Dėl COVID-19 galėjo išnykti 2 gripo virusų tipai: ekspertai įvardijo, kas konkrečiai tai nulėmė  ()

COVID-19 pandemijos metu gripo atvejų sumažėjo iki istoriškai žemiausio lygio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šį reiškinį ekspertai sieja su kaukės dėvėjimu ir kitomis atsargumo priemonėmis, skirtomis kovai su naujuoju koronavirusu.

Įdomu yra tai, kad dviejų tipų gripo virusai jau metus nebuvo pastebimi, t. y. niekur pasaulyje nebuvo užregistruota šių virusų atvejų, pranešė STAT. Ekspertai dar nežino, ar šie tipai išnyko.

Gripo įvairovė

Visų pirma, reikia suprasti, kaip virusai klasifikuojami. Sezoninį gripą sukelia dvi gripo virusų šeimos: gripo A ir gripo B. Pasak Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC), A gripo virusai skirstomi į potipius pagal du jų paviršiuje esančius baltymus – hemagliutininą (H) ir neuraminidazę (N). Šiuo metu tarp žmonių cirkuliuoja H1N1 ir H3N2 virusai.

 

Kita vertus, B gripo virusai neturi potipių ar kladų, bet yra suskirstyti į dvi linijas: B/Yamagata ir B/Victoria.

„Manau, kad yra padori tikimybė, jog ji išnyko. Tačiau pasaulis didelis“, – STAT komentavo Sietle esančio Fredo Hutchinsono vėžio tyrimų centro kompiuterinės biologijos specialistas Trevoras Bedfordas.

Pritaikoma vakcina

Išties galėtų būti mažesnė gripo virusų įvairovė. Kiekvienais metais mokslininkai, likus keliems mėnesiams iki faktinės gripo sezono pradžios, sukuria gripo vakciną, matydami, kokios padermės cirkuliuoja pasaulyje, ir tada numato, kurios gripo padermės gali būti labiausiai paplitusios artėjantį sezoną. Mažesnė gripo virusų įvairovė reiškia, kad yra mažesnis cirkuliuojančių virusų pasirinkimas ir didesnė tikimybė, kad skiepe esantys štamai atitiks cirkuliuojančius.

 

H3N2 virusai yra ypač įvairialypė grupė, o iki COVID-19 pandemijos atrodė, kad jie kasmet genetiškai vis labiau skiriasi, teigia STAT.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(14)
(7)
(7)

Komentarai ()