Antrojo pasaulinio karo metais prestižiškasis Vimbldonas tarnavo kaip... kiaulių ferma: netgi patyrė tiesioginį 500 svarų Vokietijos bombos smūgį (Foto, Video)  ()

Prestižiškiausias pasaulyje 134-asis 2021 m. Vimbldono teniso turnyras finišuos sekmadienį, liepos 11 dieną. Tačiau šlovingas ir elitinis Vimbldonas Antrojo pasaulinio karo metu išgyveno ne pačius geriausius laikus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

75 metus aktyvūs britų kariuomenės nariai tarnavo kaip tvarkdariai Vimbldone, kasmetiniame teniso čempionate, vykusiame ir rengtame aukštuomenės klube „All England Lawn Tennis & Croquet Club“.

Nuo 1946 m. uniformuoti vyrai ir moterys iš Karališkosios armijos, oro pajėgų ir laivyno savanoriavo dviejų savaičių vasaros renginyje tikrindami bilietus, nukreipdami lankytojus į savo vietas ir atnešdami vandens perkaitusiems teniso gerbėjams.

Draugiškas karinis buvimas Vimbldone primena daug baisesnius laikus per Antrąjį pasaulinį karą. Ruošiantis liūdnai pagarsėjusiems Vokietijos „Blitz“ bombardavimo išpuoliams prieš Londoną, 150 metų skaičiuojančio Britanijos teniso klubo teritorija buvo pertvarkyta į civilinės gynybos stovyklą, o istorinis Vimbldono Centrinis kortas netgi patyrė tiesioginį 500 svarų (227 kg) Vokietijos bombos smūgį.

Jungtinė Karalystė ruošiasi karui

1930-aisiais Didžioji Britanija bandė išvengti dar vieno brangaus karo su Vokietija vykdydama nesėkmingą užsienio politiką, vadinamą „nuolaidžiavimu“. 1939 m. rugsėjo 1 d. Adolfas Hitleris užpuolė į Lenkiją, puikiai žinodamas, kad Didžioji Britanija ir Prancūzija solidarizuosis su lenkais. Antrą kartą per kiek daugiau nei 20 metų Europa paniro į karą.

 

Oro pajėgos smarkiai vystėsi po Pirmojo pasaulinio karo, o Didžioji Britanija buvo pasirengusi atlaikyti vokiečių lėktuvų Londono bombardavimus.

Jau 1935 m. Didžiosios Britanijos vidaus reikalų ministerija sukūrė civilių vadovaujamas atsargumo priemones dėl užpuolimo iš oro (ARP), kad padėtų apsaugoti Britanijos piliečius per bombardavimo išpuolius. 1941 m. ARP buvo pervadinta į Civilinės gynybos tarnybą.

Vimbldonas tampa civilinės gynybos forpostu

Visa tauta susitelkė prieš vokiečių agresiją ir „All England Club“ klubas nebuvo išimtis, sako „Teniso istorijos“ autorius ir buvęs „BBC Radio“ Vimbldono komentatorius ir sporto žurnalistas Richardas Evansas.

 

„Visa šalis paniro į pasiruošimą karui. Vimbldonas turėjo didelį erdvių ir įrenginių kompleksą, ir žmonės suprato, kad jis bus naudojamas karui" - sako Evansas.

Siekdama civiliams ir kariams būtų galima suteikti karo laiko maisto davinius, ARP greitai pertvarkė Vimbldono teritoriją į veikiantį ūkį. Viena iš didelių klubo automobilių stovėjimo aikštelių buvo paversta ariamu lauku daržovių eilėms pasodinti, o kitoje buvo pristatyta medinių gardų, kuriuose buvo laikomos kiaulės, arkliai, vištos, žąsys, antys ir triušiai.

„Kortai buvo palikti tušti – juose niekas nieko neaugino“ - sako Evansas, turėdamas omenyje Wimbledono išpuoselėtus žolės teniso kortus.

Londono valų pulko ir Londono airių pulko jauni kariai erdves prie Centrinio korto naudojo žygiams ir paradų pratyboms.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(25)
(0)
(25)

Komentarai ()