Kiek reikia oro balionų, norint pakelti žmogų į orą? O namui, kaip filme „Aukštyn“? Realūs bandymai ir stebėtini rezultatai (Video)  ()

Pakilti nuo žemės su daugybe balionų rankose yra daugelio vaikų vaikystės svajonė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet ar tai įmanoma realaus gyvenimo aplinkybėmis?

Idėją pakilti oro balionais į dangų daugelis prisiminė, kai buvo išleistas populiarus filmas „Aukštyn“, kuriame pagrindinis veikėjas pakėlė į orą savo namą su šimtais balionų.

Ar tai iš vis įmanoma?

Paprastas oras tam netiks, todėl teks kliautis heliu. Šios dujos yra pakankamai lengvos, kad pakeltų vieną gramą litru helio. Taigi, jei viename balione yra 5 litrai helio, tas balionas gali pakelti 5 gramus.

Žinoma, taip pat turite atsižvelgti į temperatūrą ir slėgį, tačiau skaičiavimus atliksime darydami prielaidą, kad nėra jokių keistų aplinkybių, sukeliančių nuokrypius.

Kiek balionų reikėtų norint pakilti nuo žemės?

Kalbėdami apie skraidymą balionu, turite keletą galimybių – galite naudoti tūkstančius mažų balionų arba šimtus milžiniškų.

Standartinis balionas yra 28 cm (11 colių) pločio. Norėdami pakelti tik vieną kilogramą, jums reikės net 84 balionų ir 956 litrų helio!

Tarkim, vidutinis žmogaus svoris yra 70 kg. Taigi, norint žmogui pakilti oro balionų pagalba į orą, tam reikės daugiau nei 5800 standartinių balionų ir beveik 67 000 litrų helio!

 

Jei naudojote 91 cm (36 colių) dydžio balioną „jumbo“, jums reikės tik 167 balionų, bet vis tiek tiek pat helio. Tai daug baliono pūtimo!

Kiekvienas gali pats lengvai pasisikaičiuoti reikiamių balionų ir helio kiekį, kuriuo reiktų jums, šioje skaičiuoklėje.

Net ir tai tik tam, kad atsiplėštumėte nuo žemės. Jei norėtumėte rimto skrydžio, jums reikės dar daugiau balionų.

Kai kam iš tikro pavyko skristi oro balionais

Pasaulyje yra keletas žmonių, sėkmingai skridusių naudojant balionus. Žymiausias buvo Tomas Morganas 2011 m.

Tai buvo jo svajonė ką nors padaryti su balionais, ir ši svajonė galiausiai išsipildė. Tomas ir jo komanda susidūrė su keliomis kliūtimis, įskaitant balionų susprogimus, ir helio tiekimą.

Tomas tris kartus bandė šį žygdarbį Botsvanoje, tačiau kaskart jam nepavykdavo. Galiausiai jis persikėlė į Johanesburgą, turėdamas paskutinį kiekį helio, ir bandė dar kartą.

Ketvirtas kartas buvo sėkmingas! Jiems prireikė 100 milžiniškų balionų ir dvi dienas jiems pripūsti. Sėkmingai pakilus, Tomas per daugiau kaip dvi valandas trūkusį skrydį nusklendė virš 24 km ir pasiekė 2,4 km aukštį.

 

Kai jis pasiekė vis didesnį aukštį, temperatūra kilo (inversija), todėl balionai galėjo susprogti. Negana to, jis greitai dreifavo į lėktuvų skrydžio trajektoriją.

Nors Tomas ir jaudinosi, jis išliko šaltų nervų ir lėtai turėjo nupjauti balionus, kad galėtų saugiai nusileisti ant žemės.

Atkuriant filmą „Aukštyn“

Inžinieriai įrodė, kad net ir patys fantastiškiausi animaciniai laimėjimai gali atsitikti ir realiame gyvenime: garsusis skraidantis namas iš Oskarą pelniusio filmo „Aukštyn“ buvo atkurtas būsimai televizijos laidai.

2011 m. „National Geographic“ kanalo komanda per dvi savaites sukūrė specialiai suprojektuotą lengvą namą. Visai konstrukcijai pakelti į orą prireikė 300 vnt. 2,4 m dydžio spalvotų oro balionų. Namas pasiekė 3 km aukštį ir skrido apie valandą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(1)
(30)

Komentarai ()