Išaiškinta šiurpaus kanibalizmo paslaptis: prieš 800 000 suvalgyto „Gran Dolinos berniuko“ analizė atskleidė netikėtą vingį  ()

Maždaug prieš 800 000 metų dabartinėje Ispanijos teritorijoje kanibalai suvalgė pirmykščių žmonių vaiką, kuris tapo žinomas „Gran Dolinos berniuku“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau nauja šių senovinių liekanų analizė atskleidė netikėtą vingį: vaikas iš tiesų buvo moteriškos lyties.

Vaikas priklausė Homo antecessor rūšiai – ankstyviesiems homininams, gyvenusiems Europoje prieš 1,2 milijono-800 tūkst. metų. Ši rūšis, atrasta 1994 m. Gran Dolina oloje, esančioje Ispanijos šiaurėje, Atapuerca kalnuose, pirmiausia žinoma iš kaulų ir dantų fragmentų – ir tai trukdė mokslininkams nustatyti H.antecessor individų lytį.

Neseniai mokslininkai išbandė naują metodiką – naudodami dantų analizės būdą, kuris sėkmingai padėjo nustatyti kitų ankstyvųjų žmonių lytis. Mokslininkai ištyrė dviejų Gran Dolinos palaikų dantis: H1 ir H3. Asmuo H1, pagal kurio palaikus buvo apibrėžta visą H.antecessor rūšis, mirties metu buvo apie 13 metų – ir visą laiką buvo manoma, kad tai buvo vyriškos lyties individas. Antrasis individas H3 – „Gran Dolinos berniukas“ – mirė būdamas 11 metų ir taip pat buvo buvo laikomas vyriškos lyties asmeniu.

Tačiau naujo tyrimo metu atlikta mikroskopinė danties struktūros analizė atskleidė H1 ir H3 dantų skirtumus, kuriuos tyrėjai nustatė kaip lytiškai dimorfiškus – tai yra, vizualiai skirtingus lyties atžvilgiu. Remdamiesi palyginimais su šiuolaikinių žmonių ir kitų homininų dantimis, mokslininkai nustatė, kad H1 buvo vyriškos lyties, bet H3 – greičiausiai moteriškos.

 

Tam tikros griaučių ypatybės – tokios kaip dubens forma, antakio linkio dydis ir kaulo tvirtinimasis prie raumenų – gali pateikti užuominų apie išnykusių žmonių giminaičių lytį. Tačiau šios savybės rodo tik suaugusių griaučių lytį, o apie 75 proc. Gran Dolinos palaikų priklauso paaugliams. Dar daugiau, šie griaučiai urve buvo labai išbarstyti – greičiausiai todėl, kad čia buvo atliekamas kanibalizmas.

Tačiau dantys archeologinėse radimvietėse gerai išsilaiko. Kiti tyrėjai, norėdami identifikuoti lytį, anksčiau analizavo iltinius dantis – ir neandertaliečių populiacijose iš Krapinos vietovės Kroatijoje bei dar ankstesnių homininų iš Ispanijos Sima de los Huesos („Kaulų duobės“) atvejais toks identifikavimo tikslumas siekė iki 92,3 proc.

Dantų karūnos visiškai suformuoja iki 6 metų amžiaus – ir kadangi vyresni vaikai paprastai turi bent dalį suaugusiųjų (ne pieninių) dantų, dantų ypatybių analizė „gali būti ypač naudinga paleoantropologijoje, vertinant nesubrendusių asmenų lytį“ – ir galėtų būti taikoma vaikų palaikams iš Gran Dolinos identifikuoti, „Journal of Anthropological Sciences“ publikuotame tyrime skelbia mokslininkai.

Dantų skirtumai

 

Naujam tyrimui mokslininkai apžvelgė viršutinius iltinius – labiausiai lytiškai dimorfiškus – H1 ir H3 dantis. Naudodami didelės skiriamosios raiškos rentgenogramas, jie išmatavo audinių tūrį ir dviejų dantų paviršiaus plotą – ir palygino juos su šiuolaikinių žmonių dantimis, o taip pat su liekanomis iš Krapinos radimvietės ir iš „Kaulų duobės“.

Tyrimo autoriai atrado, kad H3 iltis turėjo daugiau paviršiaus emalio nei H1 iltis – o tai yra bruožas, susijęs su moterų dantimis. Palyginimui, H1 iltis turėjo aukštesnę karūną su daugiau dentino (vienas iš dantį sudarančių audinių), o taip pat tankesnį kaulinį audinį po emaliu.

Didesnis dentino kiekis yra vyriškų dantų bruožas, sako mokslininkai. Kadangi H1 iltys taip pat buvo neįprastai didelės, ekspertai jau anksčiau spėjo, kad asmuo buvo vyriškos lyties – ir nauja analizė patvirtino šią hipotezę. Tačiau H1 ir H3 iltinių dantų skirtumai atitiko lytiškai dimorfinius kitų žmogaus dantų pokyčius – o tai rodo, kad H3 buvo moteris.

 

„Gran Dolinos berniukas“ iš tiesų yra „Gran Dolinos mergaitė“, – pranešime teigia pagrindinė tyrimo autorė ir Ispanijos Nacionalinio žmonijos evoliucijos centro (CENIEH) antropologė Cecilia García-Campos.

Tyrimo duomenimis, kai mergaitę nužudė ir suvalgė, jai buvo nuo 9 iki 11 metų. Taip pat ji nebuvo vienintelė auka: iš viso Gran Dolinoje rasti 22 H.antecessor palaikai su kanibalizmo požymiais – kauluose yra įpjovimų, lūžių, tarsi jie būtų perlaužti tam, kad būtų pasiekti čiulpai. Yra net dantų žymių.

Vienas iš galimų šio senovinių kanibalizmo aktų paaiškinimų būtų tai, kad žmones buvo lengviau sumedžioti – ir jie buvo maistingesni už kitus gyvūnus, 2019 m. „Journal of Human Evolution“ rašė mokslininkai.

Palyginus su kitomis grobio rūšimis, „iš žmogienos galima gauti daug maisto, mažomis sąnaudomis“, – tais metais paskelbtame tyrime rašė CENIEH tyrėjas Jesúsas Rodríguezas.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(17)
(5)
(12)

Komentarai ()