Visai netrukus į kosmosą pakils pirmasis toks pasaulyje palydovas – pagamintas iš pačios netikėčiausios medžiagos kosmose (Video)  (3)

Kai pagalvojate apie objektą, kuris skries 40 000 kilometrų per valandą greičiu aplink Žemę, mažiausiai tikėtumėtės iš šios medžiagos pagaminto palydovo.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-04-30 Visai netrukus į kosmosą pakils pirmasis toks pasaulyje palydovas – pagamintas iš pačios netikėčiausios medžiagos kosmose (Video)  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galbūt pirmiausiai į galvą šauna karščiui atsparūs lydiniai ar net lengvas polimeras, tačiau dauguma iš mūsų net nesvarstytų palydovo gaminti iš medžio.

Tai bando pakeisti Suomijos mokslininkai, kurie iki 2021 m. pabaigos planuoja paleistį į kosmosą pirmą pasaulyje medinį palydovą.

Neseniai „Arctic Astronautics“, „UPM Plywood“ ir „Huld“ paskelbė, kad į orbitą paleis pirmąjį pasaulyje medinį palydovą, siekdami geriau suprasti, kokia gali būti ilgaamžė mediena.

Galbūt tai skamba beprotiškai, bet šie mokslininkai žino, ką daro – palydovas, pavadintas „WISA Woodsat“, yra paremtas dabartiniu nanopalydovu, kurį mėgėjai gali įsigyti ir nusiųsti į orbitą. Jis bus pastatytas iš specialiai padengtos faneros, kad susidorotų su intensyviomis aplinkos sąlygomis.

 

Mediniame palydove  bus įrengtas jutiklių rinkinys ir kai kurios kameros, pritvirtintos prie specializuotos lazdelės.

„Medinis palydovas su asmenukių lazda tikrai suteiks geros valios ir sukels šypsenas, tačiau iš esmės tai yra rimta mokslo ir technologijų pastanga. Be faneros bandymo, palydovas pademonstruos prieinamą radijo mėgėjų palydovinį ryšį, atliks keletą antrinių technologijų eksperimentų, patvirtins „Kitsat“ platformą orbitoje ir populiarins kosmoso technologijas visuomenei “, - sakoma „WISA Woodsat“ misijos vadovo Jari Mäkinen pranešime.

Jei misija bus sėkminga, ji patvirtins medieną kaip pigią ir prieinamą alternatyvą naudoti kosminėse transporto priemonėse. NASA greičiausiai artimiausiu metu nesiųs į orbitą medinių palydovų, tačiau tai tikrai įdomi koncepcija, sukelsianti didelį susidomėjimą tolesniu kosmoso tyrinėjimu.

 

„WISA Woodsat“ yra pagrįstas dabartiniu nanopalydovu, vadinamu „Kitsat“. „Kitsat“ yra visiškai funkcionalus mažytis palydovas, kurį universitetai ir mėgėjai gali naudoti norėdami gauti realaus pasaulio palydovų patirtį. Šiuo metu jis parduodamas visuomenei už maždaug 1500 USD. „Kitsat“ daugiausia naudojamas švietimo tikslams, o mažiau – nuolatiniams tyrimams.

„Woodsat“ bus tik 10 cm dydžio ir  1 kilogramo svorio kubas, kuriame bys įrengti devyni maži Saulės elementai. Jį į kosmosą gabens „Electron“ dviejų pakopų raketa, eksploatuojama nuo 2017 m.

Medinio palydovo paleidimas numatytas iš Naujosios Zelandijos iki šių metų pabaigos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(30)
(0)
(30)

Komentarai (3)