Karščiausia vieta Žemėje. Čia taip karšta, kad akimirksniu nualpsite (Foto, Video)  (2)

Dažnai sakoma, kad Mirties slėnis Kalifornijoje yra karščiausia vieta Žemėje, kuriame užfiksuota rekordinė oro temperatūra – 56,7 laipsnio Celsijaus. Bet tai tik oro temperatūra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujų ekstremaliausių Žemės paviršiaus temperatūrų tyrimai parodė, kad daug blogiau yra įkelti koją į Irano Luto dykumą (Dasht-e Lut) ir Šiaurės Amerikos Sonoros dykumą.

Remiantis didelės raiškos palydovų duomenimis per pastaruosius du dešimtmečius, žemė šiuose dviejuose regionuose kartais gali įkaisti iki stulbinančios 80,8 °C temperatūros.

Luto dykuma užima pirmąją vietą pagal aukščiausią žemės paviršiaus temperatūrą pasaulyje. Nuo 2002 m. iki 2019 m. šis smėlio lopinėlis reguliariai pasiekė rekordinius ekstremumus – greičiausiai todėl, kad jis yra tarp daugybės kalnų, kurie sulaiko karštą orą virš kopų, ir yra padengtas ypač juoda vulkanine uoliena.

Rezultatai patvirtina ankstesnį tyrimą, paskelbtą 2011 m., kuriame nustatyta, kad Luto dykuma buvo viena iš karščiausių vietų Žemėje.

 

2004–2007 ir 2009 metais šioje smėlio dykumoje buvo fiksuojama aukščiausia paviršiaus temperatūrą Žemėje.

2005 m. pradiniai duomenys parodė, kad regionas paviršiaus temperatūra pasiekė 70,7 °C. Tokios temperatūros pakaktų užvirinti vandenį Everesto viršūnėje – čia dėl mažo slėgio vanduo užverta tik 68 °C temperatūroje.

Dabar šio naujojo straipsnio autoriai sako, kad tai greičiausiai dar ne riba.

Po šios pirmosios analizės NASA išleido naują savo palydovinės programinės įrangos versiją, leidžiančią geriau nustatyti žemės paviršiaus temperatūrą Žemėje. Naudodamiesi šiuo nauju atnaujinimu, mokslininkai teigia, kad Luto dykumoje temperatūra iš tikrųjų yra 10 laipsnių aukštesnė, nei kadaise manyta.

 

Sonoros dykuma, esanti JAV ir Meksikoje, gali pasiekti panašius karščio kraštutinumus, nors ir ne taip dažnai, kaip Luto dykuma. Sonora daugiausiai lieka lietaus šešėlyje, o žemas šios dykumos aukštis reiškia, kad oras turi mažai galimybių pakilti ir atvėsti.

Kadangi Sonorą taip pat supa kalnai, sausringame baseine šiluma lengvai sulaikoma, dėl ko atmosferos ir paskui sausumos temperatūra pasiekia ekstremalias aukštumas.

Neaišku, kiek klimato pokyčiai prisidėjo prie šių ekstremalių temperatūrų, tačiau palydovų užfiksuotos karščiausios dienos įvyko pastaraisiais metais, ypač La Niña metu – klimato svyravimų metu, kuris gali svyruoti dėl visuotinio atšilimo.

Nauja analizė ne tik rado karščiausią Žemėje, bet ir leido nustatyti šalčiausią vietą. Antarktida lengvai laimėjo šį rekordą, kur žemiausia paviršiaus temperatūra buvo -110,9 °C, o tai yra 20 laipsnių žemiau nei ankstesni skaičiavimai.

 

Saulės šviesa šioje pasaulio vietoje yra gana silpna, o sniegas ir ledas daugelį spindulių atspindi atgal į atmosferą. Stiprus vėjas ir žemo slėgio sistema taip pat prisideda, kad dar labiau sumažintų Antarktidos paviršiaus temperatūrą.

Tyrimas buvo paskelbtas Bulletin of the American Meteorological Society.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(96)
(9)
(87)

Komentarai (2)