Meteorologai perspėja: Lietuvoje numatoma kaitra, būkite atsargūs!  (2)

Birželio 18–22 d. Lietuvoje numatoma kaitra. Aukščiausia dienos temperatūra didesnėje šalies dalyje sieks 30–33 laipsnius karščio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaitra gali būti pavojinga vyresniems žmonėms, vaikams ir turintiems lėtinių lygų (ypač širdies ir kraujagyslių). Esant kaitrai, reiktų būti atsargiems, saugoti save, savo artimuosius ir laikytis specialistų rekomendacijų (plačiau čia).

Savaitgalį leidžiant laiką gamtoje būkite atsargūs stovyklaudami ir kūrendami laužavietes, nes didesnėje Lietuvos dalyje vyrauja III ir IV miškų gaisringumo klasės, todėl yra padidėjęs miškų gaisrų pavojus.

 

Kaitra registruojama tada, kai maksimali dienos oro temperatūra pasiekia ir viršija 30 °C. Jei kurioje nors meteorologijos stotyje kaitros diena registruojama tris ar daugiau parų iš eilės, tuomet konstatuojama karščio banga.

Vidutiniškai Lietuvoje per metus būna 4–5 kaitros dienos. Kaitros dažniausiai registruojamos Varėnoje (vidutiniškai 7 dienos per metus), o rečiausiai – Nidoje (1–2 dienos per metus). Kaitros dienos Lietuvoje būna ne kasmet, tačiau stebima tendencija, kad vykstant klimato kaitai jų skaičius auga. Dažniausiai kaitros dienos registruojamos liepos mėnesį ir rugpjūčio pirmoje pusėje, o birželį jos retesnės bei pasitaikančios vos kas keletą metų. Daugiau panašia tema galite pasiskaityti čia.

 

Parengė: LHMT KTS vedėjas dr. Donatas Valiukas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Donatas Valiukas
(2)
(0)
(2)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: