Mirtingiausia pasaulio viršūnė – ne Everestas. Į ją kopdamas žūva kas trečias drąsuolis (Video)  (2)

Nepaisant savo, kaip aukščiausio kalno pasaulyje, reputacijos, Everestas taip pat yra daugiausia gyvybių nusinešusi viršūnė. Tačiau liūdna mirtingiausio kalno reputacija priklauso kitam.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo 1920 m. didžiulis Everestas nusinešė daugiau nei 310 žmonių gyvybių, kurie išdrįso užkariauti jo klastingus šlaitus. Šis stulbinantis žuvusiųjų skaičius viršija bet kurio kito kalno Žemėje skaičių. Tačiau svarbu atsižvelgti į didelį alpinistų, kuriuos traukia Everestas, antplūdį, kuris iškreipia statistiką. Atlikus ekspedicijos mirčių skaičių, galima tiksliau palyginti, kai kurie kalnai yra žymiai pavojingesni, rašo „IFLScience“.

„Statista“ kruopščiai išanalizavo duomenis iš Himalajų duomenų bazės ir Mountain IQ, kad atskleistų pavojingiausius pasaulio kalnus, daugiausia dėmesio skirdama garsiesiems „aštuoniems tūkstančiams“. Tai keturiolika viršūnių, viršijančių 8000 metrų virš jūros lygio aukštį, visos yra Himalajų ir Karakorumo kalnų grandinėse Azijoje.

Remiantis jų kruopščiu skaičiavimu, didžiausias aukų skaičius tenka pagrindinei Anapurnos masyvo viršūnei (Anapurna I). Nuo 1900 metų iš 244 ekspedicijų buvo užregistruotos 72 mirtys, todėl mirtingumas siekė 29,5 proc.

Anapurna yra Gandakio provincijoje šiaurės centrinėje Nepalo dalyje ir yra 8091 metro aukščio – dešimtas aukščiausias kalnas pasaulyje. Nepaisant šiek tiek mažesnio aukščio, Anapurnos užkariavimas yra nepaprastai sunkus uždavinys. 2022 m. jos viršūnę pasiekė tik 365 drąsūs žmonės. Kalnas išgarsėjo dėl savo kaprizingo klimato, dėl kurio šis klastingas milžinas yra linkęs į lavinas.

Pagal mirtingumą nedaug atsilieka Kančendžanga (Kanchenjunga), kuri siekia svaiginamus 8586 metrus. Šis kalnas yra ant Nepalo ir Indijos sienos ir užima trečią vietą tarp aukščiausių viršukalnių pasaulyje. Jo mirtingumas siekia 29,1 proc. Tai pabrėžia pavojų, su kuriuo susiduria alpinistai, kurie drįsta mesti iššūkį baisiems jo šlaitams.

 

Toliau seka K2 (Čogoris, arba Gudvino-Ostino kalnas), kurio mirtingumas siekia 22,9 proc. Šis kalnas, iškilęs į nuostabų 8611 metrų aukštį, yra antras pagal aukštį Žemėje. Nors K2 yra šiek tiek žemesnis už Everestą, jis kelia didesnį pavojų alpinistams dėl atšiaurių oro sąlygų, taip pat dėl ​​uolų griuvimo ir lavinų pavojaus.

Nepaisant savo, kaip alpinizmo viršūnės, reputacijos, Everestas užima penktą vietą tarp mirtingiausių kalnų pagal mirtingumo rodiklį – 14,1 proc. 8848 metrų aukščio Everestas reikalauja pagarbos ir kruopštaus pasiruošimo iš tų, kurie bando įveikti didžiulius jo aukščius.

 

Deja, panašu, kad visame pasaulyje žinomas Everestas gali tapti dar pavojingesnis. Didėja susirūpinimas, kad 2023-ieji gali įeiti į istoriją kaip mirtingiausi šio milžino aukų pareikalavę metai – vien per šį kopimo sezoną žuvo 12 žmonių. Be to, penki alpinistai laikomi dingusiais, greičiausiai įstrigę negailestingame kalno glėbyje.

Everesto lankytojų antplūdis vaidina svarbų vaidmenį išaugusiame pavojuje. Šiais metais Nepalo vyriausybė išdavė precedento neturintį leidimų ekspedicijoms skaičių – 479, o tai yra naujas išduotų leidimų rekordas. Kartu ekspertai perspėja, kad klimato kaita didina oro sąlygų sunkumą ir nenuspėjamumą, didina mirtinų incidentų ant kalno riziką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(1)
(4)

Komentarai (2)