Ar kada matėte, kaip veikia hipopotamų išmatų purkštuvas? Tik neikite artyn, nes būsite aptaškyti - bet kodėl jie taip plačiai purškia savo išmatas? (Video)  (2)

Didysis hipopotamas yra vienas pavojingiausių gyvūnų Afrikoje. Patinai gali sverti net 2-3 tonas, tačiau jie vis tiek bėga 30 km/h greičiu. Jie yra puikūs plaukikai, o jų žandikaulio jėgai mažai kas kali prilygti. Tačiau net prie taikaus hipopotamo artintis nereikėtų - jie gali staiga įjungti savo išmatų purkštuvą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Hipopotamai yra nuostabūs gyvūnai, paplitę didelėje Afrikos dalyje. Šie sunkūs ir stiprūs padarai seniai žavi mokslininkus, gamtos mylėtojus ir animacinių filmų kūrėjus. Tačiau retas žino, kad hipopotamai turi keistą tuštinimosi įprotį. Išmatas jie išstumia su didele jėga ir iš karto jas išsvaido į šalis energingais uodegos judesiais. Žolėdžių išmatos išsitaško 2-3 metrus į visas puses, nepriklausomai nuo to, ar šalia yra kitų gyvūnų, žmonių ar zoologijos sodo įrangos. Štai kaip tai atrodo:

Taip, beje, elgiasi tik patinai, nors ir patelės kartais pamėgdžioja šį keistą išmatų šou. Taip jie žymi savo teritoriją - hipopotamai yra vieni iš nedaugelio gyvūnų, kurie savo teritoriją žymi išmatomis. Atklydę hipopotamai iš kitų grupių pagal kvapą supranta, kad čia yra nepageidaujami ir gali prasidėti kruvinos kovos, jei jie čia užsibus per ilgai.

Hipopotamai įprastai laikosi netoli vandens, tačiau mokslininkai tiksliai nežino, kokią įtaką vandens gyventojams turi šių gyvūnų išmatos. Vieni mano, kad tai - maistingųjų medžiagų šaltinis, tačiau kiti teigia, kad didelis išmatų kiekis gali būti nuodingas vandens gyvūnijai. Hipopotamai gamtai kenkia ir kitaip - jie dažnai vaikšto pramintais takais, todėl stipriai suspaudžia žemę, išmina gilius griovius, kuriuose nebeauga žolė.

Tačiau, grįžtant prie hipopotamų išmatų, įdomu ir tai, kad jaunikliai gimsta su visiškai steriliu žarnynu. Tai įdomu todėl, kad žarnyno veikimui bakterijos yra tiesiog neišvengiamai būtinos - be jų sveika virškinimo sistema yra neįmanoma. Todėl motinos su jaunikliais šiuo gėriu pasidalina. Šlykštu tai skaityti, bet tokia yra gamta. Kartais suaugę hipopotamai žarnyno problemas sprendžia ėsdami ir kitų gyvūnų gaišeną.

Beje, nors patinams kitų hipopotamų išmatų kvapas yra perspėjimas nesiartinti, patelės į tai reaguoja priešingai. Jos ieško patinų poravimuisi, jei dar neturi savo grupės. Savo palankumą jos gali išreikšti tuštindamosi prie pat patinų galvų. Mokslininkai negali paaiškinti, ar tai yra ženklas ar tiesiog atsitiktinė reakcija, tačiau tai gana dažnai pastebimas reiškinys. Kita vertus, hipopotamai nėra švarūs gyvūnai - jie dažnai tuštinasi vandenyje, kuriame paskui patys ir maudosi. Krokodilai apie tai tikriausiai nėra pačios geriausios nuomonės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(42)
(2)
(40)

Komentarai (2)