Gali pražudyti ir vos vienas kąsnis – pavojingiausias ir mirtingiausias maistas pasaulyje: kai kurių produktų tikrai nesitikėjote rasti šiame sąraše (Foto, Video)  ()

Maistas paprastai nėra labai grėsmingas, tačiau neteisingai elgiantis ar ruošiant, šie gaminiai gali sukelti sunkią ligą ar net mirtį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Deja, beveik bet koks maistas – nuo nepakankamai termiškai apdorotos vištienos iki neplautų salotų – gali sukelti skausmą, pykinimą, viduriavimą ir kančias, o kai kuriais kraštutiniais atvejais – ir mirtį.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) skaičiavimais, kasmet suvalgę užteršto maisto suserga maždaug 600 milijonų žmonių, iš kurių miršta 420 000 žmonių.

Iš šių 600 milijonų žmonių kai kurie suserga dėl to, kad valgo netinkamai paruoštą ar apdorotą arba perdirbimo metu užterštą maistą, kai kuriems yra sunkių alerginių reakcijų į ingredientus, ir labai nedaugelis suserga išbandę savo ribas savanoriškai valgydami tai, kas galų gale jiems yra pavojinga.

Pateikiame pačius pavojingiausius maisto produktus ir delikatesus, kurių ragavimas gali baigtis labai liūdnai.

1. San-nakji

Šis Korėjos patiekalas susideda iš gyvų aštuonkojų jauniklių čiuptuvų, kurie buvo ką tik paruošti ir supjaustyti drąsuoliams.

Skirtingai nuo kitų čia paminėtų produktų, san-nakji nėra nuodingas. Vietoj to, klientai netinkamai suvalgę šiuos čiuptuvėlius, gali mirti. Susmulkintų čiuptuvų įsiurbimo pagalvėlės gali prilipti prie burnos ar gerklės vidinės pusės, užkimšdamos kvėpavimo takus ir sukeldamos mirtį.

 

„Food and Wine“ duomenimis, kasmet bandydami suvalgyti san-nakji miršta maždaug šeši žmonės. Taigi būtinai kramtykite, kramtykite, kramtykite, jei nenorite, kad pakliūtumėte į nepavydėtiną situaciją.

2. Kriaušinė bligija

Jamaikos nacionalinis vaisius bligija (ang. ackee) JAV yra uždraustas neprinokusiu pavidalu nuo 1973 m. Kai neprinokę, šiuose vaisiuose yra nuodingo toksino, vadinamo hipoglikinu A, kuris sutrikdo gliukozės kiekį kraujyje ir padidina hipoglikemijos (mažo cukraus kiekio kraujyje) riziką, kuri gali baigtis koma ar net mirtimi. Sėklų taip pat niekada negalima valgyti, nes jos yra labai toksiškos.

Norint saugiai mėgautis bligijų vaisiais, reikia palaukti, kol jie visiškai subręs ant medžio, ir būti dvigubai atsargiems. Blanšavimas prieš valgant taip pat padės sumažinti vaisiaus toksino kiekį. Bligija yra sunokusi, kai jos raudonas išorinis apvalkalas išiskleidžia į tris baltas sėklamakštes. Jei vaisiaus minkštimas vis dar geltonos spalvos, nevalgykite, nes jis vis dar neprinokęs.

3. Hákarl

Šis tradicinis islandų maistas atsirado dar vikingų laikais. Hákarl yra griežtai fermentuotos Grenlandijos ryklių mėsos rūšis. Grenlandijos ryklio mėsa yra nuodinga. Jame yra didelis trimetilamino oksido ir šlapimo rūgšties kiekis, kuris nurijus gali sukelti didžiulį apsinuodijimą, neurologinį poveikį ir kartais sukelti mirtį. Tačiau toksinus galima neutralizuoti paliekant ryklio mėsą pūti.

 

Norint saugiai paruošti šį patiekalą, ryklys, kad neutralizuotų nuodus, tradiciškai kelis mėnesius būna palaidotas po smėliu, tada pakabinamas džiūti. Šiandien jis dažniausiai sendinamas konteineriuose.

Jei aštraus, fermentuoto kvapo ir skonio nepakanka, kad nesinorėtų paragauti šios egzotikos, dauguma sutinka, kad užsitęsusį poskonį geriausiai galima apibūdinti kaip šlapimą. Galbūt todėl jis dažnai nuplaunamas vietinio islandiško alkoholio gėrimu. Dar blogiau, kad blogai paruoštas hákarl gali sukelti nemalonių šalutinių reiškinių.

4. Kasava

Kasva, arba valgomasis manijokas yra tropinė šaknis, paprastai naudojama tapijokai gaminti ir yra pagrindinis ingredientas Lotynų Amerikos ir Karibų jūros regiono virtuvėse. Tačiau žalioje kasavoje yra nuodų cianido, todėl būtina ją teisingai paruošti.

Yra dvi manijokų rūšys: saldi ir karti. Karti kasava yra kietesnė, tačiau joje daug didesnis cianido kiekis. Priklausomai nuo to, ar kasava yra saldi ar karti, skiriasi jos paruošimas saugiam vartojimui. Tam, kad būtų galima valgyti saldžiąją kasavą, ją užtenka tik išvirti, o karčiąją – sutarkuoti, mirkyti ir virti, kad sumažėtų cianido kiekis.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(58)
(1)
(57)

Komentarai ()