Jonizuojanti radiacija gali būti naudinga sveikatai? Mokslininkai pastebėjo šį tą labai keisto  ()

Radiacija gali būti mirtinai pavojinga. Žmonija už šią pamoką sumokėjo gyvybėmis. Tačiau mokslininkai sako radiacija gali būti net naudinga sveikatai. Tik kaip?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai, kad mažos radiacijos dozės didelės žalos sveikatai padaryti negali, jūs jau žinote. Radioaktyvių medžiagų aplink mus yra ne taip jau mažai - bananai, kuriuos valgote, yra šiek tiek radioaktyvūs. Bet tai, kad radiacija gali būti dar ir naudinga, mums yra naujiena.

Ben-Guriono universiteto Negeve, Izraelyje, mokslininkai teigia, kad net santykinai stipri jonizuojanti aplinkos radiacija gali pagerinti žmonių sveikatą. Jonizuojanti radiacija šiaip yra laikoma viena iš vėžio sukėlėjų. Visiškai jos išvengti neįmanoma, nes ji atkeliauja iš kosmoso (Didžiojo sprogimo palikimas), ją spinduliuoja kai kurios uolienos. Jonizuojančią radiaciją iki šiol galima aptikti Šaltojo karo laikų branduolinių ginklų bandymų vietose.

 

Mokslininkai išanalizavo septintojo dešimtmečio radiacijos lygius JAV ir palygino šiuos duomenis su valstybės vėžio statistika. Jie pastebėjo, kad ryšys tarp šių skirtingų statistikos kategorijų, atrodo, egzistuoja, bet ne toks, kokio galima tikėtis. Aukštesnės radiacijos zonose gyvenantys žmonės pastebimai rečiau kentėjo nuo plaučių, storosios žarnos, išangės ir kasos vėžio. Vidutinė gyvenimo trukmė tuose regionuose buvo 2,5 metais ilgesnė nei ten, kur radiacinis fonas buvo silpnesnis.

 

Mokslininkai tikisi, kad šie duomenys bent šiek tiek nuramins tuos, kurie gyvena vietose, kurios natūraliai turi stipresnį radiacinį foną. Žinoma, itin stipri radiacija yra pavojinga - mokslininkai to neneigia. Tačiau šis tyrimas rodo, kad dabar vyraujanti nuostata, kad bet kokios jonizuojančios radiacijos reikėtų vengti, gali būti neteisinga.

(11)
(6)
(5)

Komentarai ()