Numesti svorio trukdo ir vadinamasis „medžiotojų“ genotipas: ar jį turite, padės suprasti pojūčiai pavalgius  ()

Artėjant šiltajam sezonui antrus metus karantino sąlygomis gyvenantieji susizgribo – kaip tilpti į savo senuosius drabužius, kaip atsikratyti per žiemą atsiradusio antsvorio, nes dirbdami iš namų jau nemenką kiekį nepageidaujamų riebaliukų užsiauginome? Ir kaip neapsigauti laikantis plačiai reklamuojamų „stebuklingų“ dietų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusiais metais pasaulyje kilus pandemijai, daugelis likome namuose - dirbti, mokytis, leisti laisvalaikį ir, žinoma, valgyti. Valgome daug ir dažnai, nes laiko staiga turime daug, šaldytuvas visada šalia, o nesveikas maistas labai vilioja.

Skaičiuojama, kad per karantiną lietuviai priaugo 2,3 mln. kilogramų. Į šią statistiką, beje, nepateko nepilnamečių priaugtas svoris, o jis, anot specialistų, taip pat kelia daug nerimo. Pagal atliktų tyrimų duomenis, lietuviai turi polinkį tukti - net apie 70 proc. mūsų turime geną, skatinantį organizmą kaupti maisto medžiagas, kai jų gaunama daugiau negu reikia esamai veiklai. Tai - vadinamasis „medžiotojų“ genotipas, kai pavalgę apsunkstame, tampame mieguisti, atsiranda tingumo jausmas.

„Nors turėtų būti atvirkščiai – maistas turėtų būti mūsų energijos šaltinis ir suteikti naujų jėgų, nes žmogaus organizme nuolat vyksta medžiagų apykaitos procesai. O baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralinės druskos ir vitaminai – tai maistinės medžiagos, reikalingos žmogaus gyvybinėms funkcijoms palaikyti. Kai valgome per daug ir nesveiko, nesuderinto maisto, organizmui tai tampa dideliu iššūkiu. Dietos, beje, yra ne ką mažesnis stresas. Taip, anot tyrimų, populiarios dietos per kelias savaites gali duoti tenkinančių rezultatų, tačiau jie nebus ilgalaikiai. Laikantis dietos sutrinka hormonų balansas, tad grįžus prie įprasto režimo gali padidėti alkis, ir nesuvaldomo alkio pasekmės jaučiamos net ir praėjus metams po dietos“, – pranešime žiniasklaidai sako maisto entuziastė Kornelija Lubauskienė.

Sveika mityba – sunkus iššūkis?

 

Pereiti prie sveikos mitybos dažnam atrodo sunkus ir kankinantis darbas. Išties tik būtina laikytis pagrindinių taisyklių ir per kelis mėnesius, susiformavus teisingiems įpročiams, tai tampa tiesiog gyvenimo būdu bei puikiu metodu išlaikyti nuolatinį tenkinantį svorį.

„Atminkite, – sako K. Lubauskienė, – valgyti būtina reguliariai, lėtai, po nedaug ir kuo įvairesnį maistą. O suvartoto maisto kiekis turi atitikti organizmo energijos nuostolius - energijos turime gauti tiek, kiek išeikvojame per dieną. Negaunant kalorijų tiek, kiek išeikvojama, pradedama liesėti, jei gaunama daugiau – pradedama tukti. Rekomenduoju pasirinkti maistą, turintį mažai riebalų, ypač sočiųjų riebiųjų rūgščių, ir cholesterolio, valgyti įvairių daržovių, vaisių, uogų ir grūdinių produktų, vartoti mažiau cukraus ir saldumynų. Cukrų, beje, vertėtų pakeisti augalinės kilmės saldikliu – stevija, ji yra daugiau nei 200 kartų saldesnė už cukrų arba klevų sirupu.“

 

Maisto entuziastė pastebi, kad žmonės mažiau gamina namuose, dažnas skundžiasi, kad nebenori ar nesugalvoja, ką gaminti, tad maisto pristatymas į namus pastaruoju metu labai išpopuliarėjo.

„Žmonėms tai patogus ir sveikas pasirinkimas, vienas būdų numesti svorio, jo priaugti ar tiesiog darbo dienos metu valgyti penkis kartus ir nesirūpinti, kada ir ką gaminti. Kiekvieną rytą į namus ar darbą pristatomas penkių patiekalų maisto rinkinys, kuris atitinka užsakovo poreikius, nes visas maistas gaminamas su dietologės priežiūra“, - pasakoja K. Lubauskienė, viena iš subalansuoto maisto pristatymo į namus įmonės „7pack.lt“ savininkų.

Kertiniai patarimai gyvenantiems sveikai

Gerti vandenį reikėtų pamažu ir nuolatos, o ne vienu kartu išgerti visą litrą, nes tik taip ląstelės prisipildys vandeniu. Jeigu sunku išgerti reikiamą kiekį, gerti rekomenduojama pamažu, ir po kurio laiko pats organizmas pradės reikalauti vis daugiau vandens.

 

Išgėrus kavos, taip pat žalios ar juodos arbatos, būtina išgerti ir papildomus gurkšnius vandens. Kavoje ir arbatoje yra kofeino - natūralaus diuretiko, kuris iš organizmo šalina skysčius.

Rytą derėtų pradėti stikline vandens - jis sužadina virškinimo sistemą ir suaktyvina organizmą po miego. O valgio metu kaip tik nereikėtų gerti daug vandens, geriau jo išgerti praėjus pusantros valandos po valgio.

Gazuoti gėrimai įsisavinami greičiau nei negazuoti, todėl juos vartojant pagerėja apetitas, bet dažniau pučia pilvą. Gazuoti gėrimai taip pat trikdo virškinimo procesą skrandyje, todėl valgio metu atsigerti reikėtų negazuoto gėrimo.

Norint būti sveikiems, reikia ne tik laikytis mitybos taisyklių, bet ir režimo – valgyti kasdien tuo pačiu metu, nes atėjus tam laikui, gausiau išsiskirs virškinimo sultys, atsiras apetitas, o pavalgius maistas bus geriau virškinamas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()