„Marijos Antuanetės sindromas“ – paslaptinga būklė, kai pražylama per vieną naktį: ar tai iš tiesų įmanoma? (Video)  (1)

Pražilti per naktį – ar tokia būklė iš tiesų įmanoma?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paskutiniai Marie Antoinette gyvenimo mėnesiai buvo siaubingi. 1793 m. ji matė panaikintą Prancūzijos monarchiją, jos vyro (karaliaus Liudviko XVI) mirties bausmę, o jos sūnus buvo iš jos atimtas, kai Prancūzija paniro į smurtą ir kraujo liejimą.

Galiausiai, ji buvo atvesdinta iš kalėjimo kameros ir giljotinuota. Jai buvo įvykdyta mirties bausmė, priešais minią, besidžiaugiančią jos mirtimi.

Tai skamba pakankamai, kad plaukai pražiltų. Ir, pasak legendos, būtent taip ir nutiko.

„Pirmą kartą pamačiau jos didybę po nelemtos katastrofos Varennes kelionėje (bandymo pabėgti)... ji nusiėmė savo galvos apdangalą ir paprašė, kad stebėčiau jos sielvarto poveikį plaukams. Per vieną naktį jie tapo tokie pat balti kaip septyniasdešimtmetės moters“, - vėliau prisiminė Marie Antoinette freilina Henriette Campan.

Canities subita arba „Marijos Antuanetės sindromas“, kaip jis buvo pavadintas 2009 m. moksliniame tyrimų straipsnyje, yra maždaug toks pat prieštaringas kaip ir pati Antuanetė.

 

Patvirtinti atvejai, kai plaukai staiga tampa balti arba pilki, yra nepaprastai reti; kai kurie mokslininkai teigia, kad tai išvis neįmanoma.

„Plaukuose nėra gyvų ląstelių. Psichosocialinis stresas negali paveikti jau susiformavusio plaukų pluošto, jis gali paveikti juos tik formuojantis", - paaiškino Dublino universiteto koledžo dermatologijos mokslų profesorius Desmondas Tobinas.

„Iš tikrųjų tai mediciniškai neįmanoma; nėra jokio mechanizmo, pagal kurį plaukai staiga ar per naktį galėtų organiškai tapti balti. Net jei liga, trauma ar staigus šokas gali priversti plaukus pražilti, turės praeiti kelios savaitės, kol efektas pasireikš, nes bus paveiktos tik plaukų šaknys“, - rašoma „LiveScience“ 2012 m. straipsnyje.

 

Ir vis dėlto istorija atrodo pilna pavyzdžių, kai žmonės po trauminių išgyvenimų staiga ir per anksti tampa žili. Be Marijos Antuanetės, žinomas dar vienas atvejis, kai anglų advokatas Thomas More'as, kaip pranešama, pražilo naktį prieš tai, kai jam buvo įvykdyta mirties bausmė už karaliaus Henriko VIII išdavystę 1535 m.

Ilgą laiką pagrindinis reiškinio paaiškinimas buvo būklė, vadinama alopecia areata. Idėja buvo ta, kad stresas gali sukelti autoimuninį atsaką, dėl kurio plaukai ir ypač pigmentuoti plaukai staiga iškrinta. Kadangi nepigmentuoti plaukai dažnai likdavo nepažeisti, atrodydavo, kad tie, kurie serga šia liga, per naktį tapo žili.

„Galima įsivaizduoti, kad asmuo, turintis polinkį į alopeciją, išgyvena įtemptą patirtį, todėl pirmas dalykas, kuris nutinka, yra tamsių plaukų slinkimas – tai gali įvykti greitai: per kelias dienas ar savaites – paliekant tik žilus plaukus“, - 2009 m. teigė dermatologas Davidas Orentreichas.

 

Tęsinys kitame puslapyje:




Tačiau tik praėjusiais metais mokslininkai pagaliau rado mechanizmą, kuris galėtų paaiškinti šį reiškinį. „Nature“ paskelbtame tyrime mokslininkai paveikė peles įvairiais stresoriais, skirtingais plaukų augimo etapais. Kiekvienos ekspozicijos metu mokslininkai nustatė, kad graužikų plaukų folikulai prarado pigmentą gaminančių melanocitų kamienines ląsteles, kol galiausiai pelėms liko Marie Antoinette stiliaus baltojo kailio lopai.

„Kai pradėjome tai studijuoti, tikėjausi, kad stresas kenkia kūnui, tačiau žalingas streso poveikis, kurį atradome, viršijo tai, ką įsivaizdavau. Vos po kelių dienų visos pigmentą regeneruojančios kamieninės ląstelės buvo prarastos. Kai jų nebelieka, organizmas nebegali regeneruoti pigmentų. Žala yra nuolatinė“, – sako vyresnysis tyrimo autorius Ya-Chiehas Hsu.

 

Tačiau tikslus procesas, nulėmęs pigmento praradimą, vis tiek buvo paslaptis. Kadangi pagrindinė hipotezė tuo metu buvo autoimuninė teorija, mokslininkai bandė kelti stresą pelėms, kurių imuninė sistema buvo pažeista, tačiau tyrimas pateko į aklavietę. Lygiai taip pat nesėkmingas buvo tyrimas, ar streso hormonas kortizolis yra atsakingas už šią būklę.

„Stresas visada padidina hormono kortizolio kiekį organizme, todėl manėme, kad kortizolis gali atlikti tam tikrą vaidmenį", - paaiškino Hsu. „Bet kai pašalinome iš pelių antinksčius, kad jie negalėtų gaminti į kortizolį panašių hormonų, streso metu plaukai vis tiek tapo pilki."

Tačiau antinksčiai nėra vienintelė vieta, kurioje galima rasti streso hormonų organizme. Atmetę kortizolį kaip kaltininką, mokslininkai atkreipė dėmesį į noradrenaliną, pagrindinį neuromediatorių, kurį naudoja simpatinė nervų sistema. Tai nervų sistemos dalis, reguliuojanti nesąmoningus veiksmus – dauguma iš mūsų tai žino kaip kovos ar bėgimo sistemą.

 

„Tradiciškai manoma, kad ūmus stresas, ypač kovos ar bėgimo reakcija, yra naudingas gyvūno išgyvenimui", - sakė pagrindinis autorius Bingas Zhangas. „Tačiau šiuo atveju ūmus stresas sukelia visišką kamieninių ląstelių nykimą".

Taigi gali būti, kad vis dėlto Marie Antoinette plaukai iš tikrųjų tapo žili - ir dabar mes žinome, kaip. Kodėl, vis dėlto yra kitas klausimas, tačiau, anot neuromokslininkų Shayla Clark ir Christopherio Deppmano, atsakymas gali būti kai kuriuose artimiausiuose mūsų pusbroliuose.

„Kadangi žili plaukai dažniausiai siejami su amžiumi, tai gali būti siejama su patirtimi, lyderyste ir pasitikėjimu“, - rašė jie. „Pavyzdžiui, suaugę kalnų gorilos patinai gali vadovauti gorilos būriui tik kai ant nugaros atsiranda pilki plaukai pasiekus pilnametystę".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(0)
(17)

Komentarai (1)