurtas kaip šalutinis balistinių raketų produktas, valdžia į tai rimtai nežiūrėjo, kol nesulaukė reakcijos iš pasaulio. Žiūrėjau dokumentinį filmą apie mėnulio lenktynes, ten pabrėžė, kad JAV padėjo kitos tautybės, ypač juodaodės moterys, kurios darė tikslius matematinius skaičiavimus, reikėjo visas trajektorijas paskaičiuoti iš anksto. Viskas išsivystė iki juodaodžių diskriminacijos pabaigos (atskirų tuoletų panaikinimas ir t.t.)
Dannas3 2021-03-23 11:20
Kai pagalvoji, kazkada nasa biudzetas buvo 4 proc, palyginus su 0.5 proc dabar. Ir tie isleisti 4 proc visiskai atsipirko sukurtom darbo vietom, technologijom bei isugdytais protais. Suveike anksciau, gal veiktu ir dabar si strategija.
conjurer 2021-03-23 11:25
, visi floridoje yra kitataučiai nelegalūs migrantai. Ir deje rasinė diskriminacija nesibaigė nei tada nei dabar. Gal tik segregacijos sumažėjo (būtent tas pavyzdys su tualetais), bet galimas dalykas kad segregacija atsigauna.
who 2021-03-23 11:54
Taiklūs pastebėjimai. Didelė šalis, didelės problemos. Demokratija irgi turi savo kainą.
cave_dweller 2021-03-23 12:01
Tam labai padeda visi tokie reikalai kaip BLM.
Talkatif 2021-03-23 14:05
Šiaip, jeigu būt teisingiems, po karo sovietai ne pavogė iš vokiečių technologijas, o paėmė kaip karo grobį. Ir ne jie vieni. Sovietų, kaip ir kitų diktatūrų pranašumas, yra tas, kad gali sau leist netaupyt žmogiškų resursų. O trūkumas, kad tokioj priespaudoj žmogaus kūrybiškumo potencialas labai menkas.
ZigmasS 2021-03-26 19:00
Nesuprantu aš to Koroliovo. Jam saugumiečiai per tardymus žandikaulį sulaužė, o šis atsidėkodamas sovietams raketas kūrė. Mirė per paprastą operaciją, dėl komplikacijų su tuo žandikauliu...
kestutisz 2021-03-30 11:50
Na, bet tikslo tai nebėra. Palydovus išsikelia patys ar Mėnulyje nusileidžia kas tik netingi. Raketas su gerai ištirta fizika irgi turi visi, stebuklų nebesitikima tai nebereikia kažko atrasti greičiau kad prikabinti didesnę bombą. Marse važinėjasi jau dešimtmetį, tuoj dar ir paskraidys. Nebent investuoti į visokias genų inžinerijas, kad tą gležną žmogaus organizmą kiek toliau nuo planetos nutransportuoti, bet šiais laikais suės vien dėl tokios eretiškos minties. Realiai nebent pervadinti į kokią EKONASA, kad galvotų kaip čia taupiau/ekologiškiau kelt krovinius? Ta pati lifto idėja ar kas ten :)
immortallt 2021-03-30 14:15
Na kaip nėra. Žmonijos civilizacijos išgyvneimui, mums reikia tiek asteroidų aptikimo ir numušimo sistemos, kaip minimum. Taip pat reikia bazės kažkokiame kitame dangaus kūne. Kad pradėti rimtesnius skrydžius į kitas planetas, reikia orbitoje ar mėnulyje bazės, kurioje būtų galima gaminti dideles konstrukcijas. Gaminti žemėje nepraktiška, nes pakelti nuo paviršiaus būtų arti neįmanomo, ar bent jau labai brangu. Ką kurti yra nuo energijos šaltinių, variklių, apsaugos nuo spinduliuotės ir mikroasteroidų ir t.t. Esmė ta, kad progresas sustojo. Visokioms menkavertėms pramogoms žmonija skiria daug daugiau, nei moksliniam progresui. Tas pats sportas, geriausi futbolininkai uždirba daugiau, nei dauguma geriausių pasaulio mokslininkų (nebent pastarieji įkūrę savo įmones). Ką jau kalbėti apie betikslį pasaulio investavimą į ginklavimąsi (čia dar ilgai būsime užstrigę dėl žmogiškų dalykų ir bandymų ieškoti, kuo skiriames, o ne kuo esame vienodi).
kestutisz 2021-03-30 16:07
Matai, ginklavimasis - aiški strategija, rezultatas nuspėjamas, žodžiu motyvacija yra. O kodėl tarkim amerikiečiai turėtų norėti vieni už savo "išgelbėti visą pasaulį"? Čia jau tada turi "susimesti" visi, o kur "visi", ten biurokratija :)
immortallt 2021-03-30 17:15
Kur vieni, ten dar kartais net didesnė biurokratija. Ir suprantu, kodėl tai neįvyksta, bet tai nepateisina, kad nevyksta.