Koks gali būti pats didžiausias garsas, o ar galima pasiekti 1000 dB? Kai už 64 km nuo garso šaltinio visiems sprogsta būgneliai ir riba, nuo kurios visam laikui galite prarasti klausą (Video)  ()

Mūsų triukšmingas pasaulis kenkia subtilioms vidinės ausies struktūroms, kuris kartais baigiasi klausos praradimu.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-04-30 Koks gali būti pats didžiausias garsas, o ar galima pasiekti 1000 dB? Kai už 64 km nuo garso šaltinio visiems sprogsta būgneliai ir riba, nuo kurios visam laikui galite prarasti klausą (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai 1883 m. išsiveržė Krakatau ugnikalnis, jis sunaikino salą, 1000 km/val. greičiu išmetė vulkaninę medžiagą į 27 km aukštį ir nužudė 36 000 žmonių.

Jo keliamas triukšmas buvo toks didelis, kad už 64 km esantiems jūreiviams sprogo ausų būgneliai. Net už 160 km garsas buvo 170 decibelų – pakankamai garsus, kad padarytų ilgalaikę žalą tiems, kurie tai girdėjo. Sprogimas buvo girdimas net už tai vis tiek buvo galima išgirsti už 5000 km – tai prilygsta atstumui tarp Jungtinės Karalystės ir JAV.

Krakatau smūginė banga buvo tokia stipri, kad ji apskriejo Žemę keturis kartus.

Kas yra decibelas?

Decibelas pavadintas telefono išradėjo Aleksandro Grahamo Bello vardu, tačiau vienas belas yra toks didelis, kad mokslininkai linkę jį padalyti iš 10 – į decibelą.

Decibelas yra energijos ar galios santykio logaritminis dalinis vienetas. Akustikoje decibelais išreiškiamas kaip garso slėgio lygis ore lyginant su sutartiniu girdos slenksčiu 2x10-5 Pa, kurio lygis laikomas 0 dB. Tai reiškia, kad dB skalėje lygio padidėjimas 10 vienetų reiškia, kad garsas iš tikrųjų yra 10 kartų intensyvesnis arba galingesnis.

 

Keli decibelo skalės pavyzdžiai:

  • Jūsų paties kvėpavimo garsas – 10 dB
  • Šnabždesys – 20 dB
  • Įprastas pokalbis – 60 dB
  • Triukšmingas restoranas – 70 dB
  • Elektrinis grąžtas – 95 dB
  • Automobilio signalas 5 metrų atstumu ir sporto renginiai – 100 dB
  • Roko koncertas – 110 dB
  • Griaustinis – 120 dB
  • Reaktyvinio lėktuvo pakilimas 25 m atstumu – 150 dB

Kas yra triukšmas?

Visi triukšmai yra molekulių, besidaužančių viena į kitą, grandinės, besitęsiančios nuo garso šaltinio iki jūsų būgnelio, rezultatas. Spragtelėjus pirštais, sutrinka juos supančios oro molekulės. Tada jos atsitrenkia į savo kaimynus, o tos molekulės perduoda tą trikdžių bangą artimiausiems kaimynams ir t. t., kol garsas pataiko į jūsų būgnelį, kuris perduoda pranešimą jūsų smegenims.

 

Taigi, nors kiekviena molekulė nukeliauja tik mažą atstumą, kylanti energijos banga nuo garso šaltinio nukeliauja iki jūsų ausies. Banga susideda iš aukšto slėgio sričių, kuriose yra daug molekulių, o po jos seka  žemo slėgio sritys, kurios yra gana retos.

Kiek decibelų yra pavojinga klausai?

Klausa gali sutrikti dėl to, kad šalia jūsų ausies girdimas vienas garsus garsas (pvz., petardos). Dažnai klausa gali būti prarasta laikui bėgant dėl žalos, kurią sukelia pakartotinis didelių garsų poveikis. Kuo garsesnis garsas, tuo trumpesnis laikas, kurio reikia klausos praradimui. Kuo ilgesnė ekspozicija, tuo didesnė klausos praradimo rizika (ypač kai nenaudojama klausos apsaugos priemonė arba nėra pakankamai laiko ausims pailsėti tarp ekspozicijų).

 

Ilgesnį laiką didesnis nei 70 dB triukšmas gali pradėti kenkti klausai. Garsus triukšmas, viršijantis 120 dB, gali tiesiogiai pakenkti ausims, o 130-150 dB garsas tiesiogiai suplėšo ausų būgnelius.

Koks gali būti didžiausias garsas?

Pasiekus tam tikrą lygį – 194 decibelus, pasiekiamas taškas, kai žemo slėgio regionai yra visiškai tušti – ten iš viso nėra molekulių. Techniškai garsas negali būti „garsesnis“. Jei triukšmo šaltinyje yra daugiau energijos, oro molekulės tiesiog išstumiamos, o ne juda pirmyn ir atgal, o garso banga virsta smūgine banga.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(43)
(3)
(40)

Komentarai ()