Jemene rastas kašaloto „vėmalas“ vertas 1,5 milijono JAV dolerių – kodėl jis toks vertingas? (Video)  (1)

Pažvelgus į vaškinį ambros gumulą, jūs nė nepagalvotumėte, kad toks paplūdimyje aptiktas radinys galėtų būti labai vertingas. Tačiau, neseniai tokį kašaloto „vėmalą“ atradę žvejai, sako, kad tai tarsi plaukiojantis auksas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žvejai šalia Jemeno krantų pastebėjo 127 kilogramų ambros gabalą, plūduriuojantį vandenyje. Sugrįžus į krantą su retu laimikiu paaiškėjo, kad jis vertas apie 1,5 milijono JAV dolerių.

Taigi, kas yra ambra? Ir kodėl ji tokia vertinga?

Ambra – kieta, degi, vašką primenanti medžiaga, susidaranti jūros žinduolių kašalotų virškinamajame trakte. Kašalotai, mintantys kalmarais, nesuvirškina kietųjų jo dalių, tad jos ima kauptis žarnyne. Ši masė, patekusi į sūrius jūros vandenis, sukietėja ir virsta ambra.

Kaip iš kašaloto žarnyno pasišalina ambra, nėra visiškai aišku. Kai kurie mano, kad ambra gali grįžti atgal į gyvūno virškinimo sistemą ir būti išleidžiama į vandenyną kaip didelis sergančio kašaloto vėmalų kamuolys. Tačiau taip pat gali būti, kad (kartais milžiniški) gabalėliai išeina pro kitą kašaloto galą, tarsi didelis vaškinių išmatų kamuolys.

 

Ir tai dar nėra šlykščiausia. Taip pat gali būti, kad ambros gumulai tampa žarnų obstrukcijos priežastimi. Galiausiai vargšo kašaloto išmatų latakas užsikemša ir sprogsta.

Pastaruoju atveju plūduriuojantis ambros gabalas galėjo atsirasti iš nugaišusio banginio, gyvūnui yrant. Beje, pranešama, kad mažiau nei 5 proc. ambros randama banginių gaišenose.

Taigi, trys galimi šio žarnyno aukso išėjimo keliai, bet kodėl jis toks vertingas?

Vienas iš paprasčiausių būdų atskirti ambrą tarp kitų, mažiau vertingų paplūdimio radinių yra jos kvapas. Būdama šviežia yra minkšta, juodos ar pilkšvos spalvos, pasižymi nemaloniu išmatų kvapu. Jūros vandens ir šviesos poveikyje ilgainiui tampa rusvos ar šviesiai pilkos spalvos, kietėja, kvapas įgauna naujų savybių, minkštėja, darosi saldoku, muskusiniu. Išvalyta ir išdžiovinta ambra įgauna naujų savybių, tampa nuo juodos iki auksinės ir baltos spalvų (pastarosios labiausiai vertinamos).

 

Ambra itin vertinama parfumerijos pramonėje gaminant brangius kvepalus.

Jeigu kartais suviliotų ambros medžioklė dėl geros jos kainos, atminkite, kad ją surasti nėra taip paprasta. Kašalotai yra saugomi, o bet koks kišimasis norint išgauti jų brangųjį žarnyno turinį arba spermacetą (kadaise naudotą žvakių gamyboje) yra neteisėtas.

Vienintelė galimybė rasti ambros yra vaikštant paplūdimyje arba plaukiojant jūroje, kur – priklausomai nuo jūsų sėkmės ir skiriamo laiko – vieną dieną galite suklupti prie brangaus ambros gabalėlio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(4)
(24)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: