Mokslininkų komandai pavyko išgauti DNR iš 4000 metų senumo mumijos: išsprendė šimtmečio paslaptį  ()

Teismo medicinos mokslininkų komandai pavyko išgauti DNR iš 4000 metų senumo mumijos, o jų atradimas išsprendė šimtmečio senumo paslaptį, susijusią su jos apiplėšta kapaviete.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Egipto mumija buvo ne visiškai išlikęs lavonas, o nukirsta ir tvarsčiais apvyniota galva, kurią archeologai rado ant karsto viršaus, kai 1915 m. kasinėjo kapavietę. Tai ir buvo paslapties šaltinis.

Kaip mokslininkai paaiškino kovo 1 d. žurnale „Genes“, kapavietė priklausė Egipto Viduriniosios karalystės provincijos gubernatoriui, vardu Djehutynakhtas. Tačiau iki to laiko, kai šiuolaikiniai mokslininkai surado kapavietę, ji buvo apiplėšta.

Iš kapavietės gyventojų liko tik viename kapo kampe išmėtytas torsas ir galva, padėta ant Djehutynakhto karsto. Daugiau nei šimtą metų mokslininkai svarstė ir nesutarė, ar šie mumifikuoti palaikai priklausė pačiam Djehutynakhtui, ar jo žmonai.

Pakeista galva

 

Paslaptį dar labiau gilina tai, kad mumifikavimo proceso metu galva buvo pakeista: iš žandikaulio ir skruosto buvo pašalinti keli kaulai, kad mirusysis pomirtiniame gyvenime galėtų valgyti ir gerti, rašė „Times“. Tie kaulai galėjo padėti nustatyti, ar kūnas buvo vyriškos, ar moteriškos lyties.

Nesėkmingi bandymai

Iš senovės Egipto mumijų, šimtmečius praleidusių karštoje, DNR ardančioje aplinkoje, DNR išgauti dar nebuvo pavykę. Laikraštis „The Times“ pranešė, kad ankstesni bandymai buvo nesėkmingi arba jų rezultatai buvo užteršti.

Vis dėlto FTB kriminalistai pabandė. Jie turėjo galimybę, nes galva kartu su daugeliu kapo eksponatų jau seniai pateko į Bostono vaizduojamųjų menų muziejų. (Artefaktų išvežimas iš Egipto šiandien pagal Egipto įstatymus būtų neteisėtas.) 2009 m. jie išgręžė iš galvos „nepriekaištingos būklės“ ištrauktą krūminį dantį ir gavo 105 miligramus danties dulkių. Paveikę dulkes skysčio mišiniu, skirtu esamai DNR nukopijuoti ir sustiprinti, jie nustatė, kad dulkės yra vyro DNR. Kitaip tariant, galva greičiausiai priklausė Djehutynakhtui, o ne jo žmonai.

 

Vėliau rezultatus patvirtino ir Krašto saugumo departamento komanda, dirbusi su mažesniu dantų dulkių mėginiu. Abiem atvejais DNR buvo pažeista, o tai įrodo, kad ji atkeliavo iš senovinės mumijos, o ne iš šiuolaikinio užkrato.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(2)
(5)

Komentarai ()