Ar žinojote, kad raudonosios pupelės iš tikrųjų yra toksiškos?  ()

Pupelės - tai geras baltymų, skaidulų, vitaminų ir mineralų šaltinis. Be to, daugybei žmonių tiesiog patinka jų skonis ir tekstūra. Bet ar žinojote, kad raudonosios pupelės iš tikrųjų yra toksiškos?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keturdantė pūsliažuvė, geriau žinoma kaip fugu, yra japoniškas delikatesas. Kartu tai - nuodingiausias maistas pasaulyje. Fugu yra mirtini neurotoksino tetrodotoksino kiekiai. Šie nuodai sustabdo žmogaus kvėpavimą ir jį pražudo. Tai reiškia, kad pūsliažuvė turi būti tinkamai paruošta, kad nenužudytų savo valgytojų. Japonijoje fugu ruošia tik gerai išsilavinę virtuvės meistrai, o kitose šalyse šio delikateso apskritai vengiama, nebent jis atskraidintas iš Japonijos jau paruoštas.

Kuo pūsliažuvė susijusi su raudonosiomis pupelėmis? Na, mažai kuo. Tačiau skaitydami apie fugu ar kitus potencialiai nuodingus patiekalus (kaip san-nakji ar kriaušinę bligiją) žmonės juos įsivaizduoja kaip tolimą egzotiką. Tačiau iš tikrųjų daugybė mums kasdieniškų patiekalų gali būti nuodingi, jei nėra tinkamai paruošti.

 

Ir raudonosios pupelės yra geras pavyzdys. Jose yra daug fitohemaglutinino - lektino, kuris žmogui yra toksiškas. Fitohemaglutininas priverčia raudonąsias kraujo ląsteles sulipti į gumulus. Tai gali sukelti žarnyno pažeidimus ir rimtą apsinuodijimą maistu. Dėl to raudonosios pupelės turi būti tinkamai paruošiamos - mirkomos ir verdamos. Tai sumažina fitohemaglutinino koncentraciją.

Kitas pavyzdys - rabarbarai. Jų koteliai yra visiškai saugūs, o štai lapuose yra oksalo rūgšties, kuri gali pažeisti inkstus ir net pražudyti nuo šių organų problemų jau kenčiantį žmogų. Taigi, ir rabarbarai prieš vartojimą turi būti tinkamai paruošti - būtina pašalinti lapus.

 

Žinoma, sunkiai rastume maistą, kuris toksiškumu prilygtų fugu. Tačiau nereikėtų manyti, kad šio delikateso mėgėjai yra su mirtimi žaidžiantys bepročiai. Daugybės patiekalų saugumas priklauso nuo jų paruošimo. Tegul fugu yra ekstremalus pavyzdys, bet stipriai apsinuodyti galima ir kur kas kasdieniškesniu maistu, jei jis nėra tinkamai paruošiamas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(17)
(-6)

Komentarai ()